Τετάρτη 30 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΚΑΜ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Φόρος τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Ιδιαίτερα μαζική η φετινή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την εκδήλωση στο κτίριο αρτοκλιβάνων
Από την εκδήλωση στο κτίριο αρτοκλιβάνων
«Εδώ ψηλά σαν κάστρα υψώνονται στο φως

κορμιά που δεν λυγούν στην καταιγίδα!

Οι δήμιοι εδώ ας χάσουν κάθε ελπίδα,

είναι χαράκωμα που δεν πατά ο εχθρός!»

(Στίχοι από το ποίημα «Μακρόνησος», του Αγνωστου ποιητή)

***

Μάθημα για τα υψηλότερα ιδανικά του ανθρώπου και ιερό προσκύνημα στον μαρτυρικό τόπο, όπου χιλιάδες κομμουνιστές αγωνιστές εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, έχασαν τη ζωή τους, την αρτιμέλεια, ακόμη και τα λογικά τους, αρνούμενοι να αποκηρύξουν το Κόμμα και την πάλη για το δίκιο του λαού, αποτέλεσε η επίσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή στη Μακρόνησο, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Κρατουμένων Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Πλήθος κόσμου, από παλιούς κρατούμενους και συγγενείς τους, ανθρώπους που ήθελαν να δουν το μέρος όπου επί μια δεκαετία και παραπάνω το αστικό κράτος εξόντωνε σχεδιασμένα και συστηματικά τον ανθό της ελληνικής νεολαίας, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, παραβρέθηκαν στο Μακρονήσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τόπο των απάνθρωπων βασανιστηρίων και ειδεχθών εγκλημάτων, όπου αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά το ψυχικό μεγαλείο των κομμουνιστών. Στην επίσκεψη και στη λιτή εκδήλωση πάνω στο Μακρονήσι, συμμετείχε και χαιρέτισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Από την έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών υλικών
Από την έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών υλικών
Με την άφιξη στη Μακρόνησο, μια μεγάλη συγκέντρωση κατευθύνθηκε με τα λάβαρα του ΚΚΕ προς το μνημείο που έχει στηθεί στη μνήμη των θυμάτων. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Γρηγόρης Ριζόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πώς οι κομμουνιστές της Μακρονήσου στη μεγάλη τους πλειοψηφία κατανίκησαν με το θάρρος τους και την αποφασιστικότητά τους την πολύμορφη βία των πολιτικών τους αντιπάλων, τόνισε: «Σήμερα, παρά ποτέ, πρέπει να σταθούμε κοντά στο κόμμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στο κόμμα που αγωνίζεται καθημερινά για τα δίκαια των εργαζομένων, στο κόμμα των αγωνιστών της Μακρονήσου και όλων των στρατοπέδων της πατρίδας μας κατά τα πέτρινα χρόνια, στο ΚΚΕ, κοντά στην αξιοπρέπεια, κοντά στους αγώνες».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από πλήθος παραρτήματα αντιστασιακών οργανώσεων, τοπικών φορέων. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε η Αλέκα Παπαρήγα. Το προσκύνημα συνεχίστηκε στο χώρο όπου έγινε η σφαγή του Α' Τάγματος το 1948, η μαζική δολοφονία εκατοντάδων κομμουνιστών, την οποία εξιστόρησε ο τότε κρατούμενος Νίκος Μανδράκος. Η σφαγή ξεκίνησε την Κυριακή 29 του Φλεβάρη, όταν, χωρίς αιτία και αφορμή, οι φύλακες έβαλλαν με όπλα κατά των άοπλων φαντάρων κρατουμένων.

Το νησί βάφτηκε κόκκινο από το άλικο αίμα των αγωνιστών, που βογκούσαν από τους πόνους, θα τονίσει ο Ν. Μανδράκος, που συνέχισε εξιστορώντας τα γεγονότα της επόμενης μέρας, Δευτέρας 1ης του Μάρτη, όταν οι κρατούμενοι είχαν κυκλωθεί και από θαλάσσης και δέχτηκαν για δεύτερη μέρα τα φονικά πυρά του στρατού και της αστυνομίας μονάδος. Οπως σημείωσε ο Ν. Μανδράκος, οι νεκροί έφτασαν τους 350 και εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες.

Από την εξιστόρηση της σφαγής του Α' Τάγματος, το 1948
Από την εξιστόρηση της σφαγής του Α' Τάγματος, το 1948
Η εκδήλωση - επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο κτίριο των αρτοκλιβάνων, όπου μίλησαν, η Ν. Γαβριηλίδου, κόρη του αείμνηστου ηγέτη του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας Κώστα Γαβριηλίδη για τα γεγονότα στο Ειδικό Στρατόπεδο Αναμορφώσεως Γυναικών Μακρονήσου και ο Γ. Φαρσακίδης για τη ζωή στο σύρμα του ΑΕΤΟ, την οποία αποτύπωσε σε πλήθος έργα του, τμήμα των οποίων υπήρχε στο χώρο, μαζί με έκθεση φωτογραφικού υλικού.


Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το φετινό προσκύνημα στο μαρτυρικό Μακρονήσι
Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το φετινό προσκύνημα στο μαρτυρικό Μακρονήσι

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ