Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαμαρτυρίες εργαζομένων των χαλυβουργείων «Ilva»

ΡΩΜΗ.--

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι των χαλυβουργείων «Ilva» στο Ταράντο της νότιας Ιταλίας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να κλείσουν έξι παραγωγικές μονάδες λόγω της ρύπανσης που προκαλούν, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν χωρίς δουλειά. Τη περασμένη Πέμπτη 26 Ιούλη δικαστήριο της πόλης αποφάσισε το κλείσιμο των μονάδων και τον κατ' οίκον περιορισμό οκτώ στελεχών της επιχείρησης, εξαιτίας της συνεχούς και σκόπιμης απόρριψης επιβλαβών τοξικών ουσιών στο περιβάλλον.

Χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες σε κεντρική πλατεία του Ταράντο απαιτώντας να επιλυθεί το πρόβλημα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους, μία ημέρα πριν την εξέταση της προσφυγής της «Ilva» από το δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μικρή ομάδα εργατών εκτόξευσε αυγά και καπνογόνα προς τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές των οργανώσεων «Cgil», «Cisl» και «Uil» κατηγορώντας τους πως τηρούν «ενδοτική στάση» και δεν πράττουν αρκετά για να σωθούν οι θέσεις εργασίας. Οι ηγεσίες αυτές χρόνια στηρίζουν την ταξική συνεργασία και έχουν αφοπλίσει τους εργαζόμενους.

Πάντως, το πρόβλημα στα χαλυβουργεία «Ilva» φαίνεται ότι είναι υπαρκτό, αν αναλογιστεί κανείς πως κατά την εξέταση της υπόθεσης ο εισαγγελέας εκτίμησε πως τα τελευταία 7 χρόνια έχουν προκληθεί 11.550 θάνατοι που οφείλονται στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, πρέπει η εργοδοσία να υποχρεωθεί να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα οι 5.000 εργάτες να μη χάσουν την δουλειά τους. Ταυτόχρονα, οι εργάτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο πρέπει και να τον διεκδικήσουν και να απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ