Τρίτη 6 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Αντιλαϊκά δάνεια και μέτρα δίχως τέλος

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν ήδη νέο δανειακό πακέτο, ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2020

Σενάρια για ένα τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, ύψους 50 δισ. ευρώ, αναπαράγει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο υπολογισμούς της τρόικας. Το δημοσίευμα δε διέψευσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και επιβεβαιώνει ότι παρά την προσπάθεια των αστών να καλλιεργήσουν προσδοκίες στο λαό, ότι οι θυσίες του πιάνουν δήθεν τόπο, το βαρέλι των δανείων και των μέτρων δεν έχει πάτο. Επαληθεύεται ακόμα το πόσο εύθραυστες και παροδικές είναι οι συμφωνίες μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, όπως η τελευταία στο Γιούρογκρουπ.

Σύμφωνα με το Spiegel, προσχέδιο της πρόσφατης αξιολόγησης της τρόικας για την εφαρμογή του τελευταίου μνημονίου, δε θεωρούσε εγγυημένο ότι η Ελλάδα θα δανειστεί ξανά από τις καπιταλιστικές αγορές το 2015. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί νέα δάνεια από την τρόικα, λόγω ανάγκης για «εξωτερική χρηματοδότηση» μέχρι το 2020. Το συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με το περιοδικό, διαγράφηκε τελικά από το κείμενο, μετά από πίεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Αντιδρώντας άμεσα στο δημοσίευμα, ο Μάρκους Ζέντερ, υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας και στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ζήτησε ένα «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, που θα προβλέπει συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωζώνη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα τρίτο δανειακό πακέτο. Οπως είπε, θα ήταν πιο λογικό να συζητηθεί «ένα πακέτο εξόδου, για το πώς οι Ελληνες θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη».

Το δεύτερο δανειακό πακέτο στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές, δήλωσε σε συνέντευξή του και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε στην Αυστρία γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της Kommunalkredit, μιας από τις περισσότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος αυστριακές τράπεζες, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Φέκτερ, δείχνοντας ότι η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν εξαρτάται από το κατά πόσο θα προχωρήσουν τα βάρβαρα μέτρα, αλλά από τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ισχυρών οικονομιών της Ευρωζώνης.

Στο φόντο τέτοιων και άλλων σεναρίων και ανταγωνισμών, το Dow Jones Newswires μετέδωσε ότι το ΔΝΤ εξετάζει να συμμετάσχει με 18 έως 21 δισ. ευρώ στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, μειώνοντας αναλογικά τη συμμετοχή του σε σχέση με το πρώτο δάνειο, αφού εκτιμά «υπερβολική την έκθεση του Ταμείου» στη χρηματοδότηση των δανείων. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 13 Μάρτη.

Στο μεταξύ, σημάδια κόπωσης εμφανίζονται και στην κινέζικη οικονομία, με την κυβέρνηση φέτος να θέτει στόχο για ανάπτυξη στο 7,5%, ελαφρά χαμηλότερη από πέρυσι. Το 2012 η Κίνα αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα στον προϋπολογισμό ύψους περίπου 800 δισ. γουάν, ή περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ έφτασε στο 9,2% το 2011 και στο 10,4% το 2010. Τα προηγούμενα χρόνια, οι στόχοι ανάπτυξης που έθετε η κυβέρνηση βρίσκονταν κοντά στο 8%.

Τέλος, στον απόηχο των εξελίξεων στην ΕΕ, δε λείπει και η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρομοκράτησης του λαού, με εκτιμήσεις όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, ο οποίος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, ισχυρίζεται ότι «κανείς δεν το λέει, αλλά στην Ελλάδα στο τέλος η μόνη διέξοδος θα είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα», «δεν γίνεται να κυβερνηθεί ένας λαός δημοκρατικά όταν του αφαιρείς το 25% του εισοδήματός του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ