Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πρωταγωνιστεί στον εκμαυλισμό λαϊκών συνειδήσεων

Ανησυχία για τις λαϊκές αντιδράσεις, τις οποίες προσπαθεί δόλια να συνδέσει με τη δράση των Χρυσαυγιτών, εξέφρασε στην τρόικα ο Ε. Βενιζέλος

Το έδαφος για την επιβολή ακόμα πιο βίαιων μέτρων μέσω του νέου πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ στρώνουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου, με το κλιμάκιο της τρόικας.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, επιδιώκοντας να διαμορφώσει κλίμα δήθεν «σκληρών διαπραγματεύσεων» με την τρόικα, με στόχο να συγκαλύψει την ειλημμένη απόφαση της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα προαποφασισμένα μέτρα εξόντωσης του λαού. Αυτή την τακτική υπηρέτησε ο Ε. Βενιζέλος με τις δηλώσεις του τόσο την Κυριακή, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (βλέπε ρεπορτάζ στη σελίδα 7), όσο και χτες στη συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της συνάντησης Βενιζέλου - τρόικας, οι τεχνοκράτες τού ανέφεραν ότι «αποδέχονται μόνο τα μέτρα των 5,5 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων» και ότι η τρόικα «αμφισβητεί όλα τα υπόλοιπα μέτρα», ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, που αφορούν στις περικοπές σε Υγεία, φαρμακευτικές δαπάνες, στη μείωση των λειτουργικών εξόδων του κράτους και στα κονδύλια για την Εθνική Αμυνα. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι η συζήτηση μεταξύ Βενιζέλου και τρόικας «έγινε με δεδομένη τη διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Βενιζέλου - Στουρνάρα στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η διαφορά που υπάρχει με την τρόικα θα περιορισθεί στα 3 δισ. ευρώ και όχι στα 6 δισ. ευρώ».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν χτες ότι η τρόικα «θα θέσει θέμα μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο», σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν ότι το ΠΑΣΟΚ μέσω της υπογραφής του δεύτερου μνημονίου έχει δεσμευτεί για την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012! Στο ίδιο μήκος κύματος, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άφηναν ανοιχτό να ανοίξει θέμα νέων «ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.

Οπως υποστήριζαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της συνάντησης με την τρόικα, ο Ε. Βενιζέλος έθεσε «θέμα συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας» από την επιβολή του αντιλαϊκού πακέτου και επανέφερε το αίτημα για «διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας», αλλά επί της ουσίας εκφράζοντας την αγωνία συνολικά του αστικού συστήματος για τις λαϊκές αντιδράσεις, κάλεσε την «τρόικα και τους εταίρους να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις παραμέτρους αυτές που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά».

  • Σε ανοιχτή επίθεση εναντίον των δικαστικών προχώρησε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας «παράνομες και αντισυνταγματικές» τις στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει για τις 17 Σεπτέμβρη. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «οι κινητοποιήσεις τους κινούνται στα όρια της νομιμότητας» αλλά είναι «αναγκαίες αφού κινδυνεύουν με εξαθλίωση σε περίπτωση νέων μειώσεων» των μισθών τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ