Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
Συνεχίζεται η απεργία σε ΜΕΚ - ΒΕΚ

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ

Με απόλυτη επιτυχία και καθολική συμμετοχή στην περιφρούρηση συνεχίστηκε για 9η μέρα η απεργιακή μάχη στα εργοστάσια του «Ομίλου Λεμονιά», ΜΕΚ και ΒΕΚ, στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου. Η προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία, τρομοκρατώντας και εκβιάζοντας τους εργαζόμενους με ποικίλους τρόπους, πέφτει στο κενό και αποκρούεται από τους εργάτες, που περιφρουρούν αποφασιστικά την απεργία τους.

Την ενεργό στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε η πολυμελής αντιπροσωπεία των Γραμματειών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, που τους επισκέφτηκε. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους του Βόλου, τα σωματεία τους, τους μαζικούς φορείς να σταθούν στο πλάι των απεργών, υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεγγύη της τάξης μας, για άλλη μια φορά, μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια και κλιμάκωση, την επιτυχή έκβαση της απεργίας, την ικανοποίηση των αιτημάτων της».

Αναφερόμενο στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» σημειώνει: «Καταγγέλλουμε το συνεργάτη του Λεμονιά, Μιχελή Στέργιο, ο οποίος περιφερόταν στο χώρο στις 9/3, απειλώντας και προκαλώντας τους εργάτες, με σκοπό να δημιουργήσει επεισόδια. Ο ίδιος άνθρωπος επιτέθηκε σε δημοσιογράφους τηλεοπτικού σταθμού, οι οποίοι βρέθηκαν στο χώρο για να καλύψουν την απεργία ως όφειλαν, λέγοντάς τους "φύγετε από δω και μην τραβάτε πλάνα, γιατί θα πάρω τηλέφωνο το αφεντικό σας να σας απολύσει". Επίσης η παρουσία της αστυνομίας καθημερινά έξω από την πύλη είναι ενδεικτική του κλίματος τρομοκρατίας και εκφοβισμού που ο Λεμονιάς θέλει να δημιουργήσει στους εργαζόμενους.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο βιομήχανος Λεμονιάς επέλεξε για τη μεταφορά μηχανήματος προς πελάτη τον γνωστό πρόεδρο του Συνδέσμου Φορτηγατζήδων Ντελόπουλο, ο οποίος στην απεργία του Συνδικάτου Μετάλλου στις 17/1 είχε παρατάξει τα φορτηγά του έξω από την πύλη της Χαλυβουργίας κατ' εντολή του Μάνεση, κατηγορώντας το Συνδικάτο και το ΠΑΜΕ ότι με την απεργία θα κλείσουν τη Χαλυβουργία. Τα ίδια αισχρά ψέματα ξεστόμισε την Παρασκευή σε τηλεοπτικό σταθμό, καθώς επίσης τα έλεγε στους εργαζόμενους. Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε στην κρίση των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τη φόρτωση του μηχανήματος, που προορίζεται για πώληση, η πρόταση των εργατών όχι μόνο εκτόνωνε την κατάσταση, αλλά έδειχνε τη σοβαρότητα και ωριμότητα που έχουν οι εργάτες. Πρότειναν στον Λεμονιά, από τα χρήματα που θα εισπράξει από τον πελάτη, περίπου 35.000 ευρώ, να διαθέσει το ένα τρίτο στους εργαζόμενους. Ο Λεμονιάς αρνήθηκε πεισματικά να υιοθετήσει την πρόταση, κάτι που δείχνει και τις προθέσεις του».

Συνέλευση αύριο

Σε άλλη ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου αναφέρει ότι στην περιοχή της Μαγνησίας πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες Μετάλλου επέβαλαν μονομερώς την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο προσωπικό τους, καταργώντας, επί της ουσίας, τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους σε εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες και μερική απασχόληση, ενώ φουντώνει η απλήρωτη εργασία σε πολλούς χώρους (ΜΕΚ, ΒΕΚ, ΜΕΚ-ΜΑΡΜ, SYMPRO, ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ) και, εκτιμώντας τη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει γενικότερα ο κλάδος, συγκαλεί μαζί με την Εργοστασιακή Επιτροπή των εργαζομένων στην ΜΕΚ και το Σύνδεσμο υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών Βιομηχανίας BEK AE Γενική Συνέλευση, σήμερα Τετάρτη, στις 3 μ.μ., έξω από τα δυο εργοστάσια για να αποφασιστούν οι τρόποι αντιμετώπισης αυτής της επίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ