Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΕΤΡΟΛΑ
Το Θριάσιο αντιστέκεται

Πάνδημο συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη 2000

Την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ΝΔ σπεύδουν να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στον Ομιλο Λάτση, σύσσωμος ο λαός του Θριάσιου Πεδίου ξεσηκώνεται, για να αποτρέψει την επικίνδυνη γιγάντωση της «Πετρόλα» για το περιβάλλον ολόκληρης της Αττικής.

Η Πέμπτη 8 Μάρτη 2000, είναι η μέρα, που έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί το πάνδημο συλλαλητήριο του λαού της περιοχής. Είναι η μέρα, που όλο το Θριάσιο θα βρίσκεται στο «πόδι», για να αποτρέψει τα επεκτατικά σχέδια του Λάτση, τα οποία, αν υλοποιηθούν, θα γυρίσουν το Θριάσιο Πεδίο 30 χρόνια πίσω. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων, «σύσσωμη η κοινωνία του Θριασίου, με επικεφαλής τους δημάρχους και με πρωτοφανή ενότητα, δίνει έναν αγώνα υπέρ βωμών και εστιών. Οι επεκτάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ δε θα πραγματοποιηθούν. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με περισσότερη αποφασιστικότητα και θα σταματήσουν μόνο όταν θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση και την ΠΕΤΡΟΛΑ η επιθυμία των κατοίκων των δήμων και των μαζικών φορέων της περιοχής».

Σε επιστολή που έστειλαν οι μαζικοί φορείς του Θριασίου προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), ζητούν την παρέμβασή της, ώστε η ΠΕΤΡΟΛΑ να επανορθώσει τις σχετικές διαφημίσεις για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, στις οποίες δεν κάνει καμία αναφορά στο ότι δεν έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες και ότι ο εδαφικός χώρος όπου σχεδιάζεται η επέκταση τελεί ήδη υπό δικαστική εμπλοκή (σημειώνεται ότι ο χώρος όπου σχεδιάζει η ΠΕΤΡΟΛΑ να εγκαταστήσει τις νέες μονάδες της είναι η ζώνη ασφαλείας, έκτασης 131 στρεμμάτων, που χωρίζει σήμερα τα διυλιστήρια από το εργοστάσιο πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ). Μάλιστα, σε σχετικό έγγραφο της Επιτροπής προς τους φορείς, διαβεβαιώνεται αυτολεξεί ότι «...Το γεγονός ότι ενδεχομένως εκφράζονται αντιρρήσεις ή υπάρχουν δυσκολίες για τη λήψη αδειών, ως ουσιώδες γεγονός, πρέπει να αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΤΡΟΛΑ».

Οι φορείς του Θριασίου απαιτούν να προβεί η ΠΕΤΡΟΛΑ σε ανάλογου μεγέθους, θέσεως και συχνότητας δημοσιεύσεις, όπου, με χαρακτήρες ίδιου μεγέθους με αυτούς των πρώτων δημοσιεύσεων, θα αναφέρεται ρητώς ότι: «Δεν έχει δοθεί καμία άδεια εγκατάστασης και ο εδαφικός χώρος της επέκτασης βρίσκεται υπό δικαστική εμπλοκή. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιούμε ότι θα προχωρήσουμε σε ανάλογες αγωγές αποζημίωσης και θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας».

Επίσης, στην ίδια επιστολή, ζητείται η γραπτή διαβεβαίωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η ΠΕΤΡΟΛΑ είναι βιώσιμη επιχείρηση (σ.σ. αλλιώς δε θα μπορούσε να εισαχθεί στο ΧΑΑ), γιατί στην αίτηση επέκτασης που είχε καταθέσει η εταιρία το 1998 προς τα αρμόδια υπουργεία ανέφερε ότι «...το διυλιστήριο αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας υπό την παρούσα μορφή του». Οπως αναφέρουν οι φορείς, η γραπτή αυτή διαβεβαίωση θα χρησιμοποιηθεί στη δικαστική τους διαμάχη με την ΠΕΤΡΟΛΑ, αφού το κύριο επιχείρημα για την αδειοδότηση της επένδυσης, καθώς και ο λόγος που η κυβέρνηση υπέγραψε την παρέκκλιση, είναι ο κίνδυνος να κλείσει η εταιρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ