Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα «άκρα» με το τέλος ΑΠΕ

Την ουσιαστική αύξηση του τέλους ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) 2 φορές το χρόνο προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Κάθε 1η του Ιούλη και 31 του Δεκέμβρη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα μπορεί να εισηγείται και το υπουργείο ΠΕΚΑ θα αποφασίζει τις διαφορετικές χρεώσεις ανά κατηγορία πελατών, ενώ μια φορά το χρόνο θα καθορίζονται έτσι κι αλλιώς οι συντελεστές για τη διαμόρφωση των χρεώσεων του επόμενου έτους. Η ρύθμιση αναμένεται να διευκολύνει την ελάφρυνση των βιομηχανιών, με επιβάρυνση των άλλων κατηγοριών καταναλωτών.

Οι αναπροσαρμογές θα στοχεύουν στην ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ. Ειδικά για το 2013 - 2014, όπως σημειώνεται στην ΠΝΠ, το τέλος ΑΠΕ, που τώρα έχει μετονομαστεί σε τέλος ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), θα αυξηθεί τόσο ώστε να αποσβεστεί το έλλειμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει τώρα ο λογαριασμός! Σε συνδυασμό με το ότι η συνολική ισχύς των ΑΠΕ αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό κάθε χρόνο, αναμένεται μια διαρκής αύξηση του τέλους με τεράστια επιβάρυνση στα λαϊκά νοικοκυριά, κι αυτό χωρίς να αυξηθεί ούτε μια δεκάρα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος!

Επιπρόσθετα, προωθούνται οι διατάξεις που σχετίζονται με τη διευκόλυνση εκχώρησης στο ενεργειακό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και που αποσαφηνίζουν ακόμη περισσότερο το διαχωρισμό του από τη ΔΕΠΑ, προκειμένου να διασφαλίζεται η ισονομία στη μεταχείριση όλων των «παικτών» του φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ