Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Στο σφυρί ο «λαϊκός κουμπαράς»

Εδώ και 100 χρόνια αποτελεί στήριγμα για τα λαϊκά στρώματα, δίνοντας - σε σύγκριση με τις τράπεζες - υψηλότερους τόκους για καταθέσεις και χαμηλότερους για δάνεια. Με 4,5 εκατ. πελάτες και καταθέσεις που ξεπερνούν τα 2,5 τρισ. δραχμές, έχει μπει στο στόχαστρο των μεγάλων τραπεζικών συμφερόντων

Εδώ και δεκαετίες χορηγεί χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, πέρα από τις υψηλές αποδόσεις στις καταθέσεις
Εδώ και δεκαετίες χορηγεί χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, πέρα από τις υψηλές αποδόσεις στις καταθέσεις
Επί έναν αιώνα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) αποκαλείται και αποτελεί τον «κουμπαρά του λαού». Το Ιδρυμα όπου κάθε μικροκαταθέτης έχει υψηλότερους τόκους από αλλού και χαμηλότοκα δάνεια. Το Ιδρυμα που χρηματοδοτεί την κατασκευή κοινωφελών έργων. Το Ιδρυμα που δεν περνά απαρατήρητο από τους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου, οι οποίοι ορέγονται τις αξίας τρισεκατομμυρίων δραχμών καταθέσεις του. Και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση να ξεπουλήσει το Ταμιευτήριο, για να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτούς τους μεγαλοτραπεζίτες.

Από το 1900, οπότε ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα, του εμπιστεύονται τις οικονομίες τους ο εργάτης, ο αγρότης, ο υπάλληλος, ο σπουδαστής. Για την ασφάλεια των καταθέσεών τους όλα αυτά τα χρόνια εγγυητής ήταν το κράτος. Αποδείχτηκε όταν μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη γερμανική κατοχή το 1944, μόνο το ΤΤ - σε αντίθεση με τις τράπεζες που αρνήθηκαν - αποζημίωσε τους καταθέτες του.

Είναι αυτοτελής Δημόσια Υπηρεσία και εποπτεύεται από τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών. Οι πελάτες του φτάνουν σήμερα τα 4,5εκατομμύρια, ενώ οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 2,5τρισ.δρχ. Τα κέρδη του φθάνουν τα 45 δισ. δρχ. το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι συγκεντρώνει πάνω από το 10% των τραπεζικών καταθέσεων της χώρας.

Οι πελάτες του ΤΤ φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια. Οι καταθέσεις τα 2,5 τρισ. δρχ. Τα κέρδη τα 45 δισ. το χρόνο. Συγκεντρώνει πάνω από το 10% των τραπεζικών καταθέσεων της χώρας
Οι πελάτες του ΤΤ φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια. Οι καταθέσεις τα 2,5 τρισ. δρχ. Τα κέρδη τα 45 δισ. το χρόνο. Συγκεντρώνει πάνω από το 10% των τραπεζικών καταθέσεων της χώρας
Δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, όπως οι εμπορικές τράπεζες. Γι' αυτό, τα χρηματικά διαθέσιμά του, τα διαθέτει χαμηλότοκα στους οργανισμούς και επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων, νοσοκομείων, δρόμων, σε δήμους και κοινότητες, σε Λιμενικά Ταμεία κλπ.

Τι προσφέρει στους ιδιώτες καταθέτες; Το επιτόκιο σε μια απλή κατάθεση, ορίζεται σε 4,25%, ενώ υπάρχουν και λογαριασμοί όπου ανεβαίνει μέχρι το 4,80%. Παράλληλα, χορηγεί στεγαστικά δάνεια σε υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου, για την αγορά ή την οικοδόμηση πρώτης κατοικίας.

Το επιτόκιο χορηγήσεων για τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών (Νομοί Εβρου, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου) είναι 4,75%. Για τους κατοίκους των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Μαγνησίας, Ηρακλείου και Λάρισας είναι 6,5%. Για τους κατοίκους των υπόλοιπων νομών είναι 5,65%. Για τις ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών (τυφλοί, κωφοί, πολύτεκνοι) είναι 4,25%.

Τι ισχύει σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα; Για τις καταθέσεις, π.χ. στην Εθνική Τράπεζα και στο λογαριασμό «Εθνοταμιευτήριο» το επιτόκιο ορίζεται στο 2,5% για ποσά από 1.000.001 - 5.000.000 δρχ. Σε 3% για ποσά μέχρι 20.000.000 δρχ. Και σε 4% μόνο για κατάθεση από 50.000.000 και πάνω. Στην Αγροτική Τράπεζα το επιτόκιο ταμιευτηρίου ορίζεται σε 2,40% για κατάθεση μέχρι 1.000.000. Σε 2,70% για κατάθεση μέχρι 4.000.000. Σε 3,30% για κατάθεση άνω των 4.000.000. Για να επιτύχει κανείς επιτόκιο κατάθεσης ίδιο με του ΤΤ (δηλαδή 4,25%) χρειάζεται κατάθεση άνω των 50.000.000 στο λογαριασμό «Δήμητρα». Αναφορικά με τις εξ ολοκλήρου ιδιωτικές τράπεζες, η μεγαλύτερη του κλάδου, η Alpha Bank, στο λογαριασμό καταθέσεων «Alpha 100» δίνει επιτόκιο 1,50% για κατάθεση μέχρι 1.022.250. Επιτόκιο 2,75% για κατάθεση μέχρι 5.111.250. Για επιτόκιο 4,50% χρειάζεται κατάθεση από 68.150.0001 και άνω.

Το πρώτο βήμα εκποίησης της υποδομής του, γίνεται μέσω συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ
Το πρώτο βήμα εκποίησης της υποδομής του, γίνεται μέσω συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ
Με βάση τα παραπάνω και αν υποθέσουμε ότι το κομπόδεμα των μικροκαταθετών συνήθως είναι μέχρι και 5 εκατομμύρια, το επιτόκιο καταθέσεων που ορίζουν τα λοιπά ιδρύματα είναι περίπου 1,5%κατώτερο αυτό του ΤΤ.

Για τα στεγαστικά δάνεια: Η Εθνική δίνει με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,25%-7,90% και σταθερό 6,65%-7,10%. Η Αγροτική με κυμαινόμενο 6,25% και σταθερό 6,50%-6,80%. Η δε Alpha με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,75% και σταθερό 6,75%-7%.

Ομως, οι χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις του ΤΤ για στέγαση και κοινωφελή έργα και τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων γίνεται προσπάθεια να καταργηθούν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει το ΤΤ σε Ανώνυμη Εταιρία, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σε ένα πρώτο βήμα, πρόσφατα, η διοίκηση του ΤΤ υπέγραψε συμφωνία τουλάχιστον πενταετούς διάρκειας με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, παρουσία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι δύο οργανισμοί θα ιδρύσουν κοινές εταιρίες για τη διαχείριση και ανάπτυξη ειδικών χρηματοοικονομικών προϊόντων (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια) και την πρακτόρευση ασφαλιστικών προϊόντων. Θα διερευνήσουν τη δυνατότητα κοινής στρατηγικής ανάπτυξης των πληροφοριακών τους συστημάτων, τη δημιουργία κοινού τηλεπικοινωνιακού δικτύου και τη χρήση κοινού λογισμικού.

Με τη συμφωνία αυτή ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των υποδομών του ΤΤ από ιδιώτες. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα του 25% των ΕΛΤΑ και του 50% συν το διευθυντικό δικαίωμα της θυγατρικής του, των ταχυμεταφορών. Ενδιαφέρον δείχνουν τέσσερις ξένες ταχυδρομικές εταιρίες. Ο ιδιώτης που θα πάρει το κομμάτι από τα ΕΛΤΑ θα έχει λόγο και στις εταιρίες που από κοινού θα οικοδομήσουν τα Ταχυδρομεία με το Ταμιευτήριο. Το επόμενο βήμα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ