Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με προσπάθεια αλλοίωσης του συσχετισμού στο ΔΣ συνεχίζεται το ρεσιτάλ εργατοπατερισμού

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) απέκλεισαν την «Εργατική Ενότητα» από τη θέση που της αναλογεί με βάση την ψήφο των εργαζομένων

Προσυμφωνημένο σχέδιο των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) καταγγέλλει η «Εργατική Ενότητα» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), με στόχο να την αποκλείσουν από τη θέση του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου η οποία της αναλογεί ως δεύτερη δύναμη που αναδείχθηκε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του ΕΚΘ.

Στόχος τους, επισημαίνει, είναι να συγκροτήσουν ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα έχει ακόμα πιο λυμένα τα χέρια για να συνεχίσει να λειτουργεί ως μηχανισμός της εργοδοσίας, κλακαδόρος των κυβερνήσεων, μηχανισμός των αστικών κομμάτων που εναλλάσσονται στις κυβερνήσεις. Η «Εργατική Ενότητα», από την πλευρά της, υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά ότι η μάχη που δίνεται δεν είναι για τα κουκιά, αλλά για τον ίδιο τον προσανατολισμό του Εργατικού Κέντρου.

Η νέα διοίκηση του ΕΚΘ συγκροτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με την εκλογή προέδρου, των μελών του προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ. Η «Εργατική Ενότητα» αποχώρησε από τη διαδικασία όταν πήγαν περίπατο τα περί αναλογικού - αντιπροσωπευτικού προεδρείου, καθώς ήταν προσυμφωνημένο να στηθεί ένα... «αντιπροσωπευτικό - λειτουργικό» προεδρείο, με τη θέση του γενικού γραμματέα - η οποία βάσει και των αυξημένων αρμοδιοτήτων της καταλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες από τη δεύτερη δύναμη στις αρχαιρεσίες - να περνάει τελικά στη ΔΑΚΕ, την τρίτη δύναμη στο ΕΚΘ.

Στην «Εργατική Ενότητα», αντί της θέσης που της αναλογεί με βάση την ψήφο των εργαζομένων, προτάθηκε η θέση του αντιπροέδρου, προκειμένου ο εργατοπατερισμός να έχει ακόμα λιγότερα εμπόδια στις μεθοδεύσεις νοθείας και αλλοίωσης της πραγματικής βούλησης των εργαζομένων.

Μάχη για τον ίδιο τον προσανατολισμό του Εργατικού Κέντρου

Με ανακοίνωσή της η «Εργατική Ενότητα» σημειώνει:

«Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ που σχεδίασαν ένα συνέδριο - μνημείο εργατοπατερισμού και εκφυλισμού με άδεια αίθουσα, χωρίς διάλογο, αντιπαράθεση... Που συναίνεσαν σε ένα συνέδριο με δεκάδες νόθους αντιπροσώπους, με την παρουσία της αστυνομίας και των ασφαλιτών... Που βοήθησαν να είναι ένα συνέδριο που να αναπαράγει συσχετισμούς που μαγειρεύονται από την εργοδοσία και την κυβέρνηση...

Οι ίδιες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ αποφάσισαν να αλλοιώσουν και τη σύνθεση του ΔΣ του ΕΚΘ, να ξεχάσουν τα περί αναλογικού προεδρείου, να αποκλείσουν την "Εργατική Ενότητα" από τη θέση που της ανήκει ως δεύτερη δύναμη με μεγάλη διαφορά από την τρίτη.

Από κοινού, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ, που μοίρασαν μεταξύ τους τη νοθεία, που δεν έχουν ίχνος λειτουργίας και παρουσίας στο ΕΚΘ, που εργάζονται μόνο πάνω στο πώς θα σπείρουν την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, τον συμβιβασμό και την υποταγή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αυτοί που απαξιώθηκαν τελείως από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αποφάσισαν να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στον εαυτό τους...

Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Αποφάσισαν ότι μπορούν με αλχημείες στην εκλογή του προεδρείου του ΕΚΘ να περιορίσουν τη δράση των ταξικών δυνάμεων, των δυνάμεων που προέκυψαν με αληθινή στήριξη από πραγματικούς εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, με ζωντανά σωματεία, που δεν χρειάζονται τα πρωτοδικεία για να αποκτούν υπόσταση. Την πρώτη δύναμη εκεί που οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι και αγωνίζονται και συμμετέχουν.

Κάνουμε σε όλους τους ξεκάθαρο: Οι ταξικές δυνάμεις δεν πήραμε από κανέναν την άδεια για να αγωνιστούμε για τα συμφέροντα των εργαζομένων! Δεν θα πάρουμε καμία άδεια από την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τα κόμματα του μνημονίου και μια χούφτα εργατοπατέρες άδεια για να ανασυντάξουμε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα! Λογαριασμό εμείς δίνουμε στους εργαζόμενους και αυτοί στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας αλλά και στην κυβέρνηση, που τους έχει για τα καλά στο χέρι. Στον ταξικό πόλο εκφράζονται αληθινές ταξικές δυνάμεις και όχι σφραγίδες. Αυτή η δύναμη δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε να αποκλειστεί.

Αυτή η μάχη δεν ήταν και δεν είναι για τα κουκιά. Είναι μάχη για το ποιος θα είναι ο προσανατολισμός του ΕΚΘ. Οι ταξικές δυνάμεις, τα σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα, οι χιλιάδες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θα παλέψουμε με περισσότερη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα για ένα Εργατικό Κέντρο υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών».

Μονοπαραταξιακό προεδρείο στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Στο μεταξύ, στη συγκρότηση μονοπαραταξιακού προεδρείου προχώρησε η πλειοψηφούσα παράταξη (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, απορρίπτοντας την πρόταση της ΔΑΣ για εκλογή αναλογικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου.

Οπως σημειώνει η παράταξη της ΔΑΣ, η συγκρότηση μονοπαραταξιακού προεδρείου «αγνοεί το 1/3 των αντιπροσώπων που στήριξαν κάτι διαφορετικό», δείχνει «και το πώς σκοπεύουν να διοικήσουν το ΕΚΗ τα επόμενα τρία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ΔΣ δεν άρθρωσε ούτε μια συλλαβή σχεδίου προετοιμασίας της πανελλαδικής απεργίας της 28ης Νοέμβρη, επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους ως κυβερνητικών - εργοδοτικών συνδικαλιστών. Δεν ξαφνιαζόμαστε. Αλλωστε ξέρουμε, όπως ξέρουν οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου, ποιος πραγματικά είναι ο εκφραστής των εργατών, το αποκούμπι τους, το καρφί στο μάτι της εργοδοσίας. Ο λόγος πέφτει στα σωματεία και τους ίδιους τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ