Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Σενάρια Ιράκ» κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών

Από επίθεση αντικαθεστωτικών με αυτοκίνητο - βόμβα σε κρατικό κτίριο στην πόλη Καμίσλι
Από επίθεση αντικαθεστωτικών με αυτοκίνητο - βόμβα σε κρατικό κτίριο στην πόλη Καμίσλι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Για προσπάθεια «επανάληψης του σεναρίου του Ιράκ» όπου οι δήθεν αποκαλύψεις για ύπαρξη χημικών όπλων χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για επέμβαση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ουαλίντ αλ Μουάλεμ κατήγγειλε, επίσης τις Τουρκία, Κατάρ, Σ. Αραβία και Λιβύη ότι στηρίζουν «με κάθε τρόπο» τους αντικαθεστωτικούς και ότι συμμετέχουν και στην αποστολή ξένων μαχητών στη Συρία, καθώς και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία», τονίζοντας ότι αν δεν αλλάξει αυτό, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη.

Ο Μουάλεμ κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς σε πολιτικό διάλογο, για να εκπονηθεί «ένας οδικός χάρτης για μια πιο δημοκρατική και πιο πλουραλιστική Συρία» και χαρακτήρισε «παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας» τις απαιτήσεις περί αποχώρησης του Ασαντ. Εντονα αντέδρασε η παρουσιαζόμενη, κυρίως από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ως ισχυρότερη δύναμη των αντικαθεστωτικών, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κατηγορώντας τον Μουάλεμ για «προπαγάνδα και ψέματα». Επίσης, αμφισβήτησε την καταγγελία περί ξένων μαχητών «του ιερού πολέμου».

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο Μουάλεμ συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, που επανέλαβε την καταδίκη του για την «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τον αναπληρωτή του, Τζέφρι Φέλντμαν, και τον ειδικό διαμεσολαβητή του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι.

Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, στη συνάντηση με τον Φέλντμαν που έθεσε «ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης» ο Σύρος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ και ΕΕ, αποτελούν το κύριο πρόβλημα για τη διαβίωση του λαού της Συρίας» καθώς και ότι «η άρση τους παραμένει πολύ καλύτερη από την αναζήτηση θεραπείας των συνεπειών τους». Σύμφωνα με ιδιωτικά συριακά μέσα ενημέρωσης, στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και η Σούζαν Ράις, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κάτι που εμφανίζεται ως «δίαυλος επικοινωνίας με την κυβέρνηση Ασαντ».

Χτες, αλλεπάλληλες ήταν οι καταδίκες για την ολοσχερή καταστροφή πέντε από τις 20 στεγασμένες αγορές που αποτελούν τη μεσαιωνική ιστορική αγορά - σουκ - του Χαλεπιού (προστατευόμενο μνημείο της Unescο), η οποία έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια μαχών όταν αντικαθεστωτικοί εισήλθαν σε αυτήν συνεχίζοντας να βάλλουν κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων, την Κυριακή. Επίσης, στο Χαλέπι πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση κατά των ένοπλων αντικαθεστωτικών. Χτες, μάχες σημειώνονταν σε Χαλέπι, Χομς, Ντεράα, Καμίσλι και στην πόλη Σαλκίν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγραφή διαφορετικών τοποθετήσεων την πρώτη μέρα της «Γενεύης 2» (2014-01-23 00:00:00.0)
«Μήλον της Εριδος» η επιρροή στους αντικαθεστωτικούς (2013-03-10 00:00:00.0)
Ετοιμη για συνομιλίες η κυβέρνηση (2013-02-26 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες σε Δαμασκό και βορρά (2012-11-30 00:00:00.0)
Ρόλο διεκδικεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος (2012-09-11 00:00:00.0)
Διπλωματική κινητικότητα (2012-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ