Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Συνεχίζουν για να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα αντεργατικά σχέδια

Η συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων που μετατρέπουν τους τόπους δουλειάς σε κάτεργα προκαλεί ικανοποίηση στους εκπροσώπους των μονοπωλίων...

Eurokinissi

Η συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων που μετατρέπουν τους τόπους δουλειάς σε κάτεργα προκαλεί ικανοποίηση στους εκπροσώπους των μονοπωλίων...
Τα «θετικά σημάδια ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος» που άρχισαν να εμφανίζονται επέλεξε να τονίσει, μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. «Το μοναδιαίο κόστος εργασίας κινείται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ανακτάται και η απώλεια ανταγωνιστικότητας των προηγούμενων ετών» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής» και ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

Στη συνάντηση, παρουσιάστηκε η σημερινή εικόνα της αγοράς εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες την ικανοποίησή της εξέφρασε και η τρόικα. Και πώς να μην το κάνει αυτό, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ από το Φλεβάρη μέχρι το Μάη του 2012 υπογράφτηκαν 400 επιχειρησιακές συμβάσεις που μειώνουν τους μισθούς 31 χιλιάδων εργαζομένων από 16,25%. Επίσης, σε 55 χιλιάδες εργαζόμενους επιβλήθηκαν μέσω ατομικών συμβάσεων μεσοσταθμική μείωση 23%. Ταυτόχρονα, περίπου το 45% των νέων συμβάσεων που υπογράφονται είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Από την άλλη, μειώνονται συνεχώς οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης οι οποίες το 2010 αντιπροσώπευαν το 67% των συμβάσεων που υπογράφονταν, το 2011 το 60% και σήμερα το 55%.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα θα εφαρμοστούν στο ακέραιο και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και αυτές οι προεκλογικές εξαγγελίες περί επαναδιαπραγμάτευσης ή τροποποίησης ήταν παραπλανητικές.

Ετοιμάζουν νέες «εξοικονομήσεις»

Τα θέματα που θα μπουν σε προτεραιότητα το επόμενο διάστημα είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία του ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ). Υπενθυμίζεται ότι όσα επικουρικά δεν ενταχθούν σε αυτό θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Και οι δύο περιπτώσεις λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, αφού τα Ταμεία (ΕΤΕΑ ή επαγγελματικό) θα λειτουργούν ως ταμεία καθορισμένων εισφορών αλλά όχι παροχών. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα ξέρουν τι εισφορές θα δίνουν αλλά όχι τι σύνταξη θα πάρουν και αν θα την πάρουν.

Αλλο θέμα προς άμεση υλοποίηση είναι η «εξοικονόμηση πόρων», η οποία αναμένεται να προέλθει, όπως λέγεται, από την ορθολογική διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων, δηλαδή από το πετσόκομμά τους. Λένε ακόμα ότι αναμένουν εξοικονόμηση από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών. Μια εξαγγελία που γίνεται από την κάθε κυβέρνηση του κεφαλαίου εδώ και χρόνια αλλά ποτέ δεν υλοποιούν. Αντιθέτως, όλες οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να περάσουν χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος των εργοδοτών. Ακόμα θέλουν να εφαρμόσουν την «κάρτα εργασίας» που τάχα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Ομως, στην πράξη στηρίζει την εισφοροαπαλλαγή των εργοδοτών καθώς ο νόμος προβλέπει ότι όποια επιχείρηση τη χρησιμοποιεί θα έχει έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές από 10% έως 25%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ