Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Διευθετήσεις στη ρότα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας

Σε επόμενο Γιούρογκρουπ οι αποφάσεις για το πρόγραμμα της επαναγοράς χρέους και τη δόση

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και η διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, βρίσκονται στη βάση των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων και συμβιβασμών
Η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και η διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, βρίσκονται στη βάση των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων και συμβιβασμών
Στη νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 13 Δεκέμβρη, παρέπεμψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την τελική εκτίμηση για το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με την Ευρωζώνη για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, το ΔΝΤ έχει θέσει σαν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ να πετύχει η επαναγορά και το χρέος να προσαρμοστεί στα επίπεδα που συμφώνησε το προηγούμενο Γιούρογκρουπ (124% του ΑΕΠ το 2020).

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Γ. Στουρνάρας παρουσίασε στους ομολόγους του το σχέδιο που δημοσιοποίησε λίγες ώρες νωρίτερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσπάθησε να καλλιεργήσει προσδοκίες ότι το πρόγραμμα θα πετύχει.

Με στόχο να διαφημίσει το πρόγραμμα και για να κλείσει τη συμφωνία, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έχει την Πέμπτη και την Παρασκευή νέες συναντήσεις με το IFF και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με διαρροές, η κυβέρνηση περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πριν αποφασίσει τι θα κάνει με τα ήδη «κουρεμένα» και λεηλατημένα αποθεματικά των Ταμείων, για τα οποία υποκριτικά διαβεβαιώνει τώρα ότι δε θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα της επαναγοράς χρέους.

Οι Γάλλοι θέλουν «κούρεμα»

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αυτή δε θα είναι η τελευταία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και πως στο άμεσο μέλλον θα προκύψει ανάγκη για νέο ενδοϊμπεριαλιστικό συμβιβασμό, προκειμένου να συνεχιστεί ελεγχόμενα η χρεοκοπία στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γαλλικής «Le Monde», η οποία επιχαίρει για το γεγονός ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος έσπασε ένα ταμπού μιλώντας στην εφημερίδα ''Bild'' καθώς για πρώτη φορά άφησε να εννοηθεί ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί πλέον απλώς μια υπόθεση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που αντανακλά τις ανησυχίες και τις προσδοκίες ισχυρών μερίδων της γαλλικής αστικής τάξης, η στάση της Μέρκελ είναι ένα «θετικό βήμα προς την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης». Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η μόνη διευθέτηση που μπορεί να σώσει το ευρώ και κατ' επέκταση το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι η απορρόφηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του χρέους που δε θέλουν να απορροφήσουν οι αγορές».

Δηλαδή, «κούρεμα» του χρέους που κατακρατά ο «επίσημος τομέας». Ανάμεσα σε άλλα ενδεχόμενα, η εφημερίδα δεν αποκλείει το επόμενο διάστημα ακόμα και «μια γενικευμένη πολιτική ανατροπή λόγω του φάσματος της φτώχειας και της δυστυχίας».

Στο Μηχανισμό η Ισπανία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ισπανία υπέβαλλε τη Δευτέρα επίσημο αίτημα στήριξης των τραπεζών της, ζητώντας ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 39,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Το ποσό, που ενδέχεται να καταβληθεί μέχρι τις 12 Δεκέμβρη, επιμερίζεται σε 37 δισ. ευρώ για τις τέσσερις εθνικοποιημένες τράπεζες (Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco και Banco de Valencia) και σε 2,5 δισ. ευρώ για τη λεγόμενη «κακή τράπεζα», την Sareb, που δημιουργήθηκε για να συγκεντρωθούν τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού των υπολοίπων ισπανικών τραπεζών, ιδίως στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Στο μεταξύ, σημάδι της έντασης που μεγαλώνει ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την ΕΕ, είναι η δήλωση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι λογικό» να επιτρέπεται στη Βρετανία να είναι ο οφσόρ οικονομικός κόμβος της ζώνης του ευρώ και ότι «τα θέματα του ευρώ θα πρέπει να διευθετούνται εντός της Ευρωζώνης. Είναι κάτι που συνδέεται άμεσα με την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας για την παροχή ρευστότητας και την εξασφάλιση της εποπτείας του δικού της νομίσματος».

Σύμφωνα, τέλος, με ανακοίνωση της γερμανικής ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, οι εξαγωγές της Γερμανίας προς τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, σημείωσαν άνοδο 9,9% (στα 122,3 δισ. ευρώ), δίνοντας ανάσες στη γερμανική οικονομία.

Η εξέλιξη αυτή αντιστάθμισε εν μέρει τη μείωση κατά 3% που σημείωσαν οι εξαγωγές προς χώρες - μέλη της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα, οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ισπανία παρουσίασαν κάμψη 13,2%, προς την Ιταλία 12,9% και προς την Ελλάδα 6,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ