Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Ανάγκη να επικρατήσει η έννοια του αμοιβαίου οφέλους

Συνέντευξη του Ορέστη Κολοζώφ στον «902 Αριστερά στα FM», σχετικά με το θόρυβο που γίνεται τις τελευταίες μέρες για την ονομασία της γειτονικής χώρας

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην επικαιρότητα βρίσκεται αυτές τις μέρες η ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Για το θέμα αυτό ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έδωσε χτες συνέντευξη στον «902 Αριστερά στα FM». Παραθέτουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη του Ορ. Κολοζώφ.

- Θα συζητήσουμε ένα θέμα που είχε κυριαρχήσει και μάλιστα πάρα πολύ στις αρχές της δεκαετίας του '90 και έχει να κάνει με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το θέμα επανέρχεται, αναθερμάνθηκε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κλίμα που αλλάζει, για αμοιβαία ωφέλιμη λύση. Κι ενδεχομένως να βρισκόμαστε πολύ κοντά, αυτό αφήνεται να εννοηθεί, προς την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Η τοποθέτηση του ΚΚΕ είναι ποια κ. Κολοζώφ;

- Επρεπε να περάσουν τόσα χρόνια, με τέτοιες ταλαιπωρίες και τέτοιες συγκρούσεις για να καταλήξουν σ' ένα αποτέλεσμα, το οποίο απ' την αρχή το ΚΚΕ έδειχνε σαν λύση του προβλήματος, που θα απάλλασσε τη χώρα μας απ' τις εντάσεις με τη γειτονική χώρα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Νομίζουμε ότι όλη αυτή η ένταση γύρω από το όνομα, που δεν ωφέλησε ούτε εμάς, ούτε την ΠΓΔΜ, δεν ήταν το κυρίαρχο ζήτημα. Το κυρίαρχο ζήτημα ήταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας μας. Αυτά μπορούσαν να λυθούν εκείνη την εποχή, με έναν τρόπο αμοιβαία ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές και να βάλουν τα θεμέλια για μια συνεργασία και μια φιλική συμβίωση μεταξύ των δύο χωρών.

- Τότε το όλο πρόβλημα, αν σωστά θυμάμαι, ήταν ο όρος Μακεδονία αν θα πρέπει να υπάρχει ως λέξη στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Κάτι το οποίο φαίνεται πως μάλλον είναι πλέον ορατό, μάλλον εκεί θα οδηγηθούμε. Υπάρχουν βεβαίως αρκετές ονομασίες παρασκηνιακά. Φαντάζομαι όμως πως παρ' όλα αυτά, παρότι έχει περάσει τόσος χρόνος θα υπάρξουν προβλήματα, έτσι δεν είναι;

- Οπωσδήποτε θα υπάρξουν προβλήματα, γιατί υπάρχουν εκείνοι, οι οποίοι δεν μπορούν να δουν αυτή την εξέλιξη, πολύ περισσότερο ύστερα από μια περίοδο έντασης και πόλωσης γύρω απ' το θέμα του ονόματος. Μην ξεχνάτε ότι εκατομμύρια Ελλήνων οδηγήθηκαν στους δρόμους να διαδηλώνουν για τη Μακεδονία και όλα αυτά οπωσδήποτε έχουν αφήσει τις επιπτώσεις τους και δυσκολεύουν την επίλυση του προβλήματος. Πιστεύω όμως ότι αναγκαστικά θα προχωρήσουν σε μια τέτοια λύση, όπου το θέμα τού να υπάρξει ένας συμβιβασμός ικανοποιητικός και για τις δύο πλευρές νομίζω ότι μπορεί να λυθεί, υπάρχουν δυνατότητες. Αλλωστε είναι γνωστό ότι στο τραπέζι των συναντήσεων υπάρχουν δεκάδες ονόματα τέτοια ή αλλιώτικα.

Πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν του και τις ευαισθησίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και τις ευαισθησίες που έχουν δημιουργηθεί στην ίδια αυτή χώρα, την ΠΓΔΜ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η χώρα είχε στα πλαίσια της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το όνομα Μακεδονία για πάνω από 50 χρόνια. Και δεν μπορεί να το χωρέσει το μυαλό των πολιτών της ότι θα μπορούσε να έχει ένα διαφορετικό όνομα. Τη στιγμή της κρατικής συγκρότησης μπορούσε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, να πάει ομαλά το ζήτημα, χωρίς ούτε καν να αντιληφθεί κανένας ότι υπάρχει πρόβλημα. Σήμερα ύστερα απ' την κόντρα που έχει γίνει, ύστερα απ' την πόλωση που έχει γίνει γύρω απ' το ζήτημα αυτό, οπωσδήποτε θα υπάρξουν φωνές αντίθετες, όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να τις λάβουμε υπόψιν μας.

Το κυρίαρχο εξακολουθεί να είναι, όπως είπα και προηγουμένως, το θέμα της ασφάλειας της χώρας μας και το θέμα οικοδόμησης φιλικών σχέσεων με μια γειτονική χώρα, με την οποία πρέπει να ζήσουμε η μια κοντά στην άλλη σα χώρες και οπωσδήποτε οι σχέσεις πρέπει να είναι ομαλές και οι ανταλλαγές να είναι αμοιβαία επωφελείς.

Το κύριο είναι τα ζητήματα ασφάλειας και για τις δύο χώρες

- Οι ομαλές και οι φιλικές σχέσεις, ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε στα Βαλκάνια, είναι ίσως και το ζωτικότερο σημείο όλων των συζητήσεων, διότι και τα σύνορα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας απειλούνται αυτή την ώρα...

- Κοιτάξτε μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο φυσικά η Ελλάδα, εάν δεν έδειχνε κοντόφθαλμη πολιτική, θα έπρεπε να δει ήδη από τότε, ότι ένας σημαντικός σύμμαχός της έπρεπε να είναι η ΠΓΔΜ, ακριβώς γιατί είναι σε ένα χώρο που απειλείται από διάφορους εθνικισμούς και μεγαλοϊδεατισμούς. Καταλαβαίνετε ότι εάν τελικά οι πιέσεις που ασκούνται πάνω σ' αυτό το κράτος για διαμελισμό κερδίσουν έδαφος, εκεί η χώρα μας θα υποστεί τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

- Θα ήθελα ωστόσο από σας ένα σχολιασμό. Η ωφέλιμη λύση που προωθείται δεν έχει να κάνει με ευαισθησίες που εσείς προαναφέρατε, αλλά με ανταλλάγματα. Εκείνο που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, όπως λένε οι πληροφορίες, ως αντάλλαγμα είναι ένα πακέτο οικονομικών ανταλλαγμάτων, κυρίως για Ελληνες επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Με μια τέτοια λύση θα συμφωνούσε το ΚΚΕ;

- Δεν ξέρω πώς χειρίζεται τα θέματα αυτά η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ομως αυτά τα ζητήματα οπωσδήποτε θα έρθουν στο τραπέζι, ανεξάρτητα εάν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με τον τρόπο προσέγγισης του ζητήματος, δεδομένου ότι σε μια τέτοια συζήτηση δε θα περιοριστούν στο θέμα του ονόματος. Εχουμε ένα πακέτο ολόκληρο ζητημάτων και πρώτο και κύριο είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως: Τα ζητήματα ασφάλειας και για τις δύο χώρες. Επομένως θα πρέπει να προταθούν και να αναδειχτούν λύσεις τέτοιες που να εδραιώνουν μια πορεία ομαλοποίησης και στη συνέχεια αμοιβαίας εμπιστοσύνης των δύο χωρών.

Οπωσδήποτε στην εποχή που ζούμε με την κυρίαρχη άποψη που υπάρχει σήμερα, ότι πρέπει η χώρα μας να παίξει το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή - είναι αδόκιμη η έκφραση - εν πάση περιπτώσει, το ρόλο μιας περιφερειακής δύναμης που θα διεκδικήσει ένα ζωτικό οικονομικό χώρο, για να απομυζήσει κέρδη από τις γειτονικές χώρες. Αυτή η λογική υπάρχει ήδη, πιστεύω ότι θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να την ενσωματώσει στη συζήτηση.

Εμείς είμαστε αντίθετοι με μια τέτοια προσέγγιση, εμείς απ' την αρχή όταν ξεκίνησε η επέμβαση των ξένων στα Βαλκάνια και ήταν φανερή πια η προσπάθεια να δημιουργηθούν μικρά κρατίδια, αδύναμα προτεκτοράτα, θέσαμε ακριβώς αυτό το ζήτημα: Οτι η χώρα μας, οι όποιες συμφωνίες κάνει στην περιοχή, θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα του αμοιβαίου οφέλους, γιατί τώρα μεν μπορούμε να πετύχουμε και πολύ εκβιαστικά συμφωνίες που θα δίνουν τη δυνατότητα στο ελληνικό κεφάλαιο να κυριαρχήσει σε κάποια περιοχή ή σε κάποιο τομέα. Ομως σε λίγο αυτές οι χώρες θα ορθοποδήσουν κι αυτό θα αποτελέσει ένα άλλο σημείο τριβής στη σχέση μας.

Ο μόνος τρόπος να υπάρξει ομαλή συμβίωση μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής είναι να κυριαρχήσει η έννοια του αμοιβαίου οφέλους, έτσι ώστε καμία να μην προσπαθήσει μονομερώς να επιβάλει στην άλλη - λόγω της αδυναμίας που στιγμιαία έχει - τα δικά της συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ