Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Σε ρόλο ενίσχυσης της κρατικής καταστολής

Δημοτικοί αστυνομικοί με ή χωρίς όπλο; είναι το ψευτοδίλημμα που «πασάρεται» από κυβερνητικούς κύκλους, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλο, να δηλώνει (σε χτεσινή εφημερίδα) πως υπάρχει συμφωνία με το υπουργείο Εσωτερικών για τη δυνατότητα οπλοφορίας και το τελευταίο να το διαψεύδει.

Με δεδομένη τη συμφωνία και των δύο πλευρών στη δημιουργία ενός νέου, πρόσθετου στα ήδη υπάρχοντα, Σώματος με καθαρά αστυνομοκρατική πρακτική - οι δημοτικοί αστυνομικοί, πέραν των άλλων, θα συλλαμβάνουν και θα διενεργούν προανακριτικά καθήκοντα - μπορούμε να μιλήσουμε για ένα καλοστημένο παιχνίδι αποπροσανατολισμού από το κύριο «έργο» της νέας δημοτικής αστυνομίας: Τον έλεγχο της δράσης του δημότη, την παρουσία σε κάθε του βήμα ενός δημοτικού υπαλλήλου σε ρόλο «χωροφύλακα», ο οποίος μάλιστα θα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει πολίτες ως ύποπτους, να τους ζητάει στοιχεία ή να τους πηγαίνει στο τμήμα. (Με βάση τα μέχρι τώρα αιτήματα των δήμων υπολογίζεται πως θα προσληφθούν περίπου 9.000 δημοτικοί αστυνομικοί. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και όσους αποσπαστούν από την Ελληνική Αστυνομία που ήδη αριθμεί σχεδόν 45.000 αστυνομικούς).

Η συμφωνία αυτή αποτυπώνεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που επεξεργάστηκαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και η ΚΕΔΚΕ. Και μπορεί να μην περιλαμβάνεται σε αυτό διάταξη που να δίνει τη δυνατότητα οπλοφορίας στους δημοτικούς αστυνομικούς, ωστόσο δεν υπάρχει και καμία διαβεβαίωση περί του αντιθέτου. Χτες ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωνε χαρακτηριστικά πως στο περιθώριο της συνάντησης της ΚΕΔΚΕ με τον Σημίτη, συζήτησε το ζήτημα με την Β. Παπανδρέου και συμφώνησαν στη δυνατότητα της οπλοφορίας, με «περιορισμένους και με αυστηρούς όρους» - είπε. Ο ίδιος συμπλήρωσε -σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό- πως η πρόθεση είναι σε κάθε αστυνομικό τμήμα με 50 δημοτικούς αστυνομικούς να υπάρχουν 3 περίστροφα, τα οποία θα διατίθενται ανάλογα με την περίσταση. Τέτοια συμφωνία διέψευδε χτες το υπουργείο Εσωτερικών...

Πάντως, να σημειώσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ δεν έχει καταλήξει σε απόφαση για το ζήτημα της οπλοφορίας, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει απασχολήσει τις συνεδριάσεις του ΔΣ των τελευταίων μηνών, κάτι που όπως φαίνεται, γίνεται στα γραφεία του υπουργείου από ολίγους εκλεκτούς αιρετούς.

Θυμίζουμε πως την Τετάρτη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ακόμα δύο αστυνομικών τμημάτων και τη στενότερη συνεργασία Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας. Επιχειρείται, με άλλα λόγια, να περάσει ως δεδομένη η ανάγκη δημιουργίας αυτού του νέου σώματος, λες και ο δημότης έχει ανάγκη από ακόμα μεγαλύτερη «ασφάλεια» από τους δήθεν υπόπτους ή «επικίνδυνους» διαδηλωτές, και όχι από την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, όπως είναι ο πραγματικός ρόλος της δημοτικής αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ