Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μένουν ξεκρέμαστοι πάνω από 50.000 δανειολήπτες με επιδότηση από τον πρώην ΟΕΚ

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεσμευτεί έστω για την ένταξή τους στην ευνοϊκότερη ρύθμιση αποπληρωμής

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες που στάλθηκαν από τον πρώην ΟΕΚ στις τράπεζες για να πάρουν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση από τον ΟΕΚ και το Δημόσιο, και τώρα δεν εντάσσονται στην ευνοϊκότερη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για την αποπληρωμή των δανείων τους, ανέδειξε το ΚΚΕ στη Βουλή, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του Κόμματος Χρήστου Κατσώτη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ωστόσο, ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Ηλιόπουλος, αν και αναγνώρισε το πρόβλημα, αρνήθηκε να αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση για την ένταξη των εν λόγω δανειοληπτών στη ρύθμιση.

Παρουσιάζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάνω από 50.000 δανειολήπτες, ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε πως «ο νόμος 4053/2014, που ψηφίστηκε επί ΝΔ για τη ρύθμιση επιδοτούμενων τραπεζικών δανείων - πρώην ΟΕΚ, με τα κριτήρια που έθετε, πέταξε εκτός πάνω από 60.000 δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνεια από τις τράπεζες επιδοτούμενα από τον ΟΕΚ. Η ρύθμιση αυτή δεν ωφέλησε κανέναν, αντιθέτως οι περισσότεροι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν νέα σύμβαση με τις τράπεζες. Αποκλείστηκαν γιατί χρωστούσαν πάνω από έξι μήνες που προέβλεπε αυτός ο νόμος, πηγαίνοντας στις τράπεζες τους πρόσφεραν επιμήκυνση, αλλά υπογράφοντας αυτήν τη νέα σύμβαση έχαναν την επιδότηση του ΟΕΚ. Ετσι, εγκλωβίστηκαν χιλιάδες δανειοληπτών. Επειδή τα δάνεια ήταν διάρκειας αποπληρωμής σε μόνο δεκαπέντε έτη, η μηνιαία δόση αγγίζει τα 700 έως 800 ευρώ...».

Και πρόσθεσε: «Το ίδιο, όμως, έγινε και εξαιρέθηκαν αυτοί οι δανειολήπτες από την απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, τώρα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την απόφαση 522463173. Αυτή η απόφαση εξαίρεσε συνολικά αυτούς τους δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνεια με επιδότηση από τον πρώην ΟΕΚ, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση, γιατί δεν υπάρχει καμία ρύθμιση γι' αυτούς».

«Το ερώτημα, λοιπόν, που έχουμε καταθέσει», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «είναι αν προτίθεται η κυβέρνηση να εκδώσει νέα απόφαση το υπουργείο Εργασίας και να εντάξει στην ευνοϊκότερη ρύθμιση αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων και εκείνους τους δανειολήπτες που στάλθηκαν από τον πρώην ΟΕΚ στις τράπεζες να πάρουν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση από τον πρώην ΟΕΚ και το Δημόσιο».

Προσχήματα και «θεωρίες» ενώ χιλιάδες ζουν με την απειλή πλειστηριασμών

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Ηλιόπουλος, αν και αναγνώρισε το πρόβλημα, επιχείρησε να οχυρωθεί πίσω από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και των πρώην διοικήσεων του ΟΕΚ, ενώ προέβαλε ως εμπόδιο την ανυπαρξία σχετικού αρχείου στον ΟΕΚ, μια διαδικασία που όπως είπε θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Φλεβάρη, ενώ παρέπεμψε... στην ανάγκη «μιας σύγχρονης στεγαστικής πολιτικής».

Αμεση ήταν η απάντηση του Χρ. Κατσώτη, ο οποίος σημείωσε: «Μέχρι να υπάρξει αυτή η "σύγχρονη στεγαστική πολιτική", αυτήν την περίοδο όλοι αυτοί οι δανειολήπτες είναι στα νύχια των τραπεζών και βέβαια κάτω από την απειλή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων... Ζητάμε να επεκταθεί έστω αυτή η Υπουργική Απόφαση και γι' αυτούς. Αυτή είναι η αγωνία που εκφράζουν όλοι αυτοί που δεν πήγαν με δική τους ευθύνη στις Τράπεζες - ο ΟΕΚ τούς κατηύθυνε στις τράπεζες - και σήμερα είναι σε αυτήν τη δύσκολη θέση, γιατί οι τράπεζες επιβάλλουν δυσβάσταχτους όρους αποπληρωμής των δανείων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ