Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμπλέουν στην πολιτική, διαφωνούν στις εκτιμήσεις

Αμφισβητεί τη δυνατότητα επίτευξης του πληθωρισμού και του ΑΕΠ για το 2001 η Τράπεζα της Ελλάδας και ζητά... σκληρότερα μέτρα

Βασικούς μακροοικονομικούς στόχους της κυβέρνησης για το 2001, όπως αυτόν του πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ, αμφισβητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας, κάτι που αναμένεται να εκφραστεί και στην «Ενδιάμεση Εκθεση» που θα παρουσιάσει στις αρχές Μάρτη στην ελληνική Βουλή.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Τράπεζα της Ελλάδας έρχεται να διαφοροποιηθεί ως προς τους κυβερνητικούς οικονομικούς στόχους. Πέρα όμως από το βάσιμο ή μη των εκτιμήσεών της, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι εκάστοτε θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, ουσιαστικά έρχονται να προλειάνουν αντιλαϊκές κυβερνητικές πρακτικές, οι οποίες ακολουθούν με κάποια χρονική υστέρηση... Ετσι, η αμφισβήτηση της επίτευξης των στόχων για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ συνοδεύεται και από επισημάνσεις για επιτάχυνση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

Ως προς τις διαφορετικές επισημάνσεις, η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά σαν ανέφικτο το στόχο για μέσο πληθωρισμό 2,3% στο τέλος του 2001, ενώ εκφράζονται και φόβοι για «υπερθέρμανση» της οικονομίας στην προοπτική της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Ο ανατρεπτικός, για τον πληθωρισμό, παράγοντας κατά το 2001, εκτιμούν ότι είναι η συνέχιση της διατήρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα που αγγίζουν τα 30 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη η εκτίμηση της ανάκαμψης του Ευρώ, ως προς το δολάριο, κάτι που θα μετρίαζε τις εξωτερικές πληθωριστικές πιέσεις, δε φαίνεται μέχρι στιγμής να επαληθεύεται. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2001 συντάχθηκε με τις παραδοχές ότι οι τιμές πετρελαίου θα κυμανθούν στα 25 δολάρια το βαρέλι και η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου θα είναι ένα προς ένα. Αυτό που κυρίως φοβούνται με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, είναι, όχι τόσο η επίδραση αυτών καθ' εαυτών στον πληθωρισμό, καθώς τα υψηλά επίπεδα του 2000 δημιουργούν ασπίδα προστασίας, αλλά η μετακύληση του πετρελαϊκού κόστους στην αλυσίδα της λαϊκής κατανάλωσης. Στην Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμούν ότι η μετακύληση του πετρελαϊκού κόστους, για διάφορους λόγους, δεν έγινε τον προηγούμενο χρόνο, αλλά εκφράζουν φόβους ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό να γίνει το 2001. Από την άλλη κάνουν λόγο για «υπερθέρμανση» της οικονομίας τα επόμενα χρόνια και για «υπερβάλλουσα ζήτηση», η οποία - υποστηρίζουν - θα προέλθει κυρίως από τα ολυμπιακά έργα. Οι ίδιοι όμως υποστηρίζουν ότι πάντα υπάρχουν και αντισταθμιστικοί, στην υπερβάλλουσα ζήτηση, παράγοντες. Αυτοί είναι η μείωση εισοδημάτων λόγω χρηματιστηριακής κρίσης και πτώσης των επιτοκίων καταθέσεων, οι ανταγωνιστικές πιέσεις που μπορούν να δεχτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις ευρωπαϊκές στα πλαίσια της ευρωζώνης - εκτιμάται ότι τέτοιες πιέσεις υπάρχουν σήμερα μόνο στο χώρο της διατροφής - και τέλος, το υπ' αριθμόν ένα όπλο της καταστολής της... υπερθέρμανσης, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η επέκταση των οποίων οδηγεί σε απ' ευθείας μείωση εισοδημάτων και κατ' επέκταση της καταναλωτικής ζήτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ