Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»
Οι κατακτήσεις θυσία στην «παγκοσμιοποίηση»

Υμνοι στην «παγκοσμιοποίηση» από τον υπουργό Εργασίας στο πλαίσιο σεμιναρίου για το «Εθνικό Σχέδιο»

«Η προσαρμογή του κοινωνικού κράτους, στα δεδομένα μιας κοινωνίας που αλλάζει, είναι μια πιεστική ανάγκη». Μ' αυτή τη φράση ξεκίνησε χτες, σε σεμινάριο για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση» (ΕΣΔΑ), την ομιλία του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτσης. Το νέο σχέδιο για το 2001, που όπως και τα προηγούμενα εμπεριέχει το σύνολο των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, θα είναι έτοιμο τον Ιούνη, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.

Βεβαίως, η «προσαρμογή», στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός, δεν έχει να κάνει με τη βελτίωση του «κοινωνικού κράτους», αλλά με την απαίτηση των κεφαλαιοκρατών για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα από τη συρρίκνωση δικαιωμάτων και θεσμών που λειτουργούν σε όφελος των εργαζομένων. Στο ΕΣΔΑ καταγράφονται όλα τα προγράμματα «απασχόλησης», επαγγελματικής «κατάρτισης», «καταπολέμησης» διαφόρων αποκλεισμών, επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων. Δηλαδή, όλα όσα πράττει η κυβέρνηση, για να υλοποιήσει την πολιτική της τόσο σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις, όσο και με τους γενικότερους οικονομικούς της στόχους.

Ο ίδιος ο Τ. Γιαννίτσης αναγνώρισε σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του ότι το «κοινωνικό κράτος» αναφέρεται κυρίως σε εκείνους που έχουν σταθερή απασχόληση, «μα όχι σε όσους έχουν διακεκομμένη ή ασταθή συμμετοχή στην αγορά εργασίας». Μόνο που δεν είπε ότι για την κυβέρνηση είναι πολιτική επιλογή, που με αδιαλλαξία ακολουθεί, η πραγματικότητα της «διακεκομμένης» και «ασταθούς» εργασίας.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση αποδέχεται την «παγκοσμιοποίηση» και τις συνέπειές της σαν κατ' αρχήν θετικές, καθώς και ο ίδιος ο υπουργός σημείωσε: «Με την παγκοσμιοποίηση και τα νέα πρότυπα ανάπτυξης, αναπτύσσονται μηχανισμοί που δημιουργούν ευκαιρίες που ευνοούν όσους καταφέρνουν να τις αξιοποιήσουν, αλλά αφήνουν πολύ πίσω όσους δεν έχουν τέτοιες ικανότητες. Οι ευκαιρίες αυτές δεν είναι για λίγους. Πολλοί είναι αυτοί που ωφελούνται»!!!

Το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, από θέση αρχής, τα μέτρα που προωθεί, προκύπτει επίσης από ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του υπουργού, όπου σημειώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει επενδύσει «συστηματικά» και «ουσιαστικά» στο κοινωνικό κράτος, για να προσθέσει: «Αλλά να σημειωθεί ότι επίσης οι θεσμοί αυτοί δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή διαδικασία».

Αβίαστα προκύπτει και από τη χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας ότι για την κυβέρνηση όλα πρέπει να υποτάσσονται στους κανόνες της «παγκοσμιοποίησης» και της «ανάπτυξης», που εννοείται ως αύξηση των υπερκερδών του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασπιρίνη για την πνευμονία (2004-10-16 00:00:00.0)
Καμαρώνουν για την «ενοικίαση» εργαζομένων! (2002-04-25 00:00:00.0)
Σχέδιο για μια εργατική τάξη - «λάστιχο» (2001-04-19 00:00:00.0)
Προσαρμογή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου (2000-12-15 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην «απασχολησιμότητα» (2000-05-26 00:00:00.0)
Σχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων (2000-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ