Κυριακή 4 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Συγχώρα με, αλλά τους μοιάζεις!

Κοιτώντας τα πρόσωπα, βλέποντας τις κινήσεις, τα διάφορα «τικ», ακούγοντας το λόγο τους - ιδιαίτερα το λόγο τους - καταλαβαίνεις, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτεις ιδιαίτερες γνώσεις ψυχολογίας, ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι προβληματικοί. Στο σύνολό τους, σχεδόν, συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα αντιδραστικά στοιχεία, που σε αναγκάζουν να κουμπωθείς! Δεν μπορείς να πάρεις στα σοβαρά καμία τους πράξη. Είναι οριστικά αναξιόπιστοι!

Μπροστά στις τεράστιες ουρές των τελευταίων ημερών, όπου ηλικιωμένοι άνθρωποι γονατίζουν από την κούραση και την οργή, απαντάνε, χωρίς σεβασμό «οι τράπεζες φταίνε»! Λες και οι τράπεζες νομοθέτησαν, αυτές έδωσαν εντολές, αυτές κάνανε πειράματα πάνω στα κουρασμένα κορμιά των γερόντων. Αυτές μόνες τους. Λες και η κυβέρνηση είναι θεατής στα τεκταινόμενα και μάλιστα θεατής τσαμπατζής για να μην έχει απαιτήσεις!

Και το ρίχνουν άλλοι στο ζεμπέκικο και άλλοι στις πεζοπορίες. Αλλοι τραβάνε τις στροφές τους στους γάμους και τα πανηγύρια και άλλοι περιπατούν στις παραλίες (με την ασφάλεια στο πλάι) χασκογελώντας. Πιστεύουν πως «γίνονται ένα με το λαό», ακούγοντας Τσιτσάνη στα κοσμικά ξενοδοχεία ή χαιρετώντας το πλήθος, που βγήκε για να ξεδώσει με τον καρνάβαλο.

Αλλοι πάλι, οι πιο «παραδοσιακοί», μονομαχούν «παθιασμένα» στα κανάλια με τον «αντίπαλο». Σαν τον Ατλαντα φορτώνονται στους ώμους τους το «κίνημα» και κατατροπώνουν τους «δεξιούς»! Μονομαχίες ανούσιες, αφού μαλώνουν για το πήδημα του ψύλλου και όχι για την ουσία! Μονομαχίες κουραστικές και στημένες. Μονομαχίες χωρίς ακροαματικότητα. Φωνάζουν και χειρονομούν (και οι δυο μονομάχοι), για να παρασύρουν με τις κραυγές τους τα πλήθη. Τα πλήθη που έχουν άλλα προβλήματα!

Και ο αγώνας συνεχίζεται - και ολοκληρώνεται - στη Βουλή. «Κάτσε κάτω, ρε» ο ένας. «Εσύ να κάτσεις», ο άλλος. Κουβέντες φιλοσοφημένες, γεμάτες ευγένεια. Κουβέντες που προάγουν και τη δημοκρατία και το ήθος. Κουβέντες αντάξιες αυτών που τις εκστομίζουν! Κουβέντες ωστόσο που τους αποκαλύπτουν, (και τους δυο). Γιατί - και οι δυο - δεν είναι πειστικοί στις διαφωνίες τους. Γιατί οι φάσεις είναι στημένες και ο διαιτητής πληρωμένος. Γιατί φωνάζουν χωρίς να βγαίνει από το στόμα τους ήχος και νόημα.

Και μέσα στο χάος των φωνών και του τίποτα το Σύνταγμα τροποποιείται με εντυπωσιακές συναινέσεις... μένοντας, ωστόσο απελπιστικά το ίδιο και γίνεται - σε πολλές περιπτώσεις - ακόμα χειρότερο. Αυτός που έχει, θα έχει τα ίδια και ακόμα περισσότερα. Αυτός που δεν έχει, θα αναγκαστεί να χάσει ακόμα και τις αυταπάτες του! Τέτοιες - ουσιαστικές - αλλαγές κουβεντιάζονται. Επιστροφή προς τον αυταρχισμό και τον απολυταρχισμό. Τρομονόμοι, εθνικιστικά διατάγματα, εξοπλισμοί, ιδιωτικοποιήσεις, μίζες, παροχές... Μια Ελλάδα να τη λυπάσαι!

Και στη συνέχεια... κάποιοι αναφωνούν - τάχα μου - έκπληκτοι! Οι νέοι δεν εμπιστεύονται την πολιτική. Ο κόσμος παραδόθηκε στο τζόκερ και στα ξυστά. Το έγκλημα πήρε απειλητικές διαστάσεις. Η τέχνη παραδόθηκε στο εμπόριο. Το εμπόριο στην κομπίνα. Το χρηματιστήριο στους απατεώνες. Οι απατεώνες θεσμοθετήθηκαν. Η ζωή, τελικά, άλλαξε... προς το χειρότερο, βέβαια!

Ποιος νοιάζεται, όμως. Ολο ετούτο το «μπάχαλο» διευκολύνει. Τα μεγάλα έργα μοιράζονται στους «ημέτερους». Ημεδαποί και αλλοδαποί πέσανε με βία πάνω στο ψητό. Κανένας κοινωνικός έλεγχος. Κανένας φραγμός και κανένας κανόνας. Μαλώνουν για τις ημερομηνίες παράδοσης για να περάσει λαθραία η κακή ποιότητα - και το υψηλό κόστος - που παραλαβαίνουν! Μαλώνουν για την τρίχα για να περάσει απαρατήρηση η τριχιά.

Και καλά όλοι ετούτοι, πολιτικοί, κοσμικοί, εργολάβοι, «αθάνατοι» και θνητοί... τη δουλιά τους κάνουν. Μέρος του θεατρικού έργου που παίζουνε είναι η - άθλια - συμπεριφορά τους. Τους βολεύει και βολεύονται παριστάνοντας τους ενεργητικούς και τους διαφωνούντες. Εσύ, όμως φίλε μου, ψηφοφόρε και στήριγμα αυτών των ανθρώπων, θαρρείς πως τελείωσες με την πραγματικότητα, όταν - είτε από κούραση είτε από απογοήτευση - αρνείσαι να την αναγνωρίσεις; Πού νομίζεις, ότι θα πέσουν, τελικά, όλα ετούτα τα βάρη; Η πείρα δε σε δίδαξε, ακόμα, ποιος πληρώνει - πάντα - το λογαριασμό;

Φτάνει, λες, φίλε μου, να ουρλιάζεις και να καταριέσαι στις ουρές; Και μόλις τελειώσει το μαρτύριο, στην άλλη γωνία, να φωνάζεις ΠΑΣΟΚ και Ν. Δημοκρατία; Και πριν καλά καλά τελειώσεις τα συνθήματα να πέφτεις ξανά σε νέο μαρτύριο. Και ξανά ΠΑΣΟΚ και Ν. Δημοκρατία, πάλι εσύ! Συγχώρα με αλλά τους μοιάζεις. Από την πολλή συνάφεια, φοβάμαι, απόκτησες όλα τα ελαττώματά τους. Κινδυνεύεις να γίνεις και εσύ αναξιόπιστος. Να φωνάζεις απελπισμένα και να μην σε πιστεύει κανείς πως πονάς!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσιογράφοι σε διατεταγμένη υπηρεσία! (2008-03-16 00:00:00.0)
Αγαπημένε μου απεργοσπάστη! (2007-12-23 00:00:00.0)
Γράμμα σε έναν «απελπισμένο»! (2006-01-15 00:00:00.0)
Σταδίου και Πεσματζόγλου (2002-02-03 00:00:00.0)
Για παράβαση καθήκοντος... (2000-10-01 00:00:00.0)
Γιώργο είσαι συντηρητικός!.. (2000-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ