Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Ασπιρίνη για την πνευμονία

Με αφορμή το λεγόμενο «σχέδιο δράσης για την απασχόληση»

Στις 29 του Σεπτέμβρη ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας οι αποφάσεις της εθνικής επιτροπής για την απασχόληση, σχετικά με το νέο «σχέδιο δράσης για την απασχόληση» (ΕΣΔΑ) 2004-2007. Η δημοσιοποίηση των στόχων του νέου σχεδίου συνέπεσε με την ανακοίνωση μαζικών απολύσεων από τον ΟΤΕ (6.200) και τη λήξη των συμβάσεων 3.500 συμβασιούχων του δημοσίου. Συνολικά 10.000 περίπου εργαζόμενοι απολύθηκαν ή ανακοινώθηκε ότι θα απολυθούν σε μία μέρα! Νούμερο τρομακτικό. Δυστυχώς είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Επεται και συνέχεια. Πολλές μεγάλες (και κερδοφόρες) επιχειρήσεις του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα σχεδιάζουν να μειώσουν θέσεις εργασίας μέσα στο 2004 - 2005 την ίδια ώρα που δημιουργούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Περιμένει κανείς ακούγοντας τα παραπάνω τρομακτικά νούμερα να βρει στο νέο ΕΣΔΑ τουλάχιστον μια απάντηση. Μια ελπίδα βρε αδερφέ, ότι κάτι μπορεί να γίνει. Να βρει μια ανακούφιση. Κοτζάμ νέα κυβέρνηση έχουμε. Τόσες προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες. Ας δώσουμε μια ευκαιρία! Αντ' αυτού έρχεται από την αρχή η ψυχρολουσία. Βασική προτεραιότητα με βάση το νέο ΕΣΔΑ είναι «η βελτίωση της ελκυστικότητας της εργασίας και η ανάδειξη διάφορων μορφών απασχόλησης». Δηλαδή; Η εργασία σήμερα δεν είναι ελκυστική στην Ελλάδα και γι' αυτό ενώ προσφέρεται από τους εργαζόμενους δε γίνεται δεκτή από τους εργοδότες. Προκύπτει το ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει για να γίνει ελκυστική; Το σχέδιο του νέου ΕΣΔΑ απαντάει με τους νέους στόχους που βάζει (περίπου τους ίδιους στόχους έβαζε και το παλιό) ανάμεσα στους οποίους δεσπόζουν: «Η αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και η διά βίου μάθηση, καθώς και ο εμπλουτισμός της ποιότητας και παραγωγικότητας της εργασίας». Με ποια μέσα θα προωθηθούν αυτές οι «πρωτοποριακές» ιδέες του νέου ΕΣΔΑ; Με την «ανάπτυξη ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με διατήρηση της επιδοματικής πολιτικής για τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Τι πρακτικά θα γίνει λοιπόν; Τα πρακτικά μέτρα που διαβάζει κανείς από εδώ και κάτω όλα σχεδόν (πλην ελαχίστων) έχουν να κάνουν με τη «διεύρυνση» των κάθε είδους επιδοτήσεων (επιδοτήσεων για προσλήψεις, εργοδοτικών εισφορών κλπ.) και ένα καινούριο: To θεσμό των προγραμματικών συμβάσεων (βλέπε περαιτέρω ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και με το νόμο). Αμέσως βέβαια η ηγεσία της ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ έσπευσαν να χαιρετίσουν το νέο σχέδιο.

Προκύπτει αμέσως το ερώτημα: Μα δεν πήραν οι επιχειρήσεις χρόνια τώρα τόσες επιδοτήσεις για να γίνει «ελκυστική» η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Πόσες θέσεις εργασίας δημιούργησαν; Δεν υπάρχει κανένας απολογισμός στο σχέδιο του νέου ΕΣΔΑ. Ο μόνος επίσημος απολογισμός είναι η εκτίναξη της ανεργίας στο 12% και βλέπουμε! Πόσο πιο ελκυστική πρέπει να γίνει η εργασία για να δημιουργηθούν καινούριες θέσεις από τις επιχειρήσεις; Πρόσφατα μάθαμε ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα σημείωσε τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε όλη την ΕΕ. Λίγο παλαιότερα διαβάσαμε ότι στην Ελλάδα έχουμε το χαμηλότερο εργατικό κόστος στο ανά μονάδα παραγόμενο προϊόν σε όλη την ΕΕ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τον υψηλότερο δείκτη κερδοφορίας σε όλη την ΕΕ και τον δεύτερο υψηλότερο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ομως ούτε αυτά είναι αρκετά. Ακούμε συνεχώς ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκουν εργαζόμενους με τρία ευρώ την ημέρα στα Βαλκάνια και χωρίς καμία άλλη υποχρέωση. Γιατί λοιπόν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα;

Απλούστατα. Δε θα δημιουργήσουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της απόλυτης απελευθέρωσης, δεν πρόκειται να δημιουργηθούν πραγματικά καινούριες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για «φθηνές» θέσεις εργασίας θα τις βρουν σε άλλες χώρες. Θα συνεχίσει με ραγδαίους ρυθμούς η συρρίκνωση της βιομηχανίας. Το μόνο που μπορούμε εδώ να έχουμε είναι αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων για τις επιχειρήσεις οι οποίες εκ του αντικειμένου τους κρατάν θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Να απολύσει π.χ. ο ΟΤΕ μόνιμους εργαζόμενους με «υψηλές αμοιβές» και να δημιουργήσει νέες θέσεις μερικής ή πλήρους απασχόλησης, με χαμηλότερες αμοιβές, με λιγότερα δικαιώματα και με ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις. Μόνο τέτοιες αλλαγές μπορούμε να έχουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Αυτές λοιπόν τις αλλαγές έρχεται να χρηματοδοτήσει και το νέο ΕΣΔΑ με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Να κάνει ακόμη φθηνότερη την ήδη φθηνή εργατική δύναμη. Να προσφέρει ακόμη περισσότερα από τη διαδικασία της αναδιανομής του εισοδήματος στο κεφάλαιο. Ξέρουν καλά ότι στο τέλος και αυτού του ΕΣΔΑ η ανεργία θα βρίσκεται σε υψηλότερα νούμερα. Γι' αυτό και προωθούν και τα λεγόμενα προγράμματα κατάρτισης που το μόνο στόχο που έχουν στις σημερινές συνθήκες είναι να μοιράζουν επιδόματα των 500 και των 1.000 ευρώ και ψεύτικες ελπίδες σε εξαθλιωμένους ανέργους, (πολλοί από τους οποίους μην μπορώντας να κάνουν τίποτα άλλο έχουν γίνει μόνιμοι πελάτες σε τέτοια προγράμματα) για να εκτονώνουν όσο αυτό είναι δυνατόν την κοινωνική έκρηξη.

Γι' αυτό λοιπόν είναι όσο ποτέ επίκαιρες οι θέσεις των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος. Για πλήρη προστασία των ανέργων μέχρι να βρούνε δουλιά. Για επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού. Για δωρεάν μετακινήσεις των ανέργων, για επιδότηση ενοικίου, για αναστολή πληρωμής δανείων κλπ.

Γι' αυτό είναι όσο ποτέ αναγκαία η συστράτευση και η πάλη όλων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για την οικοδόμηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Για τη λαϊκή οικονομία στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας.


Γιώργος ΝΤΟΓΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμαρώνουν για την «ενοικίαση» εργαζομένων! (2002-04-25 00:00:00.0)
Σχέδιο για μια εργατική τάξη - «λάστιχο» (2001-04-19 00:00:00.0)
Οι κατακτήσεις θυσία στην «παγκοσμιοποίηση» (2001-03-22 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην «απασχολησιμότητα» (2000-05-26 00:00:00.0)
Εισέπρατταν παράνομα επιδοτήσεις (1999-05-19 00:00:00.0)
Ανακύκλωση μιας απάτης! (1996-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ