Πέμπτη 1 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ξεδιάντροπη υπεράσπιση της εξαθλίωσης των ασθενών

Με ψυχρή λογιστική, επιχείρησε να νομιμοποιήσει τα σχέδια συγκυβέρνησης - τρόικας

Με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος επιχείρησε χτες να υπερασπιστεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Υγεία, χωρίς να μπορέσει να αποκρύψει την ουσία του. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «εμείς δεν έχουμε να προσφέρουμε δημαγωγικά επιχειρήματα στον ελληνικό λαό, έχουμε να προσφέρουμε μόνο απόπειρες εξορθολογισμού, κοινωνικής δικαιοσύνης, μείωσης σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού και τσακίσματος της διαφθοράς»...

Θέτοντας με σαφήνεια τους εισπρακτικούς στόχους του νομοσχεδίου, με απείραχτα τα μονοπώλια και σε βάρος της υγείας του λαού, επισήμανε πως «παραλάβαμε μια φαρμακευτική δαπάνη 5,2 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Το 2009 μειώσαμε κατά 1,75 δισ. τη δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων και τώρα τρέχουμε το έτος 2012, όπου η δαπάνη πρέπει να μειωθεί περισσότερο κατά 1 δισ. Και αυτό θα επιτευχθεί, σε όποιον αρέσει και σε όποιον δεν αρέσει». Μάλιστα δεν δίστασε να αυτοπροβληθεί σαν θύμα επιχειρηματικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κι εγώ προσωπικά δεχόμαστε έναν πρωτοφανή πόλεμο, από συνασπισμό συμφερόντων, έναν πόλεμο από συμφέροντα, που δεν αφορούν τις ορθολογικοποιημένες πατριωτικές, υγιείς, επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου».

Ο Α. Λοβέρδος τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ της επέκτασης των γενόσημων φαρμάκων, λέγοντας ότι «στο δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη, είναι 50% και άνω η κατανάλωση γενοσήμων, ενώ στην Ελλάδα μόλις 18%». Υποστήριξε πως τα γενόσημα είναι «η κατά το δυνατόν οικονομικότερη λύση (...) Κάνουμε μια χρήση που φτάνει στοχοθετικά στο 50%, από το 18% που είναι σήμερα». Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ και την ένταξη των Ταμείων στον οργανισμό, υποστήριξε ότι στόχος «είναι να έχουμε ένα υπουργείο αρμόδιο για όλα τα θέματα της Υγείας, το υπουργείο Υγείας».

Την κινδυνολογία επιστράτευσε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο «μειώνονται οι συντάξεις, όμως αν δεν κάναμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης οι συντάξεις θα είχαν μειωθεί περισσότερο από το 12%». Παράλληλα, ομολόγησε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία υπονομεύονται, αφού «τα έσοδα των Ταμείων έχουν μειωθεί κατά 25% λόγω της ανεργίας και της μείωσης των μισθών».

Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να δικαιολογήσει και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αναφέροντας πως αν δεν γίνονταν, «θα έφταναν τα ταμεία στην κατάσταση να προχωρήσουν στην αναστολή των συντάξεων», προσθέτοντας ότι ακόμη και έτσι «οι συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητές τους». Τέλος ανακοίνωσε την αφαίρεση από το νομοσχέδιο διατάξεων που προέβλεπαν την ανωτατοποίηση της σχολής δημόσιας υγείας, καθώς και την υποχρέωση καταβολής εργόσημου για τους οικονομικούς μετανάστες. Οσον αφορά το εργόσημο, πάντως, δεσμεύθηκε για επαναφορά της διάταξης σε επόμενο νομοσχέδιο.

Τα άλλα κόμματα

Υπερψηφίζοντας εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής της Ν. Νικολόπουλος υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «διακυβεύεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και αυτό είναι κάτι που πρέπει μέχρι τέλους να το αποτρέψουμε»! Πρόσθεσε μάλιστα ότι «με αυτό το νομοσχέδιο, επιχειρείται η προσαρμογή των οικονομικών μεγεθών του υπουργείου Υγείας στους στόχους που έχει θέσει στην τρόικα. Περί αυτού μόνο πρόκειται και τίποτε άλλο».

Κριτική για τη μη εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου άσκησε η εισηγήτρια του ΛΑ.Ο.Σ. Ουρανία Παπαδάκη, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται «λόγω και του γεγονότος ότι εδώ και δύο χρόνια δεν κάνατε αυτά που έπρεπε σαν κυβέρνηση, δεν εφαρμόσατε, δηλαδή, προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησής σας». Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ