Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Σε απόγνωση χιλιάδες που δεν μπορούν να πληρώσουν

Ασχημα παιχνίδια στις πλάτες χιλιάδων απεγνωσμένων δικαιούχων δανειοληπτών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων που έχουν πάρει -με αντάλλαγμα την επιδότηση του επιτοκίου για εννέα χρόνια- μέσω του ΟΕΚ, παίζουν κυβέρνηση και τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι δανειολήπτες που έχουν υποστεί δραματικές περικοπές στους μισθούς τους, τους έχουν επιβληθεί απανωτά χαράτσια, αύξηση της φορολογίας, κλπ. αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει για την απόκτηση στέγης από τις τράπεζες με αντάλλαγμα την επιδότηση του επιτοκίου για τα εννέα πρώτα χρόνια. Ετσι καταφεύγουν στις τράπεζες, προκειμένου να ρυθμίσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Οι τράπεζες ωστόσο δηλώνουν ότι αν γίνει τροποποίηση της αρχικής σύμβασης του δανείου, προκειμένου να ρυθμιστούν τα δάνεια, δε θα ισχύει η επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Παράλληλα, η κυβέρνηση δε δίνει λύση στο ζήτημα με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς στις συμβάσεις των δανείων που συνάπτονται υπάρχει όρος που ρητά αναφέρει ότι αν κάποιος δικαιούχος αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του δανείου για 6 μήνες παύει να ισχύει η επιδότηση από τον ΟΕΚ.

Παρ' ότι αυτό το ζήτημα έχει ανακύψει πριν ακόμα την κατάργηση των δυο Οργανισμών, λύση δε δίνεται με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα οι δανειολήπτες, που κάτω από την αδυναμία τους να καταβάλλουν τα δάνεια υπάρχει ο κίνδυνος να υποκύψουν και να επιβαρυνθούν τελικά (πέρα από την επιβάρυνση που προκύπτει από την επιμήκυνση) και το επιτόκιο που θα κατέβαλλε ο ΟΕΚ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 2575/84/2012 του τότε υφυπουργού Εργασίας Ι. Κουτσούκου, είχε εγκριθεί απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ με την οποία παρεχόταν η δυνατότητα στους δικαιούχους του προγράμματος επιδότησης επιτοκίου να προβαίνουν σε υπογραφή συμπληρωματικής, της δανειακής τους σύμβαση, πράξης με την τράπεζα προκειμένου να διαπραγματευτούν με αυτή το χρόνο αποπληρωμής του δανείου. Ο ΟΕΚ δεν παρεμβάλλεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση και εξακολουθεί να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου με βάση τους προβλεπόμενους όρους στην αρχική σύμβαση. Σε δυο συσκέψεις που έγιναν μεταξύ του ΟΕΚ και της Ενωσης Τραπεζών πριν την κατάργηση του Οργανισμού, η δεύτερη δήλωνε αδυναμία να παρακολουθήσει την πορεία των δυο συμβάσεων. Εν τω μεταξύ, στις 31/7 λήγει και η θητεία της προσωρινής διοίκησης που έκανε την εκκαθάριση των δυο καταργούμενων Οργανισμών ΟΕΚ και ΟΕΕ και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μη δοθεί λύση στο πρόβλημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μένουν ξεκρέμαστοι πάνω από 50.000 δανειολήπτες με επιδότηση από τον πρώην ΟΕΚ (2018-11-23 00:00:00.0)
«Ταφόπλακα» σε παροχές - αδιέξοδα για τους εργαζόμενους (2012-02-11 00:00:00.0)
Προτάσεις διεκδίκησης και πάλης για τη λαϊκή στέγη (2012-01-21 00:00:00.0)
Προτάσεις διεκδίκησης και πάλης για τη λαϊκή στέγη (2012-01-21 00:00:00.0)
Πολιτική με «ξένα κόλλυβα» (2009-07-11 00:00:00.0)
Νέα επιδότηση για περισσότερους πελάτες στις τράπεζες (2003-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ