Κυριακή 11 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Κάποιες ελπιδοφόρες προοπτικές φαίνεται να διανοίγονται για τον τερματισμό του 37χρονου εμφύλιου πολέμου στην πολυβασανισμένη νοτιοαμερικανική χώρα Κολομβία. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί τελικά από την εξέλιξη των πραγμάτων. Αρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και την κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα, σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη έκτασης 16.000 μιλίων, που ελέγχεται από το FARC.

Σ' αυτή τη συνάντηση κορυφής, όπως αποκαλέστηκε, θα έπαιρναν μέρος και αντιπρόσωποι από 27 λατινοαμερικάνικες και ευρωπαϊκές χώρες. Είχαν κληθεί, χωριστά, η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Μπους, όμως, αρνήθηκε να πάρει μέρος.

Το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε έπειτα από τη συνάντηση, που είχαν στις 8/2 ο Παστράνα και... ο Μανουέλ Μαρουλάντα, αρχιστράτηγος του FARC. Σ' αυτές τις συνομιλίες είχαν δηλώσει, ότι θα έπαιρναν μέρος και τα εξής κόμματα της Κολομβίας: Το κομμουνιστικό, το φιλελεύθερο και το συντηρητικό.

Το FARC και ο Παστράνα άρχισαν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πέρσι, αλλά οι συνομιλίες εκείνες διακόπηκαν, όταν το FARC κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι δεν έκανε τίποτα για τη χαλιναγώγηση των ακροδεξιών παραστρατιωτικών δυνάμεων. Ανάλογες συνομιλίες είχαν γίνει και τον Ιούλη του 1998.

Οπως έγραφε στην εφημερίδα του ΚΚ ΗΠΑ «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ» (3/3) ο ισπανόφωνος συνεργάτης της Χοζέ Α. Κρουζ, επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριωμένα στοιχεία γύρω από τη στρατιωτική και αστυνομική υποστήριξη προς τις παραστρατιωτικές ομάδες. Και πρόσθετε, ότι οι επιτροπές αυτές, τόσο στην Κολομβία, όσο και σε άλλες χώρες, έχουν καταδικάσει την κολομβιανή κυβέρνηση για το ότι δεν πήρε μέτρα για το σταμάτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κρουζ έλεγε κατόπιν, πως στις 2/2 δυο αξιωματικοί του κολομβιανού στρατού, ο στρατηγός Χάιμε Ουσκατεγκούι και ο συνταγματάρχης Χερνάν Ορόξκο, βρέθηκαν ένοχοι για το ότι είχαν επιτρέψει σε παραστρατιωτικές δυνάμεις να επιτεθούν σε μια πόλη της επαρχίας Μέτα και συγκάλυψαν μάλιστα τη δράση τους. Οι παραστρατιωτικές ομάδες, παρατηρούσε, επιτίθενται σε χωριά και σκοτώνουν άτομα, που υποπτεύονται πως τρέφουν συμπάθεια ή βοηθούν τις αριστερές αντάρτικες δυνάμεις. Παράλληλα, υποψήφιοι για πολιτικά αξιώματα του Κολομβιανού Κομμουνιστικού Κόμματος (CCP) και της Πατριωτικής Ενωσης (UP), ενός συνασπισμού αριστερών, δημοκρατικών και ειρηνόφιλων δυνάμεων, υπέστησαν επιθέσεις και δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικούς πράκτορες. Τόσο το CCP, όσο και η UP απαίτησαν να γίνουν ανακρίσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποψηφίων τους.

Στη συνάντηση, που είχαν στην Ουάσιγκτον στις 21/2 ο Παστράνα ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπους, οι ΗΠΑ να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις και, επίσης, να παραστούν στη συνάντηση κορυφής της 8/3. Ο Μπους απέκλεισε μια συμμετοχή των ΗΠΑ. Οι Κολομβιανοί κομμουνιστές επέκριναν την πρόσκληση για συμμετοχή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του CCP υπογράμμιζε: «Θα ήταν ένα ζήτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν σε μια διεθνή συνάντηση... όπως αυτή της 8ης του Μάρτη... αλλά είναι ένα άλλο ζήτημα να έχουμε μία ξένη δύναμη με στρατό στη χώρα μας σε μια διαδικασία ειρήνης, η οποία ενδιαφέρει μόνο τους Κολομβιανούς κατά την άσκηση της ελεύθερης αυτοδιάθεσης».

Στο πιο πάνω άρθρο του, ο Κρουζ ανέφερε, ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει στην Κολομβία 300 στρατιωτικά στελέχη σαν «συμβούλους και εκγυμναστές», που συνεργάζονται με την κολομβιανή στρατιωτική ηγεσία. Πολλοί αγωνιστές της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, ότι η παρουσία του στρατιωτικού προσωπικού από τις ΗΠΑ μπορεί να είναι η αρχή μιας μεγάλης έκτασης στρατιωτικής ανάμειξης. Στο Βιετνάμ, υπενθύμιζε, η αμερικανική ανάμειξη άρχισε ακριβώς με τη χρησιμοποίηση «συμβούλων και εκγυμναστών».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατά τον ίδιο αρθρογράφο, χρηματοδοτεί το λεγόμενο «Σχέδιο Κολομβία», που υποτίθεται ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του κολομβιανού καρτέλ κοκαΐνης, το οποίο, όμως, κατά τους επικριτές θα οδηγήσει στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της χώρας και θα προκαλέσει οικονομικά δεινά στους μικρούς αγρότες.

Το «Σχέδιο Κολομβία», επεξηγούσε, άρχισε υπό την κυβέρνηση Κλίντον και πρόκειται να συνεχιστεί και υπό τον Μπους. Με βάση το εφεύρημα αυτό, οι ΗΠΑ θα δώσουν 1,3 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην Κολομβία και 7,5 δισ. δολάρια για τη χρήση φυτοκτόνων ουσιών, που υποτίθεται, ότι θα χρησιμοποιηθούν για την απαλλαγή της χώρας από τους αγρούς παραγωγής κοκαΐνης. Μόλις πρόσφατα, το Πεντάγωνο παρέδωσε γι' αυτό το σκοπό 14 ελικόπτερα τύπου «Μαύρος Κόρακας» στον κολομβιανό στρατό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τον Κρουζ πάντα, καταδίκασε το «Σχέδιο Κολομβία» τον περασμένο Γενάρη.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούσε αγροτική ανασυγκρότηση, επεξηγώντας: «Η προέλευση πολλών προβλημάτων της Κολομβίας έγκειται στο γεγονός, ότι πολλοί χωρικοί δεν είναι κάτοχοι γης» και «μια διαρκής ειρήνη δεν μπορεί να έρθει, αν δεν υπάρξουν βαθιές αλλαγές στο μοντέλο κατανομής του πλούτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ