Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΓΕΣΙΑ ΓΣΕΕ
Αναγνωρίζει την αντιλαϊκή επίθεση αλλά ζητά αναβάθμιση της ΕΚΤ

Μείωση των μέσων πραγματικών μισθών στο τέλος του 2012 κατά περίπου 20% έναντι του 2009, εκτιμά το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ στην έρευνα απασχόλησης που παρουσίασε χτες. Αλλωστε, η σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά την τριετία 2009 - 2011, σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έχει ήδη προκαλέσει μείωση των πραγματικών μισθών 13,2%.

Ακόμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πραγματική ανεργία το 2013 θα εκτιναχθεί στο 34% και η οποία θα παραμείνει υψηλή μέχρι και το 2020.

Οπως αναφέρθηκε, την τριετία 2010 - 2012 το χάσμα της αγοραστικής δύναμης των μισθών έναντι της παραγωγικότητας της εργασίας διευρύνθηκε σημαντικά, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να αγοράσουν όλο και λιγότερα αγαθά. Ο δε κατώτατος μισθός στην Ελλάδα φτάνει μόλις στο 49% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού άλλων χωρών μελών της ΕΕ (π.χ. Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο κ.λπ.).

Βέβαια, οι δυνάμεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ διαπιστώνουν τα εργατικά προβλήματα, αλλά προτείνουν «λύσεις» υπέρ αυτών που τα πολλαπλασιάζουν. Η έρευνα εντοπίζει ότι τα Μνημόνια .. απέτυχαν, διότι η «εξασφάλιση των προβλεπόμενων πόρων» δεν εστιάζεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής, αλλά στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αξιολογεί ως ...«αναποτελεσματική» τη στρατηγική της λεγόμενης «ευελφάλειας» που εφαρμόζει η ΕΕ, ενώ για το κεφάλαιο κάθε άλλο παρά τέτοια είναι. Για τις παροχές Υγείας, μπαίνοντας και η ίδια η έρευνα στη διαδικασία του «εξορθολογισμού των δαπανών», εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα οι δημόσιες δαπάνες Υγείας αναμένεται να αυξηθούν καθώς αυξάνεται η μέση ηλικία του πληθυσμού χωρίς να αντιμετωπίζονται προληπτικά τα προβλήματα υγείας.

Με τον πρόλογό του στην έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος, περιγράφει την «εναλλακτική πρόταση» που καταθέτει η ΓΣΕΕ στο όνομα της εξόδου από την κρίση. Βασικά στοιχεία αυτής της πρότασης δεν είναι άλλα από την ... «αναπτυξιακή αναβάθμιση της ΕΚΤ και απόκτηση του ρόλου δανειστή ύστατης ανάγκης και εγγυητή των καταθέσεων» και την ... «ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών». Προτάσεις δηλαδή που καλούν σε απευθείας στήριξη των τραπεζιτών, ενίσχυση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου έναντι των ανταγωνιστών του, γι' αυτό και τις καταθέτει επίμονα και η ελληνική κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ