Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
Ακριβότερα μέχρι και 70%

Ακριβότερα μέχρι και 70% θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές κάποια από τα είδη που παραδοσιακά αποτελούν το νηστίσιμο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την τιμοληψία που έκανε χτες σε μια σειρά από νηστίσιμα είδη η Ενωση, ο κόκκινος ταραμάς πωλείται φέτος μέχρι τις 2.800 δρχ. το κιλό, ακριβότερος σε σχέση με πέρσι κατά 70%, οι πίκλες τουρσί πωλούνται προς 310-499 δρχ., ακριβότερα κατά 50,7% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, οι σουπιές στις 2.199-2.480 και είναι ακριβότερες φέτος κατά 31,8% και οι καραβίδες στις 3.500-4.200 δρχ., ακριβότερα μέχρι και 31,2%.

Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αγοράζοντας τα παραδοσιακά νηστίσιμα είδη, τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές τους όσο και σε ό,τι αφορά την ποιότητά τους, καθώς πολλά από αυτά είναι ευαλλοίωτα προϊόντα. Ειδικότερα, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:

  • Στα χταπόδια, τα καλαμάρια, τα θράψαλα και τις σουπιές να είναι η επιφάνειά τους υγρή και γυαλιστερή, τα πλοκάμια και οι βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα, η σάρκα συμπαγής και γυαλιστερή, ενώ συχνό γνώρισμα αλλοίωσης είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.
  • Στα οστρακοειδή, που θα πρέπει να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά. Επίσης, το όστρακο θα πρέπει να είναι κλειστό και η σάρκα προσκολλημένη, το υγρό εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο. Πιστοποίηση της φρεσκάδας είναι η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα. Οταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα πρέπει να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.
  • Τα μαλακόστρακα, δηλαδή γαρίδες, αστακοί, καραβίδες κλπ., πρέπει να έχουν ευχάριστη μυρωδιά, να έχουν άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα, χρώμα φυσιολογικό. Οταν είναι ακόμα ζωντανά, η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη, τα πόδια μαλακά και εύκαμπτα.
  • Στις κονσέρβες οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν ώστε όταν τις ανοίγουν να μην παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ