Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ συζητούν με τους Τσετσένους αυτονομιστές...

ΜΟΣΧΑ.-

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προέβη σε έντονη δήλωση διαμαρτυρίας απ' αφορμή τις επίσημες επαφές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με Τσετσένους αυτονομιστές που τους εκπροσωπεί ο «υπουργός Εξωτερικών της Τσετσενίας» Ιλία Αχμάντοφ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Η Ρωσία θεωρεί παρόμοιες επαφές ως ανοιχτά εχθρική και ανήθικη πράξη. «Η αμερικανική πλευρά κάνει επαφές με απεσταλμένους των Τσετσένων τρομοκρατών, οι οποίοι ανατινάζουν κατοικίες, παίρνουν και σκοτώνουν ομήρους, μαζί και ξένους, καταλαμβάνουν πολιτικά αεροπλάνα, όπως συνέβη πρόσφατα στην Τουρκία», αναφέρεται στη δήλωση. «Με την επίσημη υποδοχή του εκπροσώπου των Τσετσένων ανταρτών, η αμερικανική πλευρά έδειξε με τίνος το μέρος είναι πραγματικά στο διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και «μετά τα τελευταία εγκλήματα των Τσετσένων τρομοκρατών στην περιοχή της Σταυρούπολης αυτή η "ενέργεια" της Ουάσιγκτον μπορεί να χαρακτηριστεί απλώς ως ανήθικη», τονίζεται στη δήλωση.

Από τη μεριά του, ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, αφού χαρακτήρισε τις επαφές με τον Αμχμάντοφ «ανόητη πολιτική χειρονομία», επισήμανε ότι η αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι επιθυμεί να διασαφηνίσει την κατάσταση στην Τσετσενία δεν αντέχει σε καμιά κριτική, διότι «ο Αχμάντοφ ήταν τελευταία φορά στην Τσετσενία τον Οκτώβρη του 1999, οι επαφές του με τον Μασχάντοφ είναι αποσπασματικές και σαν συνομιλητής είναι μηδέν».

Στο μεταξύ, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ρωσίας ο Αχμάντοφ δεν έγινε δεκτός, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά από τον υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, αλλά από υπαλλήλους κατώτερου βαθμού και «εκτός των τειχών» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μεταξύ αυτών που συναντήθηκαν με τον Αχμάντοφ ήταν ο πρώην διευθυντής της ΣΙΑ Τζέιμς Γουόλσι, ο πρώην υπουργός Αμυνας Φρανκ Καρλούτσι και με σειρά γερουσιαστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ