Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα αιτήματα που προβάλλει η ΓΣΕΕ

Στο υπόμνημα, που κατέθεσε η ΓΣΕΕ στον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,σημειώνεται ότι απαιτείται ανάπτυξη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η οποία όμως θα "υπερασπίζει τις κατακτημένες εργασιακές σχέσεις και θα διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση για όλους". "Απορρίπτουμε - σημειώνεται - τις λογικές μοιράσματος της εργασίας, του χρόνου και του μισθού "για να δουλέψουμε περισσότεροι", οι οποίες λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων".

Ανάμεσα στα άλλα, η ΓΣΕΕ ζητά:

- Αξιοποίηση και αύξηση των κονδυλίων του δημόσιου τομέα για παραγωγικές επενδύσεις.

- Χάραξη κλαδικών πολιτικών για την απόκρουση των συνεπειών της αποβιομηχάνισης.

- Εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των ΔΕΚΟ και διατήρηση του δημόσιου ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά όχι μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας.

- Πλήρη απασχόληση για όλους.

- Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αναζήτηση νέων επενδυτικών δραστηριοτήτων.

- Μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες πλήρους απασχόλησης, χωρίς μείωση αποδοχών.

Τονίζεται ακόμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες "θυσίες" από την πλευρά των εργαζομένων, ότι πρέπει να διασφαλιστεί το πραγματικό εισόδημά τους και να βελτιωθεί με αναδιανομή του εισοδήματος.

Για την κοινωνική πολιτική, η ΓΣΕΕ προβάλλει τα πιο κάτω αιτήματα:

- Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.

- Ενίσχυση των δαπανών για την κοινωνική πολιτική.

- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων της ΝΔ και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των συνταξιούχων, εκ των οποίων 593.283 του συνολικού αριθμού είναι κάτω από τα όρια φτώχειας. Γι' αυτό, σημειώνεται, "είμαστε αμετακίνητοι στη θέση μας για θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος με καταβολή αυξήσεων στις συντάξεις ίση με το ποσοστό αύξησης που προβλέπεται από τη ΣΣΕ και επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη".

- Αμεση λήψη μέτρων για τους άνεργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους. - Ιση αμοιβή για ίδια παροχή εργασίας με ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για τους αλλοδαπούς εργάτες.

- Στεγαστική αποκατάσταση όλων των άστεγων εργαζόμενων με ιδιαίτερη στήριξη των ανέργων, χαμηλόμισθων, συνταξιούχων.

Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις η ΓΣΕΕ διεκδικεί, εκτός των άλλων, βελτίωση του επιπέδου τους. Παράλληλα σημειώνει ότι "με την προώθηση της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης ενισχύεται η κοινωνική ανισότητα στην Ευρώπη" και το συνδικαλιστικό κίνημα θεωρεί αναγκαία την ψήφιση της κοινωνικής χάρτας δικαιωμάτων, η οποία "θα αξιοποιεί τη χρήση των νέων τεχνολογιών σε όφελος της ανθρωπότητας για την οικοδόμηση μιας προοδευτικής Ευρώπης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ