Πέμπτη 7 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Υμνος» για τη δημιουργία και ελευθερία

Από χθες και μέχρι τις 24/6 (9μμ), στο θέατρο «Αντιγόνη» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», θα παρουσιάζεται το έργο του Ερρίκου Ιψεν «Αρχιμάστορας Σόλνες». Ενα από τα τελευταία έργα του σπουδαίου Νορβηγού συγγραφέα, γραμμένο το 1892, με θέμα το δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στην ευτυχία και τη φιλοδοξία, τη λαχτάρα, αλλά και το φόβο προς τα νιάτα, την αγωνία μιας ολοκληρωμένης ζωής και το άγχος του θανάτου. Ο Σόλνες είναι ένας άνθρωπος αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τα άκρα για να «ξαναγεννηθεί», να ορίσει ο ίδιος τη «μοίρα» του, αντί να γίνει θύμα της. Βαθιά αυτοβιογραφικό, κατ' ομολογία του συγγραφέα, το έργο είναι ένας ύμνος για την ανθρώπινη δημιουργία, δύναμη και ελευθερία.

Ο Σόλνες είναι από τους πιο φίλαυτους, αλλά παράλληλα και από τους πιο θαρραλέους ήρωες του Ιψεν. Δε διστάζει να ανοίξει «πόλεμο» με το θεό. Και τελικά χάνει εξαιτίας επηρμένου χαρακτήρα και υπερβολικής υπερηφάνειας. Η ήττα του είναι κατά κάποιον τρόπο και νίκη: Νικά το θεό αφού δε διστάζει να τολμήσει αυτό που τον τρομάζει περισσότερο.

Η παράσταση θα γίνει με τους θεατές επί σκηνής, σε ένα απόλυτα κλειστό σκηνικό χώρο, σαν ένα μαύρο σφραγισμένο κουτί. Μετάφραση: Ερι Κύργια. Σκηνοθεσία - σκηνικά: Γιάννης Χουβαρδάς. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννος Περλέγκας, Αλκηστις Πουλοπούλου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Αργυρώ Χιώτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ