Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέο κρούσμα επίθεσης μουσουλμάνων σε κόπτες

ΚΑΪΡΟ.--

Φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές οι ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη Παρασκευή στο χωριό Ντασούρ που βρίσκεται έξω από το Κάιρο για το... καμένο πουκάμισο ενός μουσουλμάνου από χριστιανό εργαζόμενο σε καθαριστήριο. Επαναλήφθηκαν και χτες από όχλο οργισμένων μουσουλμάνων που έσπευσαν να πάρουν εκδίκηση αυτή τη φορά για τον τυχαίο θάνατο ενός ομόθρησκού τους από βόμβα μολότοφ χριστιανού σε άλλα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη.

Ο όχλος των μουσουλμάνων επιχείρησε χτες να πυρπολήσει ένα χριστιανικό ναό αλλά τους απέτρεψαν ομόθρησκοί τους και αργότερα πλειάδα αστυνομικών που έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε πλήθος και αστυνομικούς τραυματίστηκαν έξι χωρικοί και δέκα αστυνομικοί.

Τελικά, η εκκλησία γλίτωσε το κάψιμο όχι όμως αργότερα και τα σπίτια και τα καταστήματα χριστιανών χωρικών που παραδόθηκαν στη φωτιά από μουσουλμάνους εμπρηστές...

Το νέο περιστατικό διαθρησκευτικής βίας στην Αίγυπτο εντείνει τις ανησυχίες για τη διατάραξη των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων μίας χώρας με μακρόχρονη παράδοση στην ανεκτικότητα και στη σχεδόν ανέφελη συμβίωση μουσουλμάνων και χριστιανών κοπτών.

Το ίδιο 24ωρο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνηση καλώντας, μετά την ορκωμοσία της, τον αιγυπτιακό λαό να την υποστηρίξει λέγοντας: «Πρέπει να σταματήσουμε να ρωτάμε ποιος είναι κόπτης, μουσουλμάνος ή σαλαφιστής. Είμαστε όλοι Αιγύπτιοι και αυτό θα πρέπει να είναι η βασική μας αρχή». Στη νέα κυβέρνηση ο Χουσεΐν Ταντάαουι που ανέλαβε τα ηνία διακυβέρνησης της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ παραμένει υπουργός Αμυνας ενώ μόλις τέσσερις είναι οι υπουργοί που προέρχονται από το κόμμα της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» του νεοεκλεγέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ