Πέμπτη 1 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Για το κεφάλαιο ακυρώνετε την ανθρώπινη ζωή

Από την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

Παίρνοντας το λόγο μετά τον υπουργό Υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως οι ρυθμίσεις του εφαρμοστικού «επιταχύνουν την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για τους εργαζόμενους, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Είναι αποφάσεις που ακρωτηριάζουν ακόμη και στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα, κατακτήσεις και ανάγκες των εργαζομένων. Φτωχαίνετε τους εργαζόμενους. Εξαθλιώνετε τον εργαζόμενο λαό με όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που παίρνετε».

Χαρακτήρισε «έγκλημα» την ψήφιση του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως «ετοιμάζεστε να καταστρέψετε στην κυριολεξία τη ζωή των εργαζομένων στο όνομα και για το συμφέρον των επιχειρηματιών της Υγείας, των φαρμακοβιομηχάνων. Θα οδηγήσετε στην ακύρωση της ανθρώπινης ζωής. Θα οδηγήσετε, στην κυριολεξία, στο θάνατο αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να γιατρευτούν. Το φάρμακο πλέον γίνεται φαρμάκι για τους φτωχούς, για τους άνεργους, για τους ανθρώπους που κάθε μέρα εξαθλιώνετε με τα αντεργατικά σας μέτρα. Κι όλα αυτά για να ενισχύετε την κερδοφορία του κεφαλαίου».

«Καταργείτε πέντε ψυχιατρικά νοσοκομεία», είπε σε άλλο σημείο και συνέχισε. «Καταργήσατε τα εργαστήρια του ΙΚΑ. Καταργείτε κοινωνικές παροχές, υπηρεσίες και υποδομές. Υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο και το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Και βεβαίως και εδώ βρήκατε τη λύση. Ηταν ένα πρόγραμμα - το είχαμε επισημάνει από τότε που πρωτοεφαρμόστηκε - λειψό, κολοβό. Ηταν ένα πρόγραμμα περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Σήμερα βάζετε μέσα στο νομοσχέδιο να πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι για υπηρεσίες που βρίσκονται πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων. Και οι κοινωνικές παροχές - που έχει υποχρέωση το κράτος να τις προσφέρει και μάλιστα σε υψηλή ποιότητα - ακυρώνονται».

Οπως αποκάλυψε στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής, ενδεικτική της βαρβαρότητας του εφαρμοστικού νόμου είναι η διάταξη για τους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με την οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, η θεραπεία τους θα εξαρτάται από την οικονομική τους κατάσταση!

Η ρύθμιση προβλέπει ότι με πρωτοβουλία του θεράποντος ιατρού θα συγκεντρώνονται οι πληροφορίες, το ιστορικό και οι ενδείξεις της νόσου. Βάσει αυτών, ο ιατρικός φάκελος θα πηγαίνει στο ογκολογικό συμβούλιο και θα εμπλουτίζεται με δεδομένα ιατρικής φύσης, για το ιατρικό περιβάλλον, τη δυνατότητα οικογενειακής υποστήριξης, την Κοινωνική Ασφάλιση, την ιδιωτική του ασφάλιση και τις οικονομικές του δυνατότητες! Στην ουσία, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, θα εξετάζετε εάν ο καρκινοπαθής έχει την οικονομική δυνατότητα να θεραπευθεί! Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Υγείας παρενέβη για να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση στο νομοσχέδιο και ότι εάν προβλέπεται κάτι τέτοιο, θα το αφαιρέσει.

Ο σοσιαλισμός είναι το αύριο

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Σπ. Χαλβατζής είπε: «Τελειώνω με ένα σχόλιο. Προχθές επιχειρήθηκε από πολλούς να περάσει από τη μια μεριά η τρομοκρατία και από την άλλη η κινδυνολογία αλλά και με αντικομμουνιστικές κορόνες. Λόγου χάρη, χτες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε συκοφαντική επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ για πολλά. Ούτε λίγο ούτε πολύ για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας φταίει το ΚΚΕ, για την πορεία εξαθλίωσης πλατιών τμημάτων των εργαζομένων έχει ευθύνη και το ΚΚΕ. Μίλησε για την κατάσταση στο δημόσιο τομέα, για την κατάσταση στην Παιδεία, για τις εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια.

Θέλουμε να πούμε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι ποτέ το ΚΚΕ δεν υποστήριξε αυτόν τον συγκεκριμένο δημόσιο τομέα. Εσείς, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τον διαμορφώσατε, τον καλλιεργήσατε, τον αναπτύξατε για πελατειακές και μικροκομματικές σχέσεις και για ψηφοθηρικούς λόγους. Η κατάσταση στη δημόσια Παιδεία, η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, είναι δική σας επιλογή. Είναι μια ταξική επιλογή και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι μια ταξική επιλογή που συνεχώς περιορίζει τη δυνατότητα να μάθουν γράμματα, να μορφωθούν τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Τέλος, οι εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια που σιγά - σιγά επιβάλλονται, οδηγούν στο να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. Μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, έγινε προσπάθεια για άλλη μια φορά να συκοφαντηθεί ο σοσιαλισμός. Είτε το θέλετε είτε όχι, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο των λαών και του ελληνικού λαού. Σήμερα είναι πολλοί περισσότεροι όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει σαπίσει, έχει φάει τα ψωμιά του. Και στον τομέα της Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης αυτή η σαπίλα φαίνεται πολύ περισσότερο και αυτή η μπόχα αναδίνεται από παντού. Η εξαθλίωση είναι καθημερινό φαινόμενο που παίρνει δραματικές διαστάσεις.

Να είστε σίγουροι ότι ο λαός όλα αυτά, αργά ή γρήγορα, θα τα αντιπαλέψει, θα αγωνιστεί. Και θα έρθει η στιγμή που αυτή η καπιταλιστική βαρβαρότητα, η οποία δε γιατρεύεται με μερεμέτια, με τη θέληση, με την πάλη του λαού θα ανατραπεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ