Τρίτη 17 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση πιέσεων από τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ισχυρών συμμάχων
Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ισχυρών συμμάχων
KΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε Ισραήλ και Αίγυπτο μετέβη τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Χίλαρι Κλίντον καθώς ανεβαίνει το θερμόμετρο σε όλη την περιοχή με επίκεντρο τη Συρία. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα το Σάββατο το βράδυ και συναντήθηκε τόσο με τον νέο Πρόεδρο, Μουχάμαντ Μούρσι, όσο και με τον επικεφαλής του στρατού, στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κλίντον τόνισε στον Μούρσι ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο. Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα υλοποιηθούν κανονικά οι υποσχέσεις που η αμερικανική ηγεσία είχε δώσει προ των προεδρικών εκλογών, εκ των οποίων οι τρεις βασικότερες είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της Αιγύπτου προς τις ΗΠΑ, η πραγματοποίηση επενδύσεων και η χορήγηση κονδυλίων για δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο Μούρσι φέρεται, από την πλευρά του, να εξέφρασε την απόλυτη προσήλωσή του στη διατήρηση και ενίσχυση των καλών σχέσεων της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μούρσι δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το 1979 με το Ισραήλ. Η Κλίντον, την Κυριακή, συνάντησε και τον στρατάρχη Ταντάουι, ο οποίος φέρεται επίσης να έδωσε διαβεβαιώσεις για την τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο Ταντάουι δήλωνε ότι ο στρατός δεν πρόκειται να αφήσει την Αίγυπτο να κατρακυλήσει σε διχασμό ή σε χάος, συμπληρώνοντας με νόημα ότι δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει ο αιγυπτιακός λαός να κυβερνάται «από μία μόνο ομάδα», μια σαφή νύξη σε βάρος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Η παρουσία της Κλίντον στην Αίγυπτο στιγματίστηκε από διαμαρτυρίες. Το Σάββατο το βράδυ, η αυτοκινητοπομπή της έγινε στόχος διαδηλωτών που εκτόξευσαν εναντίον της ντομάτες και παπούτσια και της θύμισαν το σκάνδαλο «Μόνικα» του Μπιλ Κλίντον. Αργότερα, στο ξενοδοχείο που κατέλυσε συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν αντι-ισλαμικά συνθήματα και κατηγορούσαν τις ΗΠΑ ότι στήριξαν την πολιτική άνοδο των «Αδελφών Μουσουλμάνων» για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ευρεία γκάμα συζητήσεων στο Τελ Αβίβ

Συναντήσεις με σειρά Ισραηλινών αξιωματούχων έχει από χτες, που έφτασε στο Ισραήλ, η Κλίντον, πραγματοποιώντας την τέταρτη επίσκεψή της στη χώρα υπό τη συγκεκριμένη ιδιότητα και την πρώτη μετά από 22 μήνες. Μετά από τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, η Κλίντον, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι θα συζητήσει μια ευρεία γκάμα θεμάτων: Τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τις εξελίξεις στη Συρία και τη στασιμότητα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία», επισημαίνοντας τις στενές συμμαχικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η Κλίντον συνάντησε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, καθώς τον Πρόεδρο Αμπάς τον συνάντησε στις 6 Ιουλίου στο Παρίσι.

Της άφιξης Κλίντον στο Ισραήλ προηγήθηκε η επίσκεψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, και θ' ακολουθήσει ο υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα. Η κινητικότητα αυτή της αμερικανικής διπλωματίας αναδεικνύει την κρισιμότητα των εξελίξεων και την κλιμάκωση των ενδο-ιμπεριαλιστικών διαγκωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και τον, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπόγειο αλλά κομβικό ρόλο που διαδραματίζει στις εξελίξεις το Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ατέλειωτο ποτάμι αίματος (2012-11-21 00:00:00.0)
Με τη Συρία και το Ιράν στο στόχαστρο (2012-07-31 00:00:00.0)
«Σπίθα» νέας τριβής η διαδικασία ορκωμοσίας (2012-06-29 00:00:00.0)
Αισιοδοξεί η Ουάσιγκτον για ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία (2000-06-02 00:00:00.0)
Κινητικότητα και πιέσεις προς Νετανιάχου (1996-11-12 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις, περιοδείες και συναντήσεις (1996-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ