Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ στην «απασχολησιμότητα»

Καταγγέλλει εκτόνωση της αγανάκτησης και προώθηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης 

Παραπλανητικά χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τα προγράμματα για τις γυναίκες, που προωθεί η κυβέρνηση μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση (ΕΣΔΑ), με τα οποία προγράμματα ουσιαστικά επιδιώκεται η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

«Για άλλη μια φορά - επισημαίνει - η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω του ΕΣΔΑ να παραπλανήσει τις γυναίκες, δίνοντάς τους φρούδες ελπίδες με τη δημιουργία τάχα 25.000 θέσεων εργασίας το 2000, αποποιούμενη τις ευθύνες της για τη συνεχώς διογκούμενη ανεργία και κυρίως των γυναικών, με τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας».

Οπως σημειώνει, με τα προγράμματα αυτά προωθείται η «απασχολησιμότητα» και το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε δυο και τρεις και ανάλογο μοίρασμα του μισθού, και η επιδότηση των εργοδοτών με σκοπό την αύξηση των κερδών τους. Η κατάρτιση και η εργασιακή εμπειρία - συνεχίζει - στόχ έχουν την εκτόνωση της αγανάκτησης άνεργων γυναικών, η ανεργία στις οποίες διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Επίσης - επισημαίνει - με τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας, η χρηματοδότηση των οποίων είναι περιορισμένη χρονικά, επιδιώκει την απαλλαγή του κράτους από τις υποχρεώσεις του για κοινωνικές παροχές.

Απατηλά χαρακτηρίζει και τα προγράμματα επιχορήγησης γυναικών για να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού «εμπλέκει τις γυναίκες σε νέες περιπέτειες με τη δανειοδότησή τους, τη στιγμή που καθημερινά κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής». Επιπλέον - συνεχίζει - ως αυτοαπασχολούμενες θα κληθούν να αναλάβουν μόνες τους την ασφάλισή τους και δε θα έχουν επιδόματα.

Η κυβέρνηση - τονίζει - επιδιώκει να περάσει όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις ποντάροντας στις γυναίκες, επειδή αποτελούν το πλέον ευάλωτο εργατικό δυναμικό. Η ΟΓΕ καταλήγοντας τονίζει ότι «επειδή όλα αυτά τα προγράμματα οξύνουν ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών, θα τα αντιπαλέψουμε και θα απαιτήσουμε σταθερή και πλήρη απασχόληση με όλα τα κοινωνικά μας δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ