Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αποκαλύφθηκαν οι ασφυκτικοί δεσμοί μεταξύ κυβέρνησης - ΕΡΤ

Επάνω του πήρε ο πρόεδρος της ΕΡΤ την ευθύνη της μη μετάδοσης της συζήτησης για την πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας

Ενδεικτική των ασφυκτικών δεσμών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΡΤ ήταν η χτεσινή παρουσία του προέδρου της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου, στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, σχετικά με το θέμα της μη μετάδοσης της πρόσφατης συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας πήραν το λόγο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και πλήθος βουλευτών.

Ο Παναγιώτης Παναγιώτου αποσαφήνισε ότι ήταν απόφαση δική του η μη μετάδοση της συζήτησης χωρίς να υπάρξει η παραμικρή συνεννόηση με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα. Στο ...πακέτο των δικαιολογιών που παρουσίασε χτες στην επιτροπή για την απόφασή του ο πρόεδρος της ΕΡΤ, υπήρχαν αυτές που ήταν «τυπικού» χαρακτήρα όπως η μη έγκαιρη ύπαρξη αιτήματος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για μετάδοση της συζήτησης, ενώ έγινε επίκληση και της ...φύσης του συγκεκριμένου θέματος.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ υποστήριξε ότι η μετάδοση της συζήτησης θα δημιουργούσε προβλήματα στην τηλεθέαση, αφού οι συνεδριάσεις της Βουλής δεν προσφέρονται ως ελκτικό στοιχείο για τη θεαματικότητα, υποστηρίζοντας ότι πουθενά στις χώρες - μέλη της ΕΕ δεν προβάλλονται με αυτόν τον τρόπο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν υπάρχει γενική υποχρέωση για απευθείας μετάδοση ή αναμετάδοση των συζητήσεων στο Κοινοβούλιο», αφού κάτι τέτοιο «θα ήταν εναντίον της αρχής της προγραμματικής αυτονομίας». Επίσης υποστήριξε ότι η ανατροπή του προγράμματος της ΕΡΤ λόγω της μετάδοσης της συζήτησης θα σήμαινε απώλεια διαφημιστικών εσόδων από την πλευρά της ΕΡΤ! Τέλος ο Π. Παναγιώτου σημείωσε ότι το θέμα καλύφθηκε με επάρκεια από τα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης.

Η τοποθέτηση του προέδρου προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε επαφή με τη διευθύντρια της ΕΡΤ πριν την έναρξη της συζήτησης, η οποία του ανακοίνωσε ότι δε θα μεταδοθεί, ενώ ο Δ. Σιούφας έκανε λόγο για «στυγνό τοποτηρητή της Ζαλοκώστα», σημειώνοντας ότι «όταν φύγετε από την ΕΡΤ, θα σας ψάξουμε μέχρι και στη σκόνη των παπουτσιών σας»! Κοινή ήταν η θέση πάντως των παριστάμενων βουλευτών όσο και του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη σχετικά με το ότι η συζήτηση της πρότασης μομφής ήταν θέμα μείζονος πολιτικού ενδιαφέροντος και έπρεπε να μεταδοθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, ο Π. Παναγιώτου υποστήριξε ότι συνολικά τα έσοδα των διαφημιστικών εσόδων της ΕΡΤ είναι 5 δισεκατομμύρια δραχμές, τα οποία σε περίπτωση αλλαγής του προγράμματος μετακυλίονται ουσιαστικά στην ΕΡΤ και στις εισφορές των φορολογουμένων. Η βουλευτής του ΚΚΕ, ανταπαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου της ΕΡΤ σχετικά με τις ακροαματικότητες των συνεδριάσεων της Βουλής, υποστήριξε ότι «δυστυχώς, δεν μπορούμε να βάλουμε μαζορέτες στις συνεδριάσεις της Βουλής»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ