Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αξιώνει συναίνεση για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Με την προπαγάνδα της «ανάπτυξης» προσπαθεί να αποσπάσει την υπογραφή του λαού στα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή του

Αξιοποιώντας την απόφαση του Γιούρογκρουπ, το κυβερνητικό επιτελείο «πουλάει» κατά κόρο το «όραμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, επιδιώκοντας να πετύχει δύο βασικούς στόχους: Πρώτον, να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και ανοχής στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και να αποτρέψει τη συμμετοχή του λαού στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Δεύτερον, να στοιχίσει, όσο γίνεται περισσότερα τμήματα του λαού, πίσω από το μονόδρομο της πλουτοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, θέλει στο όνομα της «ανάπτυξης», τα λαϊκά στρώματα να κάνουν δική τους υπόθεση τους μεγάλους στόχους της πλουτοκρατίας, δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, αποδεχόμενοι ταυτόχρονα ως αναπόφευκτες τις θυσίες και το σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε η δήλωση που έκανε ο Α. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χαρακτηρίζοντας «πολύ καλή» την απόφαση του Γιούρογκρουπ, ο πρωθυπουργός αξίωσε τη συναίνεση και υποταγή του λαού στην εφαρμοζόμενη στρατηγική.

«Τώρα είναι στο χέρι μας να βγούμε από την κρίση και ενωμένοι θα το πετύχουμε», υποστήριξε, αναγορεύοντας προκλητικά σε «πρώτο εχθρό την ανεργία», τη στιγμή που η κυβέρνηση πετάει στο δρόμο επιπλέον 150.000 εργαζόμενους από το δημόσιο, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι δεν παίρνουν ούτε το άθλιο επίδομα των 360 ευρώ.

Προκειμένου να κάνει πιο πειστικό το παραμύθι της φιλολαϊκής τάχα ανάπτυξης, ο Α. Σαμαράς κραδαίνει το δόλωμα της ρευστότητας, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αγγίξει, έμμεσα ή άμεσα, το λαό. «Εχουμε πρώτο σύμμαχο τη ρευστότητα για να πετύχουμε ανάπτυξη ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη, αξιοκρατία και ένας σύγχρονος ρυθμός προόδου του τόπου», σημείωσε. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για ανάκαμψη τη «συνεννόηση» και «εθνική ενότητα», δηλαδή την υποταγή του λαού στη στρατηγική της πλουτοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Καρ. Παπούλιας πρόσφερε στήριξη στην εφαρμοζόμενη πολιτική εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση «θα τα καταφέρει», επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε δύο πολύ σοβαρά προβλήματα, την ανεργία των νέων και την ελάφρυνση αυτών «που τραβούν σαν αχθοφόροι τα βάρη».

Παζάρια με τις τράπεζες

Στο μεταξύ, χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε χτες βράδυ η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με θέμα τη συμμετοχή τους στην επαναγορά κρατικού χρέους, δεδομένου ότι διατηρούν στην κατοχή τους ομόλογα ύψους 13 δισ. ευρώ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα «ακανθώδες», καθώς η συμμετοχή των τραπεζών στο «πατριωτικό καθήκον», όπως χαρακτήρισε ο Γ. Στουρνάρας την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναγοράς χρέους, θα έχει σαν συνέπεια να καταγράψουν ζημίες στα χαρτοφυλάκια τους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για τη συμμετοχή τους στο «κούρεμα» του χρέους που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Φλεβάρη, οι τράπεζες, αφ' ενός, έλαβαν και θα λάβουν περί τα 50 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ζημιών, αφ' ετέρου, σε αντικατάσταση των παλιών ομολόγων που «κουρεύτηκαν», πήραν στα χέρια τους νέα ομόλογα.

Αν και η τρέχουσα τιμή των νέων αυτών ομολόγων κατρακύλησε στη δευτερογενή αγορά, η συμμετοχή των τραπεζών στην επαναγορά του χρέους, συνεπάγεται ότι θα απολέσουν σημαντικό μέρος της αξίας των ομολόγων που διακρατούν σήμερα στα χαρτοφυλάκια τους.

Με τα δεδομένα αυτά, οι πληροφορίες θέλουν τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών, να ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση, που θα τις απαλλάσσει από την κατηγορία της απιστίας, σε περίπτωση που κατατεθούν αγωγές σε βάρος τους από μετόχους, με την κατηγορία της πρόκλησης οικονομικής ζημιάς από τη συμμετοχή τους στην επαναγορά χρέους.

Από την άλλη, η συγκυβέρνηση «καίγεται» να βάλει στο παιγνίδι, εκτός από τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο λόγος είναι, ότι η επαναγορά χρέους, είναι ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας που θα επιτρέψει στους αρμόδιους της τρόικας να δεχτούν ότι το κρατικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, όπως προβλέπει και πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ. Σε περίπτωση αποτυχίας της επαναγοράς, υπάρχει, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών το «σενάριο Β», για το οποίο βέβαια αρνήθηκε να αναφέρει οτιδήποτε περισσότερο.

Σιγόντο από το ΠΑΣΟΚ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα εκστρατεία χειραγώγησης του λαού διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ. Με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Ε. Βενιζέλος εμφανίζει τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ που ισχυροποιούν τη θέση της ντόπιας πλουτοκρατίας σαν «νέα αφετηρία για τη χώρα» και στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό, θεωρεί ότι ο συμβιβασμός δημιουργεί «θετικό μομέντουμ για την Ελλάδα» που «πρέπει να το αξιοποιήσουμε άμεσα και συντονισμένα».

Για να νομιμοποιήσει την ταξική πολιτική της συγκυβέρνησης, ανακυκλώνει τις απειλές και τα ψευτοδιλήμματα για χάος αν η χώρα βγει από το ευρώ. «Οσο κι αν αυτό είναι δύσκολο, πρέπει να πούμε στον άνεργο, τον μισθωτό και τον συνταξιούχο που έχασαν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, τον επιχειρηματία που αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του, τον νέο που νιώθει ότι δεν έχει προοπτική, πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερες δοκιμασίες».

Ο ίδιος ζητάει «επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων», ώστε να συνεχίσουν με αμείωτους ρυθμούς την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ