Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μόνη λύση ο αγώνας

Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο χτες στα Χανιά, ενώ μαχητικό «παρών» έδωσαν το περασμένο Σάββατο οι αγρότες της Μεσσηνίας στους Γαργαλιάνους

Το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων έγινε χτες στα Χανιά. Πήραν μέρος περισσότεροι από 1.500 αγρότες, που, με αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα, μπήκαν στην πρωτεύουσα του Νομού Χανιών, με εμφανείς αγωνιστικές διαθέσεις και με την αγανάκτηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Οπως φάνηκε και χτες, τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και η «εκρήξεις» οργής στα χωριά, εξανάγκασαν την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων να προχωρήσει σε ένα συλλαλητήριο εκτόνωσης και δημιουργίας εντυπώσεων. Η συγκέντρωση και οι ομιλίες έγιναν στην πλατεία Αγοράς και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία. Οι διαδηλωτές αγρότες, θέλοντας να αναδείξουν την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν βασικές καλλιέργειες του Νομού Χανιών, όπως το λάδι, τα εσπεριδοειδή και τα πρώιμα κηπευτικά, πέταξαν συμβολικά έξω από τη Νομαρχία ποσότητες αγροτικών προϊόντων, κυρίως ελιές και πορτοκάλια, ενώ ένας αγρότης μετέφερε με το τρακτέρ μια ξεριζωμένη πορτοκαλιά.

Μόλις η πορεία έφτασε στη Νομαρχία, κάποιοι εκπρόσωποι της ΟΑΣ Χανίων μπήκαν να δουν το νομάρχη, αλλά ...ξέχασαν να βγουν. Αφού πέρασε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών, βγήκαν τελικά, για να πουν ότι θα έρθει ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης στα Χανιά, χωρίς, βέβαια, να προσδιορίσουν ημερομηνία. Στο μεταξύ, η αδικαιολόγητη αναμονή εξόργισε πολλούς συγκεντρωμένους και έφυγαν, πριν μάθουν τα «μαντάτα» της κοροϊδίας. Και γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μεθοδευμένη κοροϊδία, γιατί μόλις πριν λίγες βδομάδες πέρασαν από τα Χανιά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας, χωρίς να δώσουν καμία λύση και καμία απάντηση στα προβλήματα των αγροτών. Τώρα τι παραπάνω θα τους πει ο υφυπουργός Γεωργίας;

Γεγονός πάντως είναι ότι το χτεσινό αγροτικό συλλαλητήριο είχε τη μαζική συμπαράσταση από φορείς και οργανώσεις του νομού (ανάμεσά τους 20 δήμαρχοι και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων). Το ζήτημα πάντως, όπως τόνιζαν χτες εκπρόσωποι της Παγχανιώτης Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, δεν είναι κάποια «πυροσβεστικά» συλλαλητήρια, αλλά η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα σε συντονισμό με τις άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, ώστε να αποτραπεί η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, που είναι η αιτία της όξυνσης των προβλημάτων των αγροτών. Εκτός αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί αγρότες των Χανίων, που συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο, συζήτησαν το ενδεχόμενο να γίνει η επόμενη αγωνιστική κινητοποίηση την ημέρα που θα κατέβει ο υφυπουργός Γεωργίας στα Χανιά.

Ηταν μόνο η αρχή

Πάλης ξεκίνημα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκαναν οι αγρότες των επαρχιών Τριφυλίας και Πυλίας της Μεσσηνίας. Με αίτημα αιχμής τη στήριξη του λαδιού, πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο ένα μαζικό - μαχητικό συλλαλητήριο στους Γαργαλιάνους, απαιτώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Πολλοί αγρότες κατέβηκαν στο συλλαλητήριο με τα αγροτικά μηχανήματά τους και όλοι οι συγκεντρωμένοι έδειξαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.

Στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν ο Γεωργικός Συνεταιρισμός και οι δύο Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων, στάθηκαν στο πλευρό των αγροτών και πολλοί εργαζόμενοι, αρκετοί από τους οποίους ήρθαν από την Καλαμάτα. «Παρών» έδωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης. Στο βήμα του ομιλητή, ανέβηκαν οι πρόεδροι των τριών διοργανωτών φορέων και ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ο «Νέστωρ». Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Γαργαλιάνων και ο νομάρχης. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες δέχτηκαν με ενθουσιασμό το ψήφισμα που διάβασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Γιώργος Χρυσομπόλης.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα από εκπροσώπους πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων του Νομού Μεσσηνίας, με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα και τον πανελλαδικό συντονισμό των ελαιοπαραγωγών της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, συνεδρίασε κιόλας χτες βράδυ η νεοσυσταθείσα Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ