Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα. Μία από αυτές είχε ως στόχο φύλαρχο, στο νότο της πόλης, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής «ομάδας αφύπνισης». Πρόκειται για ομάδες που είχαν συνεργαστεί με τις κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις ενάντια στην «Αλ Κάιντα» και αποτελούνταν κυρίως από σουνίτες. Ο ίδιος δεν σκοτώθηκε αλλά σκοτώθηκαν δύο παιδιά του και η σύζυγός του. Μέσα στο κλίμα έντασης που διαμορφώνουν οι αυξημένες βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων βδομάδων, ο πρωθυπουργός Ν. Μάλικι προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αν δεν ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τη νομή εξουσίας, το οποίο έχει οδηγήσει σε πολιτικό τέλμα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που στηρίζεται κυρίως από το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» προωθούν πολλοί βουλευτές, ακόμη και κομμάτων που στήριξαν αρχικά την κυβέρνηση που εξελέγη πριν από αρκετούς μήνες, δίνοντας τέλος σε μια πρώτη περίοδο πολιτικής ηρεμίας στη χώρα μετά την εκδίωξη του Μπεν Αλι. Αφορμή για την πολιτική κρίση στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει στη νέα λιβυκή ηγεσία τον τελευταίο πρωθυπουργό του Καντάφι, ενέργεια που έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου και του Προέδρου.

ΣΑΝΑ'Α.-- Τη συμμετοχή αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ευρεία στρατιωτική επιχείρηση κατά των ενόπλων της ισλαμιστικής «Αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου», που εκδιώχθηκαν από εκτεταμένες περιοχές του νότου της Υεμένης, τις οποίες είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τους τελευταίους μήνες, παραδέχτηκαν και επισήμως αξιωματούχοι του υεμενίτικου στρατού.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Σε συμφωνία κατέληξαν χτες οι αστυνομικοί που έχουν στασιάσει εδώ και μία βδομάδα και έχουν καταλάβει αστυνομικά τμήματα και η κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες. Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση στο μισθό που απαιτούσαν οι αστυνομικοί και ο κατώτατος διαμορφώνεται στα 2.000 μπολιβιάνος, περίπου 300 δολάρια, σύμφωνα με βολιβιανά ΜΜΕ και το πρακτορείο «Ρόιτερς». Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δε θα προχωρήσει σε διώξεις των στασιαστών και ότι θα αποσύρει και το νομοσχέδιο για τους νέους κανόνες για τα σώματα ασφαλείας.

ΝΤΕΝΒΕΡ.-- Εκτός ελέγχου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο κοντά στο Κολοράντο Σπρινγκς στις δυτικές ΗΠΑ, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πολλά κτίρια να καταστραφούν. Μέχρι στιγμής η φωτιά έχει καταστρέψει 2.500 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης και μόνο το 5% έχει τεθεί υπό έλεγχο.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ανετη επικράτηση του υποψήφιου του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), Πένια Νιέτο, στις εκλογές της Κυριακής προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις καθώς προηγείται σε όλες με περισσότερο από 10% των κύριων αντιπάλων του, Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, υποψήφιου του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) και της Χοσεφίνα Βάσκες Μότα, υποψήφιας του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN).

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Επαναλαμβανόμενες 8ωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της πορτογαλικής «TAP Air Portugal» από τις 29 Ιούνη έως και τις 3 Ιούλη, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των μισθών τους στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται. Οι πιλότοι της «TAP Air Portugal» έχουν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 5 - 8 Ιούλη απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς, ενώ τάσσονται ενάντια στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

ΡΩΜΗ.-- Σε περικοπή 4.600 θέσεων εργασίας θα προχωρήσει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η «Monte Dei Paschi di Siena» (MPS), προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Οπως ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να ανασταλεί η λειτουργία 400 υποκαταστημάτων έως το 2015.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Νέο ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε δεκάδες οικονομικούς πρόσφυγες σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα ανάμεσα στο αυστραλιανό Νησί των Χριστουγέννων και την Ιάβα της Ινδονησίας. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί ενώ 130 άλλοι διασώθηκαν. Είναι το δεύτερο ναυάγιο με οικονομικούς πρόσφυγες που σημειώνεται στην ίδια περιοχή μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το πρώτο τουρκικό αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας, το Hurkus, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, παρουσιάστηκε χτες, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το αεροσκάφος έχει στόχο τη βασική εκπαίδευση των πιλότων, την ενόργανη πτήση και την εκπαίδευση πτήσης σε σχηματισμούς, όντας το πρώτο αεροπλάνο αμιγούς τουρκικής κατασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ