Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΠΑΚΕΤΑ ΜΕΤΡΩΝ
Διευρύνεται ο κατάλογος της αντιλαϊκής λαίλαπας

Νέα συνάντηση σήμερα με την τρόικα

Συγκυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά να καταλήξουν στο αντιδραστικό πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 - 14 δισ. ευρώ για την ερχόμενη διετία, αλλά και στα λεγόμενα... «προαπαιτούμενα μέτρα» που προβλέπονται στο δεύτερο μνημόνιο και η εφαρμογή των οποίων θα επιφέρει νέες ακόμα πιο επώδυνες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς, με την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μεγάλες περικοπές στα εφάπαξ των εργαζομένων, «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων κ.ά. Αν επιχειρήσει κανείς να χωρίσει το πακέτο των μέτρων, τα 9 δισ. ευρώ - από τα οποία τα 4,9 δισ. θα προέρχονται από περικοπές συντάξεων - θα πληρωθούν από τα λαϊκά στρώματα το 2013, ενώ τα υπόλοιπα 4,5 - 5 δισ. ευρώ το 2014. Η εξέλιξη αυτή, σηματοδοτεί μια χωρίς έλεος σφαγή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε δήλωση παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών ότι «δώσαμε τεράστια μάχη για τα 300 εκατ. ευρώ των αναπηρικών επιδομάτων»..!

Χτες συνεχίστηκαν για μια ακόμα μέρα οι επαφές του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης με την τρόικα, ενώ, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, μοναδικό μέλημα και των δύο πλευρών είναι το πώς θα μπορέσουν να μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης αποκλειστικά στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ενδεικτική από αυτήν την άποψη είναι η παράσταση που δίνουν και οι δύο πλευρές, με αφορμή τα 550 εκατομμύρια που πρέπει να πληρωθούν από τις τράπεζες προς το Δημόσιο, ποσό που προσπαθούν να το χαρίσουν στους τραπεζίτες. Το όλο θέμα ανέκυψε μετά τις επιλεκτικές διαρροές που έγιναν την Τετάρτη το βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες από τους εκπροσώπους της τρόικας, τέθηκε ζήτημα να μην καταβάλουν οι εμπορικές τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ, που δικαιούται να λάβει το ελληνικό Δημόσιο, ως κάτοχος των προνομιούχων μετοχών που απέκτησε από αυτές, στα πλαίσια της χρηματοδοτικής ενίσχυσής τους με 28 δισ. ευρώ το 2008 (πακέτο Αλογοσκούφη).

Για το θέμα των 550 εκατ. ευρώ, τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν αρνήθηκαν οι τράπεζες να τα καταβάλουν, αλλά ζήτησαν να καταβληθούν με άλλη μορφή (αύξηση του επιτοκίου με το οποίο τοκίζονται τα κρατικά κεφάλαια που χορηγούνται προς αυτές στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας) και να μην εμφανιστούν με τη μορφή του μερίσματος, επειδή κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο...

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ, τα οποία όλα και μεγαλώνουν και προσεγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι... δυστυχώς τα μέτρα για το 2013 «είναι δύσκολο να πέσουν κάτω από τα 9 δισ. ευρώ» κάτι που το αποδίδουν στην επιμονή της τρόικας. Ανέφεραν επίσης, ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία και ελπίζουμε μέχρι τη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα να έχουν κλείσει τα περισσότερα θέματα».

Το τίμημα για το λαό θα είναι βαρύτατο, καθώς τα μέτρα των 9 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστού το 2013, αφορούν αποκλειστικά περικοπές μισθών, συντάξεων, και κοινωνικών επιδομάτων. Και πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι αρχικά οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης, ανέβαζαν το ύψος των περικοπών από τις συγκεκριμένες κατηγορίες, στα 5 δισ. ευρώ, ενώ στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, καταγράφεται το ποσό των 7,3 δισ. ευρώ.

Νέα θύματα, σε αυτούς που θα σηκώσουν το βάρος των περικοπών των 9 δισ. ευρώ για το 2013, φαίνεται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ από τους οποίους θα περικοπούν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας. Δεδομένη θεωρείται επίσης και η περικοπή των εποχιακών επιδομάτων τα οποία χορηγούνται σε οικοδόμους, ξενοδοχοϋπαλλήλους κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βατήρας για νέα δάνεια, μνημόνια και μέτρα (2012-11-18 00:00:00.0)
Μαχαίρι σε συντάξεις ΟΓΑ και πολυτεκνικά επιδόματα (2012-10-05 00:00:00.0)
Εργαλείο βίαιης εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων (2012-10-02 00:00:00.0)
Ο εφιαλτικός χειμώνας του 2013... (2012-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ