Τρίτη 20 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τη σέσουλα στη Βουλή τα αντιλαϊκά νομοσχέδια

Συνεδρίασε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο με φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι η συγκυβέρνηση είναι πρόβα τζενεράλε για διαχείριση στο μέλλον. Ολα δείχνουν ότι οι μετεκλογικές κολεγιές είναι αποφασισμένες, με στόχο να πτωχεύσουν το λαό
Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι η συγκυβέρνηση είναι πρόβα τζενεράλε για διαχείριση στο μέλλον. Ολα δείχνουν ότι οι μετεκλογικές κολεγιές είναι αποφασισμένες, με στόχο να πτωχεύσουν το λαό
Τη δρομολόγηση πλήθους αντιλαϊκών νομοσχεδίων αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να ψηφιστούν μέχρι τις 6 Απρίλη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όλα τα βάρβαρα μέτρα που συνοδεύουν τις πρώτες δόσεις του νέου δανείου. Στη ίδια συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της συγκυβέρνησης, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, αντάλλαξαν τα εύσημα για τη βάρβαρη πολιτική τους, ρίχνοντας ταυτόχρονα «γέφυρες» για την επανάληψη της συγκυβέρνησης μετά τις κάλπες, προκειμένου να εφαρμοστούν τα νέα πακέτα των σκληρών ταξικών μέτρων.

Σήμερα, στη Βουλή θα τεθεί σε ψηφοφορία ο «κυρωτικός νόμος» για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης - πτώχευσης τους λαού, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει «κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» και «αλλαγές στην απονομή της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα εγκριθεί πολυνομοσχέδιο, στο οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται οι «αλλαγές για τις άδειες των Ταξί», η «πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων» και οι «ρυθμίσεις για την ψηφιακή τηλεόραση». Τις επόμενες μέρες, θα έρθουν επίσης για ψήφιση στη Βουλή το νέο «σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας» της ΕΕ, που μαζί με το μνημόνιο, θα αποτελέσει το όχημα για την παραπέρα περικοπή των μισθών και των συντάξεων, την πλήρη ισοπέδωση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει και τη δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών.

«Μέχρι τις εκλογές δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθόλου για να πετύχουμε τους στόχους», τόνισε χτες στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, δίνοντας το σύνθημα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης. Ο ίδιος κατέθεσε χτες την παραίτησή του. Το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών θα ανακοινωθεί σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει είτε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ή ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος εξέφρασε προς τον Ευ. Βενιζέλο τα συχαρίκια του για την εκλογή στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ταυτίζοντας την οικονομία των αστών με τα λαϊκά συμφέροντα, προσπάθησε ταυτόχρονα να καλλιεργήσει στο λαό προσδοκίες για «φως στο τούνελ» των προβλημάτων του, ισχυριζόμενος ότι «η ελληνική οικονομία κινείται σε πιο στέρεο έδαφος και εισέρχεται σε μια νέα φάση θετικών προοπτικών».

Το σύνολο των υπουργών εξήρε το έργο της κυβέρνησης συνεργασίας με τον Ευ. Βενιζέλο να διαβεβαιώνει ότι οι υπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ «θα δώσουν τη μάχη για μια σύνθεση της επόμενης Βουλής που να διασφαλίζει σταθερότητα και προοπτική για τη χώρα». Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση αφήνει κληρονομιά την εθνική συνεννόηση».

Προάγγελος εκλογών είναι και η δημοσίευση χτες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Προεδρικού Διατάγματος με την κωδικοποίηση της εκλογικής νομοθεσίας. Οι επικείμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ.

Στο σφυρί ο ορυκτός πλούτος

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε εκτενή ενημέρωση για τον «μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας» που όπως είπε πρέπει να δρομολογήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το υπουργείο έχει έτοιμο νομοσχέδιο για το «άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και σχεδιάζει την πώληση τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ». Σημείωσε ότι έχουν προχωρήσει οι επαφές με 8 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για «την έρευνα των υδρογονανθράκων» και σημείωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και Αμυνας πρέπει να «προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με Αίγυπτο, Λιβύη και Αλβανία για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ)». Ο ίδιος παρουσίασε και τα σχέδια της κυβέρνησης για το πρόγραμμα «Ηλιος» και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών μονάδων από ιδιωτικές εταιρείες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Εξάλλου, στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Καψή υπήρξε εκτενής συζήτηση για το θέμα των «επεισοδίων στο Ολυμπιακό Στάδιο την Κυριακή». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «τα επεισόδια ξεκίνησαν από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στην εξέδρα των επισήμων» και λεοντάρισε, για μια ακόμη φορά, ότι «οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ