Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Δουλεύουν για την ενίσχυση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου

Ενεργό δράση για την ενίσχυση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου έχουν αναλάβει οι μεγαλοεργοδότες, επιβεβαιώνοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες που αυτά τους προσφέρουν. Χαρακτηριστική είναι η σύσκεψη που οργάνωσαν στελέχη της εργοδοσίας σε μεγάλη βιομηχανία της Θεσσαλίας, προσπαθώντας να πείσουν τους εργάτες να στηρίξουν το ευρώ και την ΕΕ. Μάλιστα, η δράση αυτή της εργοδοσίας συνοδεύεται από «συμβουλές» στους εργάτες να μην οργανώνουν κινητοποιήσεις (δηλαδή να γίνουν θεατές της σφαγής τους), αλλά και από πολύμορφη επίθεση σε συνδικαλιστές πρωτοπόρους στην αποκάλυψη της αντεργατικής λαίλαπας.

Ετσι, πρόσφατα, μεγαλοστελέχη της επιχείρησης μεταλλουργικών κατασκευών «ΜΕΤΚΑ» (ανήκει στον Ομιλο Μυτιληναίου και εδρεύει το Βόλο) κάλεσε τους εργάτες του εργοστασίου σε σύσκεψη, όπου εξαπέλυσε επίθεση σε όσους αντιπαλεύουν την υποταγή και την εξαθλίωση των εργατών. Κάλεσε τους εργάτες να ψηφίσουν στις εκλογές κόμματα που τάσσονται υπέρ της ΕΕ και του ευρώ και να «μαυρίσουν» κόμματα και συνδικαλιστές που, όπως είπε, ευθύνονται για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, για τον αποκλεισμό των λιμανιών και των ξενοδοχείων και τα προβλήματα στον τουρισμό, για τις πολυήμερες απεργίες κ.λπ. Ισχυρίστηκε ότι τέτοιες δυνάμεις «καταστρέφουν» τη χώρα, αναφέροντας ως παραδείγματα «καταστροφής» τις κινητοποιήσεις στις επιχειρήσεις των Αφών Λεμονιά (όπου μόνο μετά από πολυήμερο αγώνα οι εργάτες πήραν δεδουλευμένα μηνών) και την «Ελληνική Χαλυβουργία» όπου συνεχίζεται ένας ηρωικός αγώνας ενάντια στις απολύσεις 119 εργατών και μια πρωτόγνωρη επίδειξη εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Τα στελέχη της εργοδοσίας δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η «εργασιακή ειρήνη» (εννοώντας τη συμπαράταξη των εργατών με τα εργοδοτικά σχέδια που καθημερινά επιβεβαιώνεται πόσο καταστροφική είναι γι' αυτούς) και κατέληξαν ότι «συμφέρον μας» είναι να παραμείνουμε στο ευρώ, καλώντας ουσιαστικά ανοιχτά σε συμπαράταξη με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Τους ανησυχεί η ενίσχυση του ΚΚΕ

Δεν είναι τυχαίο ότι η παραπάνω παρέμβαση σημειώθηκε λίγες μέρες μετά την παρέμβαση που έκανε σε γενική συνέλευση των εργατών ο Κώστας Στεργίου, εργαζόμενος στην επιχείρηση - μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου - πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», στέλχος του ΠΑΜΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι τα συμφέροντα των εργατών και των εργοδοτών είναι αντίθετα. Οπως ήταν φυσικό, η εργοδοσία θορυβήθηκε από την αποκάλυψη της αλήθειας και οργάνωσε τη σύσκεψη, στην οποία απαγόρευσε την παρουσία του Κ. Στεργίου. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας πόσο την πιέζει η δράση των ταξικών δυνάμεων και των κομμουνιστών, κλιμάκωσε την επίθεση (που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια) σε βάρος του Κώστα Στεργίου. Συγκεκριμένα:

* Στις 22 Μάη, η εργοδοσία προχώρησε σε επιβολή ποινής σε βάρος του Κ. Στεργίου - πρόστιμο ίσο με το 25% του ημερομισθίου του - επειδή ... χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο μέσα στο εργοστάσιο την ώρα της δουλειάς!

* Στις 6 Ιούνη, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, κλήθηκε από τη διεύθυνση προσωπικού ν' απολογηθεί επειδή την 1η Ιούνη έλειψε από τη δουλειά του για να πάρει μέρος, ως πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, στη συνάντηση εκπροσώπων του Συνδικάτου, του Εργατικού Κέντρου Βόλου και του σωματείου των εργαζομένων στην ΒΕΜΕΚΕΤ για το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία αυτής της επιχείρησης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο συνδικαλιστής είχε ειδοποιήσει εγκαίρως και αρμοδίως γι' αυτή την επιβεβλημένη απουσία του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζουν τον αγώνα και την απάντησή τους (2013-02-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-04-15 00:00:00.0)
Εχουν προϊστορία στην υποταγή (2010-10-27 00:00:00.0)
Παρέμβαση έκανε χτες το ΠΑΜΕ (2010-06-03 00:00:00.0)
Ο επίμονος ταξικός αγώνας έφερε αποτέλεσμα (2009-06-09 00:00:00.0)
Προκλητική απόλυση συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ (2007-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ