Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ Π. ΚΑΖΑΚΟΥ
Τους σκότωσε γιατί ήταν μαύροι και μωαμεθανοί

«Ηρθε από τη Γεωργία για να δουλέψει και να βοηθήσει τη μάνα μας, που ήταν χήρα. Εμείς οι πέντε κόρες της δεν μπορούσαμε. Τέσσερα χρόνια ήταν στην Ελλάδα. Γύριζε από τη δουλιά. Πήγαινε στο σπίτι. Είχε μαζί και μια τσάντα. Ακουσα από την τηλεόραση πως τον σκότωσαν και δεν το πίστεψα. Δεν είχε τίποτα με κανένα. Η μάνα μου σήμερα δε βλέπει, έπαθε ζάχαρο από τη στενοχώρια. Δεν ξέρει ακόμα πως τον σκότωσαν. Της είπαμε ότι είχαμε ατύχημα με το αυτοκίνητο και εγώ σώθηκα».

Είναι η ΝούνουΜαργιάνι και καταθέτει στο κακουργιοδικείο της Αθήνας. Αδελφή του 30χρονου Γκιόργκι (Γιώργου) Κουντεσιάνι, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του ρατσιστή δολοφόνου ΠαντελήΚαζάκου στις 22-10-99 το βράδυ, καθώς περπατούσε στην οδό Ηπείρου. «Οταν άκουσα το δράστη να λέει ότι μετάνιωσε που σκότωσε τον αδελφό μου (επειδή ήταν ο μοναδικός λευκός από τα θύματά του και χριστιανός) τον λυπήθηκα. Σκέφθηκα ότι θα τον βασάνιζε αυτό», καταλήγει.

Ο Π. Καζάκος την παρακολουθεί αδιάφορα από το εδώλιο. Κανένα σημάδι λύπης ή συμπόνιας στο πρόσωπό του. Καμιά «συγγνώμη» από τα χείλη του. Αυτός τώρα το παίζει «τρελός» μέσω των συνηγόρων του για να γλιτώσει τα δις ισόβια (και βάλε) που τον περιμένουν, πετά βρισιές στις συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, κλείνει το μάτι και χαμογελά στους γνωστούς που διακρίνει στο ακροατήριο όταν γίνεται διακοπή της δίκης, μασάει με όρεξη ένα σάντουιτς, συνομιλεί ανέμελα και αστειεύεται με τον συγκατηγορούμενό του Απ. Αποστόλου. Τον άμοιρο Γεωργιανό εργάτη θα συλλογιέται;

Χτες κατέθεσαν και οι μάρτυρες: ΙζόλδηΧατζηγιάννη, γιατρός ορθοπεδικός χειρούργος, διευθύντρια Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, η οποία χαρακτήρισε τον Π. Καζάκο «μεθοδικό, ψύχραιμο, μελετημένο, γιατί χτυπούσε τα θύματά του γνωρίζοντας ότι θα τα σκοτώσει». Ο τότε υποδιοικητής του Ιδρύματος Αντ. Καρράς, που τόνισε ότι «κίνητρό του ήταν να ξεκαθαρίσει την πατρίδα από τους έγχρωμους». Ο κοινωνιολόγος - θεολόγος ΜουαμάρΤσιμπάντι, γραμματέας του Παναφρικανικού Συνδέσμου στην Ελλάδα: «Οι επιθέσεις κατά των Αφρικανών είναι καθαρά ρατσιστικές. Τα θύματα πυροβολήθηκαν για την εθνικότητά τους, για το χρώμα τους. Το ίδιο είχε συμβεί και με τη δολοφονία του μικροπωλητή στο Περιστέρι. Τρελός δεν είναι ο Καζάκος». Η πρώην βουλευτής του ΣΥΝ ΣτέλλαΑλφιέρη: «Πιστεύω ότι ο Καζάκος είχε συνδεθεί με τη "Χρυσή Αυγή" γιατί όσα είπε τότε ήταν ενταγμένα στη ρατσιστική ιδεολογία της. Υπήρξε και σχετική φωτογραφία του στην εφημερίδα. Είχε μίσος προς τους ξένους, προφανώς λόγω των σχέσεών του με ρατσιστικές ομάδες. Δεν κινήθηκε αυθόρμητα. Υπήρχαν κάποιοι πίσω του». Η εκπαιδευτικός ΑρτεμησίαΜαρκοπούλου, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης δήλωσε για τα θύματα του Π. Καζάκου: «Αναμφίβολα χτυπήθηκαν για το χρώμα και το θρήσκευμά τους. Ηταν μια σαφώς λογικότατη ιδεολογική επιλογή του δράστη». Ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Δημ. Παπαχρήστου: «Πρόκειται για ένα ρατσιστικό γεγονός πρωτοφανές για την Ελλάδα». Ο μηχανολόγος μηχανικός Παν. Γκαργκάνας, εκδότης εβδομαδιαίας εφημερίδας: «Πήρα μια απειλητική επιστολή από τον "Εθνικιστικό Σύνδεσμο Λεωνίδας", που έλεγε "έχουμε παλικαράδες σαν τον Καζάκο για να εκτελούν συμβόλαια θανάτου"». Ο πρόεδρος της Νιγηριανής Κοινότητας ΤόνιΜπριτς: «Είναι ρατσιστικής βίας αυτές οι επιθέσεις» και ο Περ. Κοροβέσης: «Είναι ρατσιστικό έγκλημα νεοναζιστικού τύπου».

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ