Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στο τραπέζι νέα μείωση μισθών

Νέες μειώσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα βάζουν στο τραπέζι κυβέρνηση και εκπρόσωποι της τρόικας για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τον Μ. Ράιχενμπαχ και την Παρασκευή με τους τροϊκανούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις νέες μειώσεις που σχεδιάζονται δεν εξαιρούνται ούτε οι κατώτεροι μισθοί, που ήδη κόπηκαν με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά 22% και κατά 32% για τους νέους. Σε αυτά τα πλαίσια, σενάρια κάνουν λόγο και για μείωση του κατώτερου μισθού στα 450 ευρώ μεικτά. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επιστολή της τρόικας που είδε το φως της δημοσιότητας, θεωρείται ότι «η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω τολμηρής εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή με μείωση τιμών και κόστους παραγωγής έναντι των ανταγωνιστών της...».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη μορφή που θα πάρουν οι νέες ανατροπές στους μισθούς και στις συντάξεις, το σίγουρο είναι ότι κυβέρνηση και ΕΕ επιδιώκουν την εφαρμογή του στόχου που έχει τεθεί στο μνημόνιο για 15% μείωση στο μοναδιαίο κόστος εργασίας τη διετία 2012 - 2013. Ηδη με τις μειώσεις στους κατώτερους μισθούς και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχει επιτευχθεί μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 8%. Απομένει ακόμα 7% για να «πιαστεί» ο στόχος του μνημονίου, που σημαίνει ανάλογες ονομαστικές μειώσεις στους μισθούς με αυτούς που επιβλήθηκαν την περασμένη άνοιξη.

Βέβαια, οι πραγματικές μειώσεις στο εργατικό εισόδημα από το 2009 φτάνουν στο 50%, αφού οι μισθοί πέραν των τελευταίων νομοθετικών παρεμβάσεων συρρικνώνονται με την εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης (εκ περιτροπής απασχόληση, μερική απασχόληση, απλήρωτη εργασία κ.λπ.), χωρίς να υπολογίζεται η απώλεια από τη δραματική αύξηση της ανεργίας. Ειδικά η αύξηση της ανεργίας είναι το πιο ισχυρό όπλο στα χέρια των εργοδοτών - και πέραν των νομοθετικών παρεμβάσεων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου - να επιβάλλουν δραστικές μειώσεις, να καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, να εφαρμόζουν από θέση ισχύος κάθε είδους σφετερισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ