Τρίτη 15 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Συνεχίστηκαν την Κυριακή τα παιχνίδια εντυπώσεων

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εστίασαν την προπαγάνδα τους στο ποιος οδηγεί τη χώρα ξανά σε εκλογές

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των συναντήσεων που είχε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, για το σχηματισμό «οικουμενικής» κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Είχε προηγηθεί το Σάββατο η επιστροφή στον Κ. Παπούλια της τελευταίας διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η διαδικασία που επέλεξε η Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν να καλέσει το μεσημέρι της Κυριακής σε κοινή σύσκεψη τους προέδρους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων τους συνάντησε τον καθένα ξεχωριστά το βράδυ της ίδιας μέρας (ρεπορτάζ από τη συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα στη σελίδα 3).

Στις διαδοχικές συναντήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μοίρασε στους πολιτικούς αρχηγούς σημείωμα του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το σημείωμα αναφερόταν στα ταμειακά διαθέσιμα και στο τραπεζικό σύστημα, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, ενώ σε ερώτηση γιατί ο Λ. Παπαδήμος δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς απάντησε ότι δεν το έκανε για να μη θεωρηθεί παρέμβαση.

Η συγκρότηση «οικουμενικής» κυβέρνησης συνεργασίας, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, ήταν η βασική θέση του προέδρου της ΝΔ, όπως είπε σε δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο. «Ο ελληνικός λαός δεν μας έστειλε απλά ένα μήνυμα, έδωσε εντολή συνεργασίας όλων μας, για να αλλάξουμε πολιτική, αλλά, ταυτόχρονα, να παραμείνουμε μέσα στο ευρώ. Εντολή συνεργασίας για μία βιώσιμη κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Μετά το τέλος της συνάντησης των τριών αρχηγών, ο ίδιος δήλωσε ότι η «διαβούλευση συνεχίζεται», θέλοντας να συντηρήσει τα σενάρια για συγκρότηση κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες, εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχει αναγάγει σε βολικό εκλογικό αντίπαλο, για να ενισχύσει τα κίβδηλα διλήμματα «ευρωπαϊκή δεξιά - αντιευρωπαϊκή αριστερά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε την εντολή του ελληνικού λαού και δεν δέχεται όχι μόνο το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, αλλά ούτε καν την ανοχή σε μια κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, θα αναλάμβανε και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ειλικρινά, δεν ξέρω πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε.

Καυγάς εντυπώσεων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατέφυγε σε αντιμνημονιακές κορόνες, για να δικαιολογήσει την άρνησή του σε μια «οικουμενική» κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ, ενώ πλειοδότησε σε φραστικούς λεονταρισμούς, προετοιμάζοντας το κλίμα για τη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, κάλεσε «τα τρία κόμματα που έχουν συμφωνήσει σε προγραμματικό πλαίσιο κυβέρνησης διετούς διάρκειας, με στόχο την εφαρμογή του προγράμματος του μνημονίου» να προχωρήσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αφού όπως είπε «έχουν 168 βουλευτές στη νέα βουλή».

«Διατηρώ περιορισμένη, αλλά υπαρκτή αισιοδοξία» για το σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προς τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος.

«Μετά από τρεις διερευνητικές εντολές ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΝΔ συμπίπτουν στην πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, διετούς διάρκειας, με όριο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και με στόχο την οριστική υπέρβαση του μνημονίου σε τρία το αργότερο χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας ωστόσο ότι «προϋπόθεση είναι να μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ για να είναι δίκαιη και αναλογική η κατανομή της ευθύνης ως προς την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης».

Απαντώντας στο επιχείρημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση, ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «πάντοτε μιλούσα και μιλούσαμε όλοι, για νομιμοποίηση, για κοινωνική συναίνεση, για εθνική συστράτευση».

«Εποικοδομητικές» εφεδρείες

Υπάρχει ανάγκη για διακυβέρνηση της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Π. Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στέλνοντας μήνυμα ότι το κόμμα του παραμένει σε ετοιμότητα να συμβάλει σε μια «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». Διατύπωσε μάλιστα δέσμη επτά «εποικοδομητικών» προτάσεων, ο πυρήνας των οποίων συμπληρώνει και δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την εφαρμοζόμενη πολιτική, προκειμένου να συμμετάσχει το κόμμα του σε οικουμενική κυβέρνηση «ειδικού σκοπού».

Μεταξύ αυτών, άμεση ανάληψη καταστατικού ελέγχου και μετοχικής πλειοψηφίας της Τράπεζας της Ελλάδος, συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους της χώρας, απ' το 1974 και μέχρι σήμερα, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων επί τη βάση των αρχών που καθορίζονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες, άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ, ενημέρωση της Βουλής σχετικά με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων απ' το 2009 μέχρι και σήμερα, την εξάρτηση του συνόλου των νομικών, πολιτικών και άλλων εργαλείων για την είσπραξη του συνόλου των οφειλών της Γερμανίας απ' το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως η χώρα χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα.

Η οικουμενική κυβέρνηση είπε ο Φ. Κουβέλης θα πρέπει να εκφράζεται από τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ και της αποδέσμευσης της χώρας από το μνημόνιο. Για να είναι βιώσιμη, συμπλήρωσε, θα πρέπει να αποτελείται από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και όποια άλλη πολιτική δύναμη συμφωνεί με αυτές τις δύο βασικές προϋποθέσεις.

Οπως δήλωσε, ο Κ. Παπούλιας του ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης και αναφέρθηκε στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει ή να δώσει ψήφο ανοχής.

Πρόταση να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας προσωπικότητα με κύρος, την οποία δεν κατονόμασε, διατύπωσε ο επικεφαλής της «Χρυσής Αυγής» Ν. Μιχαλολιάκος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναλώθηκε σε αντιμνημονιακές κορόνες, υιοθετώντας ταυτόχρονα και την πρόταση για λογιστικό έλεγχο του χρέους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες ανασύνθεσης με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» (2017-08-08 00:00:00.0)
Διεργασίες ανασυγκρότησης εν μέσω ανταγωνισμών (2013-10-16 00:00:00.0)
Επίδειξη υπευθυνότητας απέναντι στην πλουτοκρατία (2012-06-18 00:00:00.0)
Ετοιμοι «αριστεροί» διαχειριστές (2012-05-17 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία (2012-05-13 00:00:00.0)
Αναπαλαιώνεται για να διατηρήσει ρόλο (2012-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ