Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σπεύδει για εφαρμογή των μέτρων με κάθε μέσο

Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου διευθέτησε τις «εκκρεμότητες» από τις ανατροπές που ψήφισε στις 7 Νοέμβρη

Η ταξική οργάνωση και αντεπίθεση είναι όρος αναγκαίος για να επιβιώσει η λαϊκή οικογένεια, να ανοίξει δρόμους για ριζικές ανατροπές προς όφελός της

Motion Team

Η ταξική οργάνωση και αντεπίθεση είναι όρος αναγκαίος για να επιβιώσει η λαϊκή οικογένεια, να ανοίξει δρόμους για ριζικές ανατροπές προς όφελός της
Τους μηχανισμούς αυτόματης σφαγής μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, αλλά και νέων φοροεπιδρομών στα λαϊκά νοικοκυριά και μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο ενεργοποίησε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να επιταχύνει την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό.

Με την αμέριστη υποστήριξη των εκπροσώπων των εταίρων και συμμάχων της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), η κυβέρνηση παρουσιάζει την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που εξαθλιώνουν το λαό περίπου ως μια «τυπική διαδικασία» τακτοποίησης «εκκρεμοτήτων» και προαπαιτούμενων δράσεων, για να εκταμιευθεί η δόση. «Τελειώσαμε όλες τις εκκρεμότητες πια, μα όλες», δήλωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο Γ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς είμαστε πανέτοιμοι για την Τρίτη» (σ.σ. για τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ).

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Εχουμε φέρει εις πέρας το έργο μας, νομοθετήθηκαν και οι τελευταίες δεσμεύσεις», δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο Σ. Κεδίκογλου, ερωτηθείς για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Θέλοντας να στείλει στους συμμάχους του σαφές δείγμα γραφής για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει διά πυρός και σιδήρου τα μέτρα που πέρασαν από τη Βουλή, ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να περάσει τους εφαρμοστικούς νόμους του πολυνομοσχεδίου μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και υπουργικών αποφάσεων, παρακάμπτοντας τη χρονοβόρα διαδικασία της ψήφισης από το Κοινοβούλιο και το πρόσθετο πολιτικό κόστος που αυτή συνεπάγεται.

Επιπλέον, αναδεικνύοντας ως μείζον ζήτημα της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ τη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων, η κυβέρνηση πέρασε σε δεύτερο πλάνο την ουσία των βάρβαρων ανατροπών.

Η κυβέρνηση προχωρά ταυτόχρονα σε επίδειξη πυγμής απέναντι στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, να προχωρήσει στην εφαρμογή «σχεδίου αντιμετώπισης» των απεργιακών κινητοποιήσεων και καταλήψεων στους δήμους και τα υπουργεία, για να κατασταλούν οι αντιδράσεις στις απολύσεις. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί», τόνισε χαρακτηριστικά χτες (στον ρ/σ «Vimafm») ο Ν. Δένδιας.

Συνεννοήσεις πριν το Γιούρογκρουπ

Σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες από το σημερινό Γιούρογκρουπ, στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσει η εκταμίευση στα 44 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των δόσεων που εκκρεμούν και να κατατεθούν σε μία δόση, την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη. Οι αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν σε νέο έκτακτο Γιούρογκρουπ την επόμενη Δευτέρα (26/11), ενώ θα έχει μεσολαβήσει η Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 - 2020.

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια γενικόλογη πολιτική συμφωνία στο σημερινό Γιούρογκρουπ και οι συγκεκριμένες αποφάσεις να αναβληθούν τουλάχιστον για την επόμενη βδομάδα, όπως υπαινίχθηκαν χτες με δηλώσεις τους αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Κομισιόν αλλά και δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο το διάστημα μέχρι την εκταμίευση της δόσης προκειμένου να υλοποιηθούν όσο γίνεται περισσότερα από τα ψηφισμένα μέτρα. Η διαχείριση των πολιτικών εξελίξεων, με βάση όλα τα σενάρια, βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε χτες ο πρωθυπουργός με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ε. Βενιζέλος πρόταξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και κάλεσε τους δανειστές να διασφαλίσουν την καταβολή της δόσης για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών. «Η Ελλάδα εκπλήρωσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της με τις αποφάσεις που πήρε (...) Τώρα είναι η ώρα των οριστικών και αξιόπιστων αποφάσεων εκ μέρους των θεσμικών μας εταίρων», είπε ο Ε. Βενιζέλος.

Σε μια προσπάθεια να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε ότι είναι «το τελευταίο πακέτο πολύ δύσκολων μέτρων», ενώ παρουσίασε τη σφαγή του λαού σαν μονόδρομο, λέγοντας προκλητικά ότι «οι Ελληνες πάσχουν, αγωνιούν, διαμαρτύρονται, ξέρουν όμως κατά βάθος ότι αυτή είναι η μόνη εφικτή και ασφαλής πορεία». Για το Γιούρογκρουπ είπε ότι «ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωζώνη αντέχουν καθυστερήσεις».

Μετρητά στο χέρι, ώστε να κατατεθούν στα μονοπώλια για την καπιταλιστική ανάπτυξη, ζήτησε από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ ενόψει του Γιούρογκρουπ. Αυτό επανέλαβε ο Φ. Κουβέλης μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, την οποία απασχόλησαν ζητήματα χρηματοδότησης του κεφαλαίου. Οπως είπε, συζήτησαν για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και την άντληση χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ώστε «να αιμοδοτηθεί η οικονομία», δηλαδή να χρηματοδοτηθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Κυνηγάει επενδύσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα ο Αντ. Σαμαράς θα βρεθεί στο Κατάρ, στο πλαίσιο των επισκέψεων που ξεκινά σε διάφορες χώρες με στόχο το «κυνήγι επενδύσεων». Στις 9 Δεκέμβρη θα συναντηθεί στο Μόναχο με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, που πρόσφατα δήλωσε ότι αν δεν εκπληρωθούν οι όροι του μνημονίου τότε, για το κόμμα του, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ