Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΠΑ
«Πλάτες» στην ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής»

Στην ίδια «γραμμή», δηλαδή, επί της ουσίας, στην αποδοχή της ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», κινήθηκαν και χτες οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, στο ετήσιο τακτικό, απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Οι δύο αυτές παρατάξεις, όπως είναι γνωστό, άλλαξαν από το προηγούμενο έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ (Ιούνης 2000) την πάγια και ομόφωνη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου για 100% δημόσια ΟΑ και έκτοτε, αποδεχόμενες ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα, καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων είναι εφικτή και στις συνθήκες ιδιωτικοποίησης! Βέβαια, επακόλουθο αυτής της συνδικαλιστικής τακτικής, είναι όσα έχουν υποστεί, ήδη, οι εργαζόμενοι της εταιρίας, με την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, που έγιναν στο όνομα της «εξυγίανσης» του εθνικού αερομεταφορέα. Επίσης, σ' αυτήν τη συναινετική τακτική βασίστηκε η κυβέρνηση, για να εφαρμόσει το σχέδιο ξεπουλήματος της ΟΑ, που υπολογίζει να έχει φέρει σε πέρας μέσα στον ερχόμενο Απρίλη.

Στο χτεσινό συνέδριο της ΟΣΠΑ, ο απολογισμός δράσης εγκρίθηκε με 42 ψήφους. Κατά ψήφισαν 23 και υπήρξε και μια λευκή ψήφος. Κατά τα άλλα, στο συνέδριο αποφασίστηκε η κήρυξη δύο 3ωρων στάσεων εργασίας τη μέρα που θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας για την άρση του περιορισμού μετοχοποίησης των εταιριών του ομίλου της ΟΑ μέχρι ποσοστού 49%. Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΚΑ, που είναι και σύνεδρος της ΟΣΠΑ, πρότεινε να υπάρξει συντονισμός με τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες και να κηρυχτεί 24ωρη απεργία την παραμονή των εγκαινίων του αεροδρομίου Σπάτων.

Τα στελέχη της ΕΣΚ έκριναν ότι το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις κρίσιμες περιστάσεις, που διέρχεται η ΟΑ και οι εργαζόμενοι και πρότειναν συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων, με συγκέντρωση στη Βουλή τη μέρα συζήτησης της τροπολογίας, 24ωρη απεργία τη μέρα των εγκαινίων του αεροδρομίου Σπάτων και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ανάλογα με τις εξελίξεις. Παράλληλα, κατέθεσαν και ψήφισμα κατά του ξεπουλήματος της ΟΑ, το οποίο απορρίφθηκε από τις άλλες παρατάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ