Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φουντώνει η αγανάχτηση

Συγκεντρώσεις στα χωριά Κύμινα, Μάλγαρα και στη Σίνδο πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική. Από τα κύρια αιτήματα των παραγωγών της περιοχής είναι η αλλαγή του ρόλου της ΑΤΕ με στόχο να στηρίξει τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς στην προσπάθεια ανάπτυξης της παραγωγικής τους δραστηριότητας και να μην ξεπουληθεί αυτή στους τραπεζίτες. Ακόμα ζητούν:

  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας για όλα τα αγροτικά προϊόντα, έτσι ώστε οι παραγωγοί να παίρνουν όλη την επιδότηση ρυζιού α' και β' ζώνης αφού δεν υπερβαίνουν το πλαφόν πανελλαδικά.
  • Τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής
  • Ενίσχυση και εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος.
  • Μέτρα για τους νέους αγρότες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις που αποκλείουν τη μεγάλη πλειοψηφία, όπως γίνεται σήμερα.
  • Μέτρα ενάντια στην πολιτική της «Ατζέντας 2000» και του ΠΟΕ που στρέφονται κατά της αγροτιάς και του συνόλου των καλλιεργιών.
  • Να μην ισχύσει η απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης για τη βαμβακοκαλλιέργεια κ.ά.

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν μικρομεσαίοι αγρότες για τη στάση μελών της Συντονιστικής Επιτροπής και συγκεκριμένα των προέδρων των δύο Ομοσπονδιών που τους κατηγορούν ότι στην ουσία υπονόμευσαν την κινητοποίηση. Προσθέτουν ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι ενημερωτικές συναντήσεις με πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων συλλόγων και των συνεταιρισμών θα συνεχιστούν με κορύφωση το παναγροτικό συλλαλητήριο στις 4 του Μάρτη.

Επίσης, συνεχίστηκαν οι περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά της Θεσσαλονίκης από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών Λαγκαδά και Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Λητή, ενώ σήμερα το βράδυ γίνεται στο Σταυρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ