Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανακύκλωση μιας απάτης!

"Το σχέδιο για την ανεργία"! Αυτόν τον βαρύγδουπο τίτλο φέρει δημοσίευμα του προχτεσινού "Βήματος", το οποίο προαναγγέλλει, υποτίθεται, ένα από τα πρώτα... φιλεργατικά χαρτιά που θα παίξει η κυβέρνηση. Στην ουσία όμως αυτό που προαναγγέλλει η εφημερίδα - εφόσον επαληθευθεί στα συγκεκριμένα νούμερα που αναφέρει - είναι το περιεχόμενο της καθιερωμένης ετήσιας απόφασης του υπουργού Εργασίας σχετικά με το περιβόητο πρόγραμμα της "επιδότησης νέων θέσεων εργασίας"... Ενα πρόγραμμα, που ανακυκλώνεται κάθε χρόνο για να προσφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στους εργοδότες υπό το πρόσχημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, χωρίς ως τώρα να αναχαιτίσει στο ελάχιστο την εξάπλωση της ανεργίας και χωρίς ΚΑΝΕΝΑΣ αρμόδιος να μπορεί να κάνει έναν στοιχειωδώς αξιόπιστο απολογισμό για το τι ακριβώς απέδωσε. Ο ίδιος ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΑΕΔ, Ρ. Σπυρόπουλος, διαφημίζοντας σε άρθρο του στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" τη νέα ιδέα... για την "καταπολέμηση της ανεργίας" - δηλαδή τη μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε "μερίδια εργασίας" - έγραφε σχετικά με την... αποδοτικότητα των προγραμμάτων αυτού του είδους της επιδότησης: "Τα προγράμματα επιδότησης του κόστους εργασίας διακρίνονται σε πολλές υποκατηγορίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ανέργου. Αυτή η πολυδιάσπαση δυσχεραίνει την παρακολούθησή του από τις υπηρεσίες (... ). Δημιουργείται ένας δαιδαλώδης όγκος ρυθμίσεων και διαδικασιών για να εγγραφεί ένας άνεργος σε μια από τις ειδικές κατηγορίες, να βρει απασχόληση σε κάποια επιχείρηση, να ελεγχθεί η διαδικασία της πρόσληψης και να αποδοθούν τα προβλεπόμενα χρήματα στους δικαιούχους... ".

Στους επικεφαλής της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ, επομένως, είναι περισσότερο από τον καθένα γνωστό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί στην ουσία μια προσφορά στους εργοδότες, οι οποίοι ανεξέλεγκτα - όπως έμμεσα ομολογείται - απολύουν από τη μία πόρτα εργαζόμενους για να προσλάβουν από την άλλη πόρτα άλλους ή και τους ίδιους εργαζόμενους (! ), προκειμένου να εισπράξουν τα κίνητρα. Οι ίδιοι ξέρουν αρκετά καλά ότι οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί, δεν είναι παρά μια σκέτη απάτη. Ολοι τους γνωρίζουν ότι θέσεις εργασίας ή δημιουργούνται από τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας, οπότε υποχρεωτικά καλύπτονται με ή χωρίς ειδικά κίνητρα ή δε δημιουργούνται, οπότε εκείνο που το πολύ πολύ μπορεί να συμβεί είναι ή να μοιράζονται ή να ανακυκλώνονται οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Και όμως αυτό το αναποτελεσματικό και χρεοκοπημένο πρόγραμμα συντηρείται και στο νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας. "Με στόχο - αναγράφεται στο άρθρο 6 του ν.2434 - την προώθηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι δυνατό να επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες, βάσει προγραμμάτων απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης ανέργων που καταρτίζονται με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας... ". Με τις προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις καθορίζονται - όπως και τα προηγούμενα χρόνια - το ποσό της επιχορήγησης, η διάρκεια της επιχορήγησης, οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που υπάγονται στο πρόγραμμα κλπ. κλπ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Βήματος", η επιδότηση του ημερομισθίου θα φτάνει για το 1997 στο 75%, δηλαδή περίπου 3.500 ημερησίως, το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 40 δισ. (! ) και οι θέσεις εργασίας που θα... εξασφαλισθούν θα είναι 50.000! Απλώς υπενθυμίζουμε ότι για το 1996, για το αντίστοιχο πρόγραμμα, είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ κονδύλι ύψους 35 δισ. για τη δημιουργία υποτίθεται 30.000 νέων θέσεων! Στα ίδια επίπεδα ήταν περίπου και η επιδότηση του ημερομισθίου, αλλά κανένας επίσημος απολογισμός δεν υπάρχει για το πόσες τελικά ήταν οι νέες θέσεις εργασίας..!

Μπαγιάτικα επομένως - εκτός των άλλων - τα "κουλούρια" που θα 'ρθει να σερβίρει και μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του ο κ. Σημίτης, προκειμένου να δώσει έναν τόνο "ευαισθησίας" στη βαθιά αντεργατική πολιτική. Ο νέος νόμος της κυβέρνησης για την... ανεργία δεν προσφέρεται για... ρεκλάμα. Είναι ένας νόμος βαθιά αντεργατικός, που αναφέρεται στην ανεργία μόνο σαν ισχυρό προπέτασμα καπνού για τη συγκάλυψη του πραγματικού του στόχου, που είναι το "μπούκωμα" των βιομηχάνων ακόμα και με το επίδομα ανεργίας (! ), η απαλλαγή τους από μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών και γενικώς η εξασφάλιση σχεδόν τσάμπα εργατικού δυναμικού.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ