Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δεδομένη η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Αμυνας επιχειρεί να διασκεδάσει τις αντιδράσεις μιλώντας για «φιλοξενία» αμερικανικών δυνάμεων

KAMΠΕΡΑ.--

Ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Στέφεν Σμιθ, προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για τη σύσφιξη των στρατιωτικών και στρατηγικών σχέσεων Καμπέρας και Ουάσιγκτον απορρίπτοντας πρόταση του αμερικανικού ιδρύματος γεωπολιτικής «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών» (CSIS) να ελλιμενιστεί σε ναυτική βάση του Περθ της δυτικής Αυστραλίας και αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών στρατηγικών και στρατιωτικών σχέσεων.

Ο Σμιθ παραδέχθηκε ωστόσο ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για αύξηση της πρόσβασης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού σε βάσεις της Αυστραλίας στον Ινδικό Ωκεανό (στο ΗΜΑS Stirling) ξεκαθαρίζοντας ότι η περιοχή δε θα γίνει «ποτέ» αμερικανική στρατιωτική βάση. «Εχουμε καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχουμε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Αυστραλία. Δε βλέπουμε την ανάγκη για κάτι τέτοιο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά μιλώντας χτες στην κρατική αυστραλιανή τηλεόραση.

Το CSIS είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι θα χρειαστεί πάνω από ένα δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό της βάσης στο HMAS Stirling προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο...

Στο τέλος του 2011, Ουάσιγκτον και Καμπέρα ανακοίνωσαν συμφωνία για στενότερη στρατιωτική συνεργασία για την εκ περιτροπής «φιλοξενία» 2.500 Αμερικανών πεζοναυτών σε ναυτική βάση στο Ντάρβιν αλλά και τη χρήση στρατιωτικών αεροδρομίων και πεδίων βολής από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η συμφωνία αυτή αλλά και τα σχέδια της Ουάσιγκτον για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στον Ειρηνικό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας (ενός εκ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Αυστραλίας) που είχε σχολιάσει πως οι αμερικανο-αυστραλιανές σχέσεις επιστρέφουν στην Ψυχροπολεμική Περίοδο διακυβεύοντας την ειρήνη και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ