Παρασκευή 25 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Λύση για το λαό με πλήρη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης

Το κράτος να αναλάβει αποκλειστικά να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να ικανοποιηθούν και οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς, τόνισε η Λέττα Μεθωνιού σε ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακοποιών, η αδυναμία ασθενών να έχουν τα φάρμακά τους επειδή τα απέσυραν οι εταιρείες απ' την αγορά γιατί δεν είχαν τα αναμενόμενα κέρδη, καθώς και η συμμετοχή στη δαπάνη των φαρμάκων υπήρχαν και πριν την εφαρμογή των μνημονίων και την οικονομική κρίση.

Τα παραπάνω υπογράμμισε, χτες, η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΚΚΕ, σε ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με θέμα: «Ωρα μηδέν για το κοινωνικό κράτος. Το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων μετά τον ΕΟΠΥΥ».

Στην εκδήλωση πήραν μέρος εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων (δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ). «Η συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και η χρηματοδότησή του - είπε σε άλλο σημείο η Λέττα Μεθωνιού - δεν έγινε με κριτήριο τις ανάγκες του λαού. Εγινε με κριτήριο το πώς θα εξασφαλίσουν όλο και λιγότερες κρατικές δαπάνες, που περιορίζονται σε ένα στοιχειώδες πακέτο. Επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η μείωση των παροχών και η αύξηση των συμμετοχών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Σε αυτή την κατεύθυνση βάδιζε το κράτος, όπως και οι κυβερνήσεις. Επομένως, πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό και ταξικό πρόβλημα, που με το βάθεμα της κρίσης εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Παγκόσμια, αλλά και στην Ελλάδα, χιλιάδες επιστήμονες και εργαζόμενοι εργάζονται για να παράγουν φάρμακα, που φτάνουν ως εμπορεύματα στους ασθενείς».

Η Λ. Μεθωνιού υπογράμμισε: «Εμείς λέμε ότι η ριζική λύση για τα προβλήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού βρίσκεται στη δημιουργία μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας, που θα παλέψει για να ανατραπεί η οικονομική βάση, η οποία παράγει και αναπαραγάγει διαρκώς τα προβλήματα του λαού και των φαρμακοποιών».

Και η εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε: «Το κράτος να αναλάβει αποκλειστικά να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να ικανοποιηθούν και οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς, χωρίς να μπαίνουν στο δίλημμα: "Θα πάρω το φτηνότερο φάρμακο" ή "να μην πάω στο γιατρό να πληρώσω τα 20 ευρώ" στην επίσκεψη... Υπάρχει πλούτος αρκεί να τον πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι για τις δικές τους ανάγκες».

Στοιχεία για το αδιέξοδο

Εισηγητικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου, σημείωσε πως ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι ένα άδειο ταμείο που αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα προχωρήσει σε πλήρη στάση πληρωμών μέχρι τον Ιούλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΦΣ, τα προϋπολογισθέντα έσοδα του ΕΟΠΥΥ για το 2011 ήταν 7,8 δισ. ευρώ και για το 2012 5,8 δισ. ευρώ. Ομως, το πρώτο τρίμηνο του 2012 τα πραγματοποιηθέντα έσοδα ήταν 1 δισ. ευρώ προαλείφοντας ότι σε ετήσια βάση δε θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο τέως υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. είναι προς τα δημόσια νοσοκομεία και 1,8 δισ. προς τους παρόχους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απ' τον ιδιωτικό τομέα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς (270 εκατ. ευρώ απ' το 2011 και 272 εκατ. ευρώ απ' το Μάρτη του 2012).

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Δ. Βαρτζόπουλος ως εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι θα μπορούσε, αντί του ΕΟΠΥΥ, να προκριθεί η λύση της ενιαίας λειτουργίας των κλάδων Υγείας των Ταμείων. Η ΝΔ, πρόσθεσε, θα διατηρήσει τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αλλά με αλλαγές στη δομή του. Από τα 5 δισ. της νοσοκομειακής δαπάνης, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει μόνο το 1 δισ. Η χρηματοδότηση μόνο από το κράτος δεν είναι λειτουργική, είπε ο Δ. Βαρτζόπουλος. Και καθώς η ΝΔ έχει δεσμευτεί για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει μέσω κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων. Δηλαδή, να πληρώσουν τα Ταμεία, που θα έχουν και μειωμένες εισφορές.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπασκόζος, περιορίστηκε στην εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων, παραγνωρίζοντας ότι παρόμοια προβλήματα είχαν εμφανιστεί και πριν. Ο ΕΟΠΥΥ, πρόσθεσε, είναι θνησιγενής και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χρεοκοπήσει. Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασε ήταν η επαναφορά του 0,6% επί του ΑΕΠ, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, ο τραπεζικός διακανονισμός με εθνικοποίηση των τραπεζών και ο συμψηφισμός των χρεών των φαρμακοποιών με το Δημόσιο.

Ο Παναγιώτης Μελάς, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να δημιουργηθεί. Μίλησαν ακόμα οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς Χρ. Μιχαηλίδης, της Κοινωνικής Συμφωνίας Θ. Αγγελόπουλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς τέλος τα χαράτσια για τα φάρμακα (2014-01-22 00:00:00.0)
Σε ισχύ το «καπέλο» του ενός ευρώ σε κάθε συνταγή (2014-01-09 00:00:00.0)
Ετοιμάζει ατομικές συμβάσεις (2012-12-06 00:00:00.0)
«Γολγοθάς» για το λαό η κατάσταση σε Υγεία - Φάρμακο (2012-09-02 00:00:00.0)
Κυβέρνηση - φαρμακοβιομήχανοι σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό του λαού (2012-09-01 00:00:00.0)
Αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση το «κόψιμο» φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ από πολυεθνική (2012-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ