Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Ενισχύονται τα σενάρια για νέο «κούρεμα»

Κόντρες και ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της τρόικας διαπιστώνουν Ελληνες αξιωματούχοι

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα της εφημερίδας Wall Street Journal και του πρακτορείου Reuters, ένα τρίτο πακέτο «βοήθειας» ή μια δεύτερη «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνει το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2013.

«Καθώς εξακολουθεί να μην υπάρχει η παραμικρή διάθεση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μια ακόμη οικονομική διάσωση ή αναδιάρθρωση χρέους φαίνεται αναπόφευκτη», είναι το συμπέρασμα στο κύριο άρθρο της WSJ. Η εφημερίδα εκτιμάει ότι η παραπάνω εξέλιξη είναι άσχετη από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας προκειμένου να συμφωνηθούν τα υπολειπόμενα 2 δισ. ευρώ σε μέτρα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνει έτσι πως τα μέτρα λεηλασίας του λαού είναι δεδομένα και καμία νέα «αναδιάρθρωση» του χρέους δε θα τα αποτρέψει. Αλλωστε, το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ που συζητιέται τώρα με την τρόικα είναι συνοδευτικό μέτρο της προηγούμενης «αναδιάρθρωσης» του ελληνικού δημόσιου χρέους, δηλαδή του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα που έγινε με το PSI.

Η αμερικανική εφημερίδα, παραθέτοντας τις προβλέψεις για έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης το 2013 και την εκτόξευση της ανεργίας των νέων στο 55%, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει με ρυθμό τόσο γρήγορο ώστε η Ευρώπη να μην μπορεί να τον ανακόψει.

Το βασικό συμπέρασμα στην ανάλυση του Reuters είναι ότι σήμερα η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι προέβλεπε ακόμη και το πλέον δυσοίωνο μακροοικονομικό σενάριο που κατάρτισε η τρόικα πριν από έξι μήνες. Σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο, γεγονός που «καθιστά όλο και πιθανότερο το γεγονός ότι θα απαιτηθεί ακόμη μια αναδιάρθρωση χρέους (...) αυτή τη φορά στον επίσημο τομέα».

Στο μεταξύ, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναχρηματοδοτήσει ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2014, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Market News International. Σύμφωνα, εξάλλου με το γερμανικό περιοδικό Insider, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης διαπιστώνουν συγκρούσεις εντός της τρόικας, υπονοώντας ρήξη ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Οπως αναφέρουν, «εφόσον η τρόικα δεν έχει καταλήξει σε κοινή θέση, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν πιο δύσκολες». Τέλος, ο επικεφαλής οικονομολόγος τους ΔΝΤ, δήλωσε χθες ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να ξεπεράσει την κρίση η παγκόσμια οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ