Κυριακή 11 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Εφιάλτης ή μία ακόμη πρόοδος της επιστήμης;

Εδώ και δύο μήνες, οι σελίδες του διεθνούς, αλλά και του ελληνικού Τύπου έχουν πάρει φωτιά από τις ραγδαίες εξελίξεις στη Γενετική, αλλά και την αναγγελία ορισμένων επιστημόνων, πως θα προχωρήσουν στην κλωνοποίηση ανθρώπου μέσα στους επόμενους μήνες. Είτε συμφωνείτε, είτε όχι... οι κλώνοι ανθρώπων, μάλλον, δε θα παραμείνουν για πολύ σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Με αφορμή το γενικότερο σάλο περί κλωνοποίησης, επικοινωνήσαμε με δύο επιστήμονες, που έχουν αντιτιθέμενες απόψεις. Ο ένας είναι ο Βρετανός δρ Ιαν Γουίλμουτ, ο επιστήμονας που πέτυχε την κλωνοποίηση του πρώτου ενήλικου θηλαστικού, της γνωστής προβατίνας, Ντόλι. Με τον δρ Γουίλμουτ, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά την περασμένη Δευτέρα και να δούμε, γιατί αντιτίθεται στην κλωνοποίηση του ανθρώπου.

Ο δεύτερος επιστήμονας, με τον οποίο συναντηθήκαμε την περασμένη Κυριακή στην Αθήν,α είναι ο Ελληνοαμερικανός δρ Παναγιώτης Ζαβός του Αμερικανικού Ανδρολογικού Ινστιτούτου, που πρωτοστατεί, με τον Ιταλό συνάδελφό του δρ Σεβερίνο Αντινόρι, στο σχέδιο κλωνοποίησης του ανθρώπου. Αν και οι απόψεις των δύο επιστημόνων έχουν απόσταση ετών φωτός, εντούτοις υπάρχει κάτι, στο οποίο συμφωνούν: Ολοι μας πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Γενετική, ώστε να σχηματίσουμε προσωπική κρίση και για να συμμετάσχουμε καλύτερα σε ένα δημόσιο, διεθνούς εμβέλειας, διάλογο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ