Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΧΑΝΙΩΝ
Οργανώθηκαν και διεκδικούν τα δίκια τους οι σπουδαστές

Οργανώθηκαν και αποφάσισαν να διεκδικήσουν αγωνιστικά όλα όσα τους ανήκουν, οι σπουδαστές της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στον Ταυρωνίτη Χανίων. Ετσι, συγκρότησαν επιτροπή αγώνα, συμμετείχαν στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις και με ανακοίνωσή τους αναδεικνύουν τα προβλήματά τους, ενώ προσανατολίζονται σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Λέει συγκεκριμένα η επιτροπή αγώνα των σπουδαστών:

«Εμείς που σπουδάζουμε στην σχολή ΟΑΕΔ Ταυρωνίτη καταλαβαίνουμε, γιατί τα ζούμε ήδη, ότι και με τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., η τρόικα και η ΕΕ αποφάσισαν τη χρεοκοπία μας. Μας καταδικάζουν να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας, να δουλεύουμε με 400 ευρώ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό γίνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων με φτηνούς εργάτες.

Μας ανάγκασαν να αφήσουμε το σχολείο και να βγούμε γρήγορα στο μεροκάματο για να στηρίζουμε τους εαυτούς μας αλλά και τις οικογένειές μας.

Και τώρα μέσα στη σχολή μας τα προβλήματα συνεχίζονται:

  • Αναγκάζονται παιδιά να νοικιάσουν σπίτι επειδή δεν υπάρχει εστία και δίνουν ψιχουλοεπιδόματα για όσους είναι έως 21 ετών (110 ευρώ για στέγαση και 6 ευρώ για σίτιση την ημέρα). Κι αυτά μόνο γι' αυτούς που νοικιάζουν και κείνους που η απόσταση από τη δουλειά τους είναι πάνω από 20 χιλιόμετρα. Εδώ να προσθέσουμε ότι για τη μεταφορά μας προς τη σχολή μας έκοψαν το 1 από τα 2 λεωφορεία, με τη δικαιολογία της συνταξιοδότησης του οδηγού και δεν έχουν σκοπό για άλλο αφού για 3 μήνες στοιβαζόμαστε στο λεωφορείο που και αυτό είναι για "απόσυρση".
  • Τα περισσότερα τμήματα της Σχολής δεν έχουν βιβλία, ούτε καν φωτοτυπίες και αφήνουν ακόμα και ιδιώτες - πλασιέ να "αλωνίζουν" στη μαθητεία και μας καλούν να πληρώσουμε για τις γνώσεις που μας χρειάζονται.
  • Η πλειοψηφία των μαθητών είμαστε απλήρωτοι για 3 μήνες από τον ΟΑΕΔ και κάποιοι ακόμα κι από τον χώρο που δουλεύουν. Τα χρήματα που παίρνουμε, (όταν τα παίρνουμε!) φτάνουν περίπου το μισό μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη και έχουμε μισό ένσημο, αν βγάζουμε κανονικά δουλειά, με τη δικαιολογία ότι κάνεις την πρακτική σου και έτσι μαθαίνεις το επάγγελμα. Ποιο επάγγελμα; Αφού, για παράδειγμα, Ζαχαροπλάστες κάνουν τους Μάγειρες - καθαριστές σε 115 πτέρυγα μάχης, σε Ναύσταθμο, ΔΝΟ και σε άλλα. Μας χρησιμοποιούν για να βγάζουμε χαμαλοδουλειές.
  • Περίπου 30 από τους καθηγητές μας αναγκάζονται να δουλεύουν ως ωρομίσθιοι.
  • Το κτίριο της Σχολής έχει σοβαρές υλικές βλάβες, έλλειψη θέρμανσης, έλλειψη εξοπλισμού σε εργαστήρια αλλά και σε χώρους που είναι ζήτημα υγιεινής, δεν έχουμε ούτε καν τα απαραίτητα (π.χ. τουαλέτες)».

Οι σπουδαστές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους. Απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για τους όρους μαθητείας τους, για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ